codzienność

poniedziałek, 30 września 2024

ucierane ciasto z ricottą i śliwkami


Ucierane ciasto z ricottą i śliwkami jest obłędnie pyszne, a przy tym proste do wykonania. Ciasto jest puszyste, wilgotne i miękkie dzięki dodatkowi sera, wspaniale w nim współgrają soczyste śliwki i mocno chrupiąca kruszonka.

250 g ricotty
70 g cukru
10 g cukru z wanilią
1 jajko

W misce utrzeć jajko z cukrami na puszystą masę, dodać ser i ubić wszystko razem na gładko. Masę odstawić.

180 g masła
150 g cukru
10 g cukru z wanilią
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
220 g mąki pszennej
szczypta soli
300 g śliwek


W misce utrzeć miękkie masło z cukrami i solą na jasną, puszystą masę. Cały czas miksując dodawać po jednym jajku, kolejne jajko dodawać, kiedy poprzednie całkowicie połączy się z masą. Do masy wmieszać mąkę oraz proszek do pieczenia. Masę przelać do mniejszej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Masę serową rozłożyć równomiernie na cieście, na wierzchu rozłożyć wypestkowane śliwki.

100 g mąki pszennej
40 g cukru
50 g masła
cukier puder

W misce rozcierać palcami mąkę, cukier oraz masło, aż powstanie kruszonka. Na cieście rozsypać kruszonkę. Blachę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C. Piec ciasto około 50 minut, aż brzegi ciasta ładnie się zrumienią na złoty kolor, wówczas sprawdzić patyczkiem środek ciasta, patyczek powinien być suchy. Ciasto podawać posypane cukrem pudrem.

wtorek, 10 września 2024

deser jeżynowy


Deser jeżynowy, to połączenie biszkoptów moczone w soku jeżynowym z kremem na bazie żółtek i mascarpone oraz jeżyn w lekkiej galaretce. Ten deser, który rozpływa się w ustach i szybko znika, można przygotować w jednym dużym naczyniu lub podzielić na kilka mniejszych i przygotować w pucharkach do deserów.  
 
350 g jeżyn
100 g cukru

Do garnka włożyć jeżyny, dodać cukier i całość doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i dusić przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Masę jeżynową wyłożyć na sitko, by oddzielić od niej sok. Sok zachować.

400 g jeżyn
2 galaretki owoce leśne
600 ml wody

Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu, w podanej ilości wody, dodać jeżyny, odstawić do lekkiego stężenia.

5 żółtek
110 g cukru pudru
10 g cukru z wanilią
500 g mascarpone
 
Do miski wbić żółtka. Miskę postawić na garnku z gotującą się wodą. Dodać cukry i ubijać mikserem, aż żółtka staną się gęste i niemal białe. Miskę zestawić z garnka, dodać mascarpone i ubijać, aż masa stanie się puszysta i nie będzie w niej widać grudek.

30 podłużnych biszkoptów

Na dnie naczynia do deseru ułożyć warstwę biszkoptów umoczonych w soku jeżynowym. Na warstwie biszkoptów wyłożyć połowę ilości masy z mascarpone. Na masie serowej ułożyć połowę ilość tężejącej galaretki. Następnie następna warstwa biszkoptów maczanych w soku jeżynowym, pozostała masa z mascarpone oraz pozostała galaretka jeżynowa. Deser schłodzić przed podaniem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect