Drożdżowe bułeczki mięciutkie i puszyste, nadziane ricottą o limonkowym aromacie i jeżynami, obsypane kruszonką i polane lukrem, są szybkie do przygotowania. Drożdżówki z ricottą i jeżynami, są przepyszne i idealne, by je podać do popołudniowej kawci.
250 g ricotty
2 żółtka
110 g cukru
10 g cukru z wanilią
skórka z 1/2 limonki
W misce utrzeć żółtka z cukrami na puszystą masę, dodać ser, skórkę z limonki i ubić wszystko razem na gładko. Masę odstawić.
500 g mąki pszennej
170 g masła
9 g suchych drożdży
1 jajko
125 ml mleka
40 g cukru
10 g cukru z wanilią
szczypta soli
skórka z 1/2 limonki
Do miski wlać ciepłe mleko, dodać drożdże oraz cukry i wymieszać. Do składników dodać sól, jajko, mąkę, rozpuszczone masło, skórkę startą z limonki i wyrobić ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto włożyć w misce, przykryć ściereczką kuchenną, pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 60 minut. Po
tym czasie ciasto wyłożyć na posypaną mąką blat, podzielić na 12 części
i z każdej uformować okrągłe bułeczki, ułożyć na blachach wyłożonych
papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie. Bułeczki
przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić w cieple na 30 minut, do
podwojenia objętości.
100 g mąki pszennej
50 g masła
40 g cukru
10 g cukru z wanilią
Mąkę, cukry oraz masło umieścić w misce i rozcierając palcami uformować kruszonkę. Drożdżówki posypać kruszonką, włożyć blachę do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec około 25 minut, aż się zrumienią.
200 g cukru pudru
sok z 1/2 limonki
Ostudzone drożdżówki posmarować lukrem, zrobionym z cukru i soku z limonki.