Roscon de Reyes lub pastel de Reyes, to tradycyjne ciasto w kształcie pierścienia królujące na stołach Hiszpanii podczas święta Trzech Króli. Przepis jest bardzo prosty, na bazie ciasta drożdżowego z nadzieniem, udekorowane z wierzchu kandyzowanymi owocami i niekiedy migdałowymi płatkami. W najprostszej wersji podane z bitą śmietaną, ale może to być również krem truflowy lub waniliowy. Roscon de Reyes z marcepanowym nadzieniem, obłożone kandyzowanymi wiśniami, podane z bitą śmietaną, jest bardzo łatwe do do upieczenia, jednak potrzeba czasu na przygotowanie ciasta, które musi wyrastać odpowiednio długo.
10 g drożdży
130 g mąki pszennej
70 g mleka
W misce połączyć razem ciepłe mleko, mąkę oraz pokruszone drożdże. Z całości wyrobić ciasto, które należy uformować w kulę. Do dużej miski nalać ciepłej wody, a następnie umieścić w niej kulę ciasta. Kula musi znajdować się w wodzie do czasu aż wypłynie na powierzchnię, czyli około 10 minut.
60 g mleka
70 g masła
2 jajka
20 g drożdży
120 g cukru pudru
skórka z 1 pomarańczy
skórka z 1 cytryny
450 mąki pszennej
szczypta soli
200 g masy marcepanowej
Do miski wlać ciepłe mleko, dodać pokruszone drożdże, wymieszać, odstawić na chwilę aż zacznie bąbelkować. Do miski przesiać mąkę. Dodać jajka, miękkie masło, cukier puder, skórki z cytrusów, szczyptę soli, odstawiony zaczyn, a także kulę ciasta z początkowego zaczynu. Całość dokładnie wyrobić, a następnie uformować kulę, włożyć do miski i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na 5 godzin, do podwojenia swojej objętości. Po tym czasie wyjąć ciasto na blat kuchenny, ciasto rozwałkować na prostokąt, ułożyć zrolowany marcepan, który należy owinąć ciastem. Z ciasta uformować pierścień, który ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Całość przykryć folią spożywcza i odstawić na 2 godziny do wyrastania.
1 żółtko
Posmarować wyrośnięty pierścień rozbełtanym żółtkiem, blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200° C i piec około 15 minut, następnie obniżyć temperaturę do 180° C i dopiekać kolejne 30 minut.
150 ml śmietany do ubijania
30 g cukru pudru
W misce ubić śmietanę z cukrem na sztywno. Pierścień przekroić wzdłuż na dwie części. Pierwszą część ułożyć na paterze, na wierzchu rozsmarować ubitą śmietanę, przykryć drugą częścią ciasta.
sok z 1/2 cytryny
100 g cukru pudru
100 g kandyzowanych wiśni
Wieniec ozdabiać lukrem przygotowanym z soku z cytryny oraz cukru pudru oraz wiśniami.