Churro według źródła, to tradycyjny, wypiek hiszpański w formie długiego prętu o przekroju w kształcie gwiazdy. Wytwarzany z wyciskanego na głęboki olej ciasta i smażonego w wysokiej temperaturze. Churros sprzedawane są w specjalnych sklepach, zlokalizowanych na głównych ciągach pieszych oraz na dworcach, lotniskach, stacjach metra i innych ruchliwych miejscach. Jest to jedna z najpopularniejszych w Hiszpanii przekąsek śniadaniowych. Bywa zjadany samodzielnie lub po umoczeniu w filiżance czekolady i wtedy nazywa się chocolate con churros. Churros z sosem czekoladowym, to przepyszny smakołyk, idealny na trwający właśnie karnawał.
250 ml wody
100 g masła
10 g cukru z wanilią
20 g cukru
szczypta soli
1 szklanka mąki pszennej
3 jajka
olej do smażenia
100 g masła
10 g cukru z wanilią
20 g cukru
szczypta soli
1 szklanka mąki pszennej
3 jajka
olej do smażenia
W garnku zagotować wodą z masłem, cukrami i solą. Dodać mąkę, zmniejszyć ogień i mieszając ucierać całość drewnianą łyżką przez około 2 minuty, aż powstanie gładka, sprężysta i odchodząca od brzegów garnka masa. Masę przełożyć do miski i ostudzić. Następnie wbijać po jednym jajku i miksować całość mikserem do połączenia się składników w gładkie, jednolite ciasto. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdy. W garnku rozgrzać olej. Wyciskać paski ciasta do rozgrzanego oleju, smażyć je z każdej ze stron na złoty kolor.
200 ml śmietany do ubijania
100 g czekolady deserowej
100 g czekolady deserowej
W garnuszku rozgrzać śmietanę, dodać posiekaną czekoladę i wymieszać na gładką masę. Podawać churros z sosem czekoladowym.