Pyszne i bardzo proste do upieczenia ciasto na bazie mielonych migdałów, mleka i oleju aromatyzowane skórką i sokiem z cytryny, pieczone z dodatkiem moreli karmelizowanych miodem. Doskonałe letnie ciasto morelowe inspirowane tym przepisem dodaję do akcji Morelkowo Brzoskwiniowo 6.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać sól, skórkę oraz sok z cytryny, mleko oraz olej i wszystko razem ubić. Następnie dodać do masy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mielone migdały i ubić. Masę wyłożyć do keksówki wysmarowanej masłem, na wierzchu ułożyć ćwiartki moreli, rozcięciem do góry. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 40 minut, ciasto wyciągnąć z piekarnika, morele polać miodem, wstawić i dopiekać, jeszcze około 15 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy.
125 g mielonych migdałów
200 g mąki tortowej
200 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cytryny
3 jajka
125 ml oleju
100 ml mleka
szczypta soli
4 morele
200 g mąki tortowej
200 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cytryny
3 jajka
125 ml oleju
100 ml mleka
szczypta soli
4 morele
2 łyżki miodu
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać sól, skórkę oraz sok z cytryny, mleko oraz olej i wszystko razem ubić. Następnie dodać do masy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mielone migdały i ubić. Masę wyłożyć do keksówki wysmarowanej masłem, na wierzchu ułożyć ćwiartki moreli, rozcięciem do góry. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 40 minut, ciasto wyciągnąć z piekarnika, morele polać miodem, wstawić i dopiekać, jeszcze około 15 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy.