Bardzo wilgotny i pyszny chlebek z dynią i kokosem, z dodatkiem rodzynek. Jesienny chlebek o aromacie cynamonu i gałki muszkatołowej jest bardzo szybki do przygotowania, wystarczy tylko wymieszać składniki. Chlebek dyniowo - kokosowy upieczony na podstawie przepisu z The Cake Merchant dodaję do akcji Festiwal Dyni 2014.
1 3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki brązowego cukru
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 szklanka puree z dyni
3/4 szklanki oleju
1/3 szklanki mleka kokosowego
1/3 szklanki wiórków kokosowych
1/2 szklanki rodzynek
W misce wymieszać puree z dyni z cukrem, dodać olej, mleko kokosowe i wszystko dobrze wymieszać. Do miski z mokrymi składnikami dodać wszystkie suche składniki i wymieszać do połączenia. Ciasto wylać do keskówki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać wierzch. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec 60 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Upieczone ciasto zostawić w wyłączonym, uchylonym piekarniku, by powoli ostygło.