codzienność

poniedziałek, 26 czerwca 2023

orkiszowe ciasto drożdżowe z truskawkami i jagodami


Pyszne, mięciutkie i puszyste ciasto drożdżowe z owocami, kruszonką i lukrem, jest doskonałe z kubkiem mleka lub kawy. Z ciastem drożdżowym na mące orkiszowej doskonale się pracuje, dobrze wyrasta i smakuje, więc szybko można upiec orkiszowe ciasto drożdżowe z truskawkami i jagodami na słoneczne podwieczorki.

40 g drożdży
20 g cukru
200 ml mleka
50 g mąki orkiszowej

W misce połączyć razem mleko z cukrem, mąkę oraz pokruszonymi drożdżami, odstawić na 10 minut.

3 jajka
3 żółtka
90 g cukru
10 g cukru z wanilią
450 g mąki orkiszowej
100 g masła
szczypta soli
200 g truskawek
200 g jagody kamczackiej


W misce ubić jajka, żółtka z cukrami i solą na puszystą masę. Do miski z drożdżowym zaczynem dodać stopione i ostudzone masło, ubitą jajeczną masę, mąkę i wymieszać całość. Miskę z ciastem przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 60 minut. Po tym czasie ciasto rozłożyć równomiernie w mniejszej formie wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście równomiernie ułożyć pokrojone na kawałki truskawki oraz jagody.

100 g mąki orkiszowej
60 g masła
50 g cukru

Do miski przesiać mąkę, dodać cukier i pokrojone na kawałeczki masło. Rozcierać składniki palcami aż powstanie kruszonka. Na cieście rozsypać kruszonkę. Ciasto odstawić ponownie do wyrośnięcia na około 60 minut. Formę z ciastem wstawić do zimnego piekarnika i nastawić temperaturę pieczenia 180° C. Ciasto piec około 45 minut, aż brzegi ciasta ładnie się zrumienią na złoty kolor, wówczas sprawdzić patyczkiem środek ciasta, patyczek powinien być suchy.

200 g cukru pudru
30 ml wody

Ostudzone ciasto polukrować lukrem przygotowanym z cukru pudru i wody.

czwartek, 15 czerwca 2023

orkiszowe babeczki z truskawkami

Pyszne i bardzo wilgotne babeczki z truskawkami, udekorowane śmietanowym kremem i owocami. Babeczki są szybkie do przygotowania, bardzo łatwe, bo wystarczy tylko dobrze zmiksować składniki i mogą je przygotować nawet dzieci. Orkiszowe babeczki z truskawkami umilą chwile przy kawie.

2 jajka
70 g cukru pudru
10 g cukru z wanilią
60 ml oleju
100 g mąki orkiszowej
20 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
200 g truskawek

W misce utrzeć jajka z cukrami i szczyptą soli na puszystą masę, dodać olej i całość zmiksować. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i połączyć z masą jajeczną i zmiksować do połączenia się składników. Na samym końcu wmieszać do masy pokrojone na kawałki truskawki. Masę przelać do foremki wyłożonej papilotkami. Babeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 20 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy.

150 ml śmietany do ubijania
50 g cukru pudru
1 łyżeczka żelatyny
20 ml wody
jagody
 
W miseczce w gorącej wodzie wymieszać żelatynę, ostudzić. W misce ubić śmietanę z cukrem, dodać żelatynę i ubić. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i ozdobić kremem wierzch babeczek. Babeczki udekorować owocami.

poniedziałek, 12 czerwca 2023

chleb owsiany z migdałami i razowym orkiszem


Chleb owsiany z migdałami i razowym orkiszem, z przepisu Brooot to propozycja Amber w czerwcowej piekarni do wspólnego pieczenia. Chleb jest przepyszny, bogaty w błonnik, ma chrupiąca skórkę i wspaniały środek, długo zachowuje świeżość.

150 g płatków owsianych
100 g migdałów
700 g wody

Na suchej patelni uprażyć płatki owsiane i migdały. Zalać w misce uprażone płatki i migdały wodą, odstawić na około 7 godzin, do spęcznienia. Po tym czasie płatki i migdały osączyć na sicie, wodę z moczenia zostawić.

20 g zakwasu żytniego
100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
100 g wody

W misce wymieszać podane składniki, przykryć i odstawić na około 7 godzin.

cały zaczyn
odsączone płatki i migdały
200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
50 g wody z moczenia
14 g soli

Do misy miksera włożyć składniki chleba i mieszać wszystko przez około 10 minut na poziomie 1. Miskę przykryć i odstawić ciasto w temperaturze pokojowej do wyrastania na około 3 godziny. W tym czasie po każdej godzinie delikatnie rozciągnąć i złożyć ciasto. Następnie ciasto położyć na blacie roboczym wysypanym płatkami i uformować z ciasta podłużny bochenek. Bochenek ułożyć w foremce wysmarowanej tłuszczem i wysypanej płatkami. Chleb odstawić pod przykryciem do wyrastania na około 2 godziny. W piekarniku nagrzanym do 230° C umieścić naczynie z wodą, włożyć foremkę z chlebem i piec przez 10 minut. Po tym czasie wyjąć naczynie z wodą i obniżyć temperaturę do 180° C, dopiekać chleb przez około 40 minut. Chleb wyjąć z foremki i studzić na kratce.

 
Chleb owsiany z migdałami i razowym orkiszem:
 
 

czwartek, 8 czerwca 2023

rożki z ciasta filo z kremem pistacjowym


Rożki z ciasta filo z kremem pistacjowym, to pyszne małe co nieco. Rożki są doskonałe i szybko znikają.

4 arkusze ciasta filo
80 g masła 

W garnuszku roztopić masło. Na blacie rozłożyć pierwszy arkusz ciasta, posmarować go masłem. Kolejne kłaść jeden na drugim, za każdym razem smarując masłem. Ciasto pociąć na 10 pasków i każdy zwinąć na foremce w kształcie rożka, na wierzchu posmarować masłem. Rożki układać na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec około 15 minut, aż wierzch ładnie się zezłoci. Rożki ostudzić i następnie zdjąć z foremek.


250 g mascarpone
150 ml śmietany do ubijania
100 g kremu pistacjowego
20 g cukru pudru
30 g pistacji

W misce ubić śmietanę, mascarpone, krem pistacjowy i cukier na sztywno. Krem pistacjowy przełożyć do worka cukierniczego z ozdobną tylką. Każdy rożek napełnić kremem, na wierzchu ozdobić posiekanymi pistacjami. kleksem truskawkowej masy.

czwartek, 1 czerwca 2023

drożdżówki z nadzieniem migdałowym i truskawkami

Drożdżówki z nadzieniem migdałowym i truskawkami, upieczone na podstawie przepisu Doroty, to połączenie domowej pasty migdałowej, truskawek, kruszonki i podpieczonych płatków migdałowych w puszystych bułeczkach drożdżowych. Drożdżówki są przepyszne, a truskawki i migdały, to doskonałe połączenie. 

200 g mielonych migdałów
1 jajko
140 ml śmietany do ubijania
120 g cukru pudru

Składniki zmiksować do uzyskania gładkiej pasty migdałowej, odstawić.

550 g mąki pszennej
8 g suchych drożdży
2 jajka
70 g cukru
10 g cukru z wanilią
skóra z 1 cytryny
250 ml mleka
szczypta soli
75 g masła

Do miski wsypać mąkę, dodać drożdże, cukry, jajka, roztopione masło, sól oraz skórkę startą z cytryny i wyrobić gładkie ciasto. Ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto wyłożyć na posypaną mąką blat, podzielić na 12 części i z każdej uformować okrągłe bułeczki, ułożyć na blachach wyłożonych papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie. Bułeczki przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić w cieple na 30 minut, do podwojenia objętości.

250 g truskawek

Gdy bułeczki podwoją objętość, dnem szklanki obsypanym mąką zrobić w każdej wgłębienie, przyciskając szklankę mocno, prawie do samej blachy, ciasto powinno być cienkie w tym miejscu. W każde wgłębienie nałożyć nadzienie migdałowe oraz pokrojone na kawałki truskawki. Drożdżówki odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.

50 g mąki pszennej
25 g masła
20 g cukru
5 g cukru z wanilią
30 g płatków migdałowych

Mąkę, cukry oraz masło umieścić w misce i rozcierając palcami uformować kruszonkę. Drożdżówki posypać kruszonką oraz płatkami migdałowymi. Drożdżówki piec w piekarnika nagrzanym do 180° C przez około 20 minut, aż się zrumienią.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect