codzienność

wtorek, 30 stycznia 2024

churros z sosem czekoladowym


Churro według źródła, to tradycyjny, wypiek hiszpański w formie długiego prętu o przekroju w kształcie gwiazdy. Wytwarzany z wyciskanego na głęboki olej ciasta i smażonego w wysokiej temperaturze. Churros sprzedawane są w specjalnych sklepach, zlokalizowanych na głównych ciągach pieszych oraz na dworcach, lotniskach, stacjach metra i innych ruchliwych miejscach. Jest to jedna z najpopularniejszych w Hiszpanii przekąsek śniadaniowych. Bywa zjadany samodzielnie lub po umoczeniu w filiżance czekolady i wtedy nazywa się chocolate con churros. Churros z sosem czekoladowym, to przepyszny smakołyk, idealny na trwający właśnie karnawał.

250 ml wody
100 g masła
10 g cukru z wanilią
20 g cukru
szczypta soli
1 szklanka mąki pszennej
3 jajka
olej do smażenia

W garnku zagotować wodą z masłem, cukrami i solą. Dodać mąkę, zmniejszyć ogień i mieszając ucierać całość drewnianą łyżką przez około 2 minuty, aż powstanie gładka, sprężysta i odchodząca od brzegów garnka masa. Masę przełożyć do miski i ostudzić. Następnie wbijać po jednym jajku i miksować całość mikserem do połączenia się składników w gładkie, jednolite ciasto. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdy. W garnku rozgrzać olej. Wyciskać paski ciasta do rozgrzanego oleju, smażyć je z każdej ze stron na złoty kolor.

200 ml śmietany do ubijania
100 g czekolady deserowej

W garnuszku rozgrzać śmietanę, dodać posiekaną czekoladę i wymieszać na gładką masę. Podawać churros z sosem czekoladowym.

środa, 24 stycznia 2024

faworki Moniki Waleckiej


Faworki Moniki Waleckiej o migdałowym aromacie podane z cukrem pudrem są delikatne, kruche i pyszne. Z ciastem z tego przepisu bardzo dobrze się pracuje, a faworki po usmażeniu są doskonałe.


300 g mąki pszennej
4 żółtka
100 g kwaśnej śmietany
20 g cukru z wanilią
30 ml likieru migdałowego
szczypta soli
olej do smażenia
cukier puder

W misce wymieszać mąkę, sól oraz cukier, dodać żółtka, śmietanę, likier i zagnieć ciasto. Ciasto wyrabiać, wybijając je mocno wałkiem. Formować chrusty i smażyć na złoty kolor. Wyjmować na bibułę, a po ocieknięciu posypać cukrem pudrem.

czwartek, 18 stycznia 2024

pączki w kształcie kwiatka


Pączki usmażone w kształcie kwiatka i udekorowane dżemem podpatrzyłam tutaj. Z ciastem z tego przepisu doskonale się pracuje, pączki wspaniale rosną, a po usmażeniu rozpływają się w ustach. Pączki w kształcie kwiatka, to smakowita propozycja na okres karnawału, nie tylko dla osób, którym trudność sprawia nadziewanie tych klasycznych słodkości.  

190 g mleka
7 g suchych drożdży
35 g cukru
1 jajko
350 g mąki pszennej
7 g soli
40 g masła
olej do smażenia


Do misy miksera dodać ciepłe mleko, połowę ilości cukru oraz drożdże, wymieszać, odstawić, aż drożdże się spienią. Następnie dodać mąkę, sól, pozostały cukier oraz jajko i zagniatać ciasto na małych obrotach końcówką do ciasta drożdżowego, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski. Do ciasta dodawać masło, kawałek po kawałku, zagniatać dalej, aż ciasto będzie lekko klejące. Z ciasta uformować kulę i włożyć ją do natłuszczonej miski, przykryć miskę ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie na posypanym mąką blacie, podzielić ciasto na 8 równych części. Z każdego kawałka uformować kulkę, rozwałkować ją lekko na okrąg, naciąć nożem równe kawałki, uformować płatki. Pączki układać na papierze do pieczenia, przyciętym do wielkości kwiatka. Odłożyć pod przykryciem do wyrośnięcia na około 30 minut. W każdym kwiatku przed smażeniem wbić środek, w który po usmażeniu wkłada się nadzienie. W garnku rozgrzać olej, wkładać pączki do garnka razem z papierem, papier delikatnie odkleić. Pączki smażyć po kilka minut z każdej strony na złoty kolor. Po usmażeniu odkładać na bibułkę do odsączenia. 

210 g cukru pudru
125 ml wody
dżem wiśniowy

Cukier puder utrzeć do białości i gładkości z gorącą wodą, a następnie maczać kwiatki w lukrze, środek wkładać dżem wiśniowy.

poniedziałek, 15 stycznia 2024

Pan Moreno

W pierwszej tegorocznej piekarni Amber chleb z Majorki z przepisu z bloga Plötzblog. Pan Moreno, to klasyczny, bezsolny chleb wiejski. Chleb ma chrupiącą skórkę i subtelny kwaskowaty miękisz. Chleb ten, to pyszny dodatek do zup, przekąsek i dań obiadowych.

32 g wody
32 g mąki pszennej pełnoziarnistej
3,2 g zakwasu pszennego

Aby przygotować zakwas pszenny należy w misce wymieszać składniki, aż połączą się w miękkie ciasto. Przykryć i pozostawić do dojrzewania na 12 godzin w temperaturze 20° C.


cały zakwas pszenny
13 g masła
452 g wody
611 g mąki pszennej pełnoziarnistej
6,5 g drożdży

Do misy miksera dodać podane składniki i miksować, aż połączą się w ciasto. Zagniatać do momentu, aż będzie można wyciągnąć cienką warstwę ciasta. Ciasto przykryć i pozostawić do dojrzewania na 60 minut. Ciasto w połowie czasu wyrastania rozciągną i złożyć. Po tym czasie ciasto odgazować i uformować podłużny bochenek, pozostawić go do dojrzewania, w koszyku pod przykryciem, na 30 minut w temperaturze 20° C. Po tym czasie przełożyć bochenek na papier do pieczenia. Za pomocą ząbkowanego noża trzymanego prostopadle do powierzchni ciasta, wykonać kilka równoległych nacięć. Piekarnik z kamieniem do pieczenia lub blachą nagrzać do 250° C. Za pomocą płaskiej blachy lub deski przenieś papier do pieczenia z chlebem do lekko naparowanego piekarnika. Natychmiast zmniejszyć temperaturę piekarnika do 230° C, piec chleb łącznie 45 minut, po 20 minutach wypuścić parę.


Pan Moreno na blogach:

poniedziałek, 1 stycznia 2024

makowiec japoński


W Nowym Roku życzę Wam spokoju ducha,
radości płynącej z drobnych przyjemności
oraz harmonii w relacjach z najbliższymi.
Niech 2024 będzie rokiem pełnym miłości i zrozumienia.

Szczęśliwego Nowego Roku!
życzy

Kamila



Makowiec japoński, to bardzo aromatyczne i wilgotne ciasto z maku, bez mąki pszennej z dużą ilością bakaliami oraz jabłkami. Makowiec japoński upieczony na podstawie przepisu z babcinego zeszytu, tym razem został przygotowany w formie torciku i udekorowany kremem z białej czekolady.

250 g masła
300 g maku
180 g cukru
600 g jabłek
8 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
20 ml likieru migdałowego
100 g kaszki manny
szczypta soli
50 g rodzynek
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
50 g orzechów

Mak zalać wodą i gotować przez około 30 minut, odcedzić i zmielić dwukrotnie. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie dodawać po jednym żółtku ciągle ucierając. Do utartej masy dodawać powoli mak ciągle ucierając, następnie dodać starte na tarce jabłka, kaszkę mannę, proszek do pieczenia i dobrze wymieszać. Dodać bakalie, posiekane orzechy oraz likier. Na samym końcu wmieszać do masy białka ubite z solą na sztywno. Masę przelać do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej kaszką manną. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 50 minut.

200 g białej czekolady
200 ml śmietany do ubijania
250 g mascarpone

Do garnuszka wlać śmietanę, zagotować. Zestawić z ognia, dodać czekoladę i mieszać, aż się rozpuści. Śmietanę z czekoladą odstawić do lodówki na noc do schłodzenia. W misce ubić śmietanę z czekoladą i mascarpone na sztywno. Kremem dowolnie udekorować makowiec.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect