20 g cukru
200 ml mleka
50 g mąki orkiszowej
3 żółtka
90 g cukru
10 g cukru z wanilią
450 g mąki orkiszowej
100 g masła
szczypta soli
200 g truskawek
200 g jagody kamczackiej
60 g masła
50 g cukru
30 ml wody
Pyszne i bardzo wilgotne babeczki z truskawkami, udekorowane śmietanowym kremem i owocami. Babeczki są szybkie do przygotowania, bardzo łatwe, bo wystarczy tylko dobrze zmiksować składniki i mogą je przygotować nawet dzieci. Orkiszowe babeczki z truskawkami umilą chwile przy kawie.
2 jajka
70 g cukru pudru
10 g cukru z wanilią
60 ml oleju
100 g mąki orkiszowej
20 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
200 g truskawek
W misce utrzeć jajka z cukrami i szczyptą soli na puszystą masę, dodać olej i
całość zmiksować. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i połączyć z
masą jajeczną i zmiksować do połączenia się składników. Na samym końcu wmieszać do masy pokrojone na kawałki truskawki. Masę przelać do
foremki wyłożonej papilotkami. Babeczki wstawić do piekarnika nagrzanego
do 180° C na około 20 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy.
150 g płatków owsianych
100 g migdałów
700 g wody
Na suchej patelni uprażyć płatki owsiane i migdały. Zalać w misce uprażone płatki i migdały wodą, odstawić na około 7 godzin, do spęcznienia. Po tym czasie płatki i migdały osączyć na sicie, wodę z moczenia zostawić.
20 g zakwasu żytniego
100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
100 g wody
W misce wymieszać podane składniki, przykryć i odstawić na około 7 godzin.
cały zaczyn
odsączone płatki i migdały
200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
50 g wody z moczenia
14 g soli
Do misy miksera włożyć składniki chleba i mieszać wszystko przez około 10 minut na poziomie 1. Miskę przykryć i odstawić ciasto w temperaturze pokojowej do wyrastania na około 3 godziny. W tym czasie po każdej godzinie delikatnie rozciągnąć i złożyć ciasto. Następnie ciasto położyć na blacie roboczym wysypanym płatkami i uformować z ciasta podłużny bochenek. Bochenek ułożyć w foremce wysmarowanej tłuszczem i wysypanej płatkami. Chleb odstawić pod przykryciem do wyrastania na około 2 godziny. W piekarniku nagrzanym do 230° C umieścić naczynie z wodą, włożyć foremkę z chlebem i piec przez 10 minut. Po tym czasie wyjąć naczynie z wodą i obniżyć temperaturę do 180° C, dopiekać chleb przez około 40 minut. Chleb wyjąć z foremki i studzić na kratce.
Drożdżówki z nadzieniem migdałowym i truskawkami, upieczone na podstawie przepisu Doroty, to połączenie domowej pasty migdałowej, truskawek, kruszonki i podpieczonych płatków migdałowych w puszystych bułeczkach drożdżowych. Drożdżówki są przepyszne, a truskawki i migdały, to doskonałe połączenie.
200 g mielonych migdałów
1 jajko
140 ml śmietany do ubijania
120 g cukru pudru
Składniki zmiksować do uzyskania gładkiej pasty migdałowej, odstawić.
550 g mąki pszennej
8 g suchych drożdży
2 jajka
70 g cukru
10 g cukru z wanilią
skóra z 1 cytryny
250 ml mleka
szczypta soli
75 g masła
Do miski wsypać mąkę, dodać drożdże, cukry, jajka, roztopione masło, sól oraz skórkę startą z cytryny i wyrobić gładkie ciasto. Ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto wyłożyć na posypaną mąką blat, podzielić na 12 części i z każdej uformować okrągłe bułeczki, ułożyć na blachach wyłożonych papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie. Bułeczki przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić w cieple na 30 minut, do podwojenia objętości.
250 g truskawek
Gdy bułeczki podwoją objętość, dnem szklanki obsypanym mąką zrobić w każdej wgłębienie, przyciskając szklankę mocno, prawie do samej blachy, ciasto powinno być cienkie w tym miejscu. W każde wgłębienie nałożyć nadzienie migdałowe oraz pokrojone na kawałki truskawki. Drożdżówki odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
50 g mąki pszennej
25 g masła
20 g cukru
5 g cukru z wanilią
30 g płatków migdałowych
Mąkę, cukry oraz masło umieścić w misce i rozcierając palcami uformować kruszonkę. Drożdżówki posypać kruszonką oraz płatkami migdałowymi. Drożdżówki piec w piekarnika nagrzanym do 180° C przez około 20 minut, aż się zrumienią.