Luksusowa gorzka ze szczyptą chili, niebiańsko mleczna, kontrowersyjna biała, niebanalna deserowa, lśniąca kuwertura, zmysłowo napowietrzana, jedwabista, gorąca na języku, nadziewana pysznymi masami, z orzechami, rodzynkami, truskawkami, pomarańczą. 12 kwietnia to Światowy Dzień Czekolady, z tej okazji ciasto z wiśniami, polane czekoladą, ozdobione wiśniami i orzechami, przepis z magicznej powieści "Czekolada" Joanne Harris. Czytając tę wspaniała książkę czujemy posmak gorącej, niezwykle aromatycznej czekolady w ustach.
3 jajka
150 g cukru
100 g masła
100 g orzechów włoskich
250 g mąki pszennej
250 g powideł wiśniowych
4 łyżki mleka
szczypta cynamonu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
50 g czekolady
Utrzeć jajka z cukrem i masłem, dodać mąkę z sodą i szczyptą cynamonu, ucierając dodawać po łyżce powideł. Wlać mleko i wymieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy, piec 40 minut w 180º C. Ciepłe posmarować czekoladą roztopioną ze śmietaną, ozdobić orzechami i wiśniami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za wizytę na moim blogu.