170 g zakwasu żytniego
60 g mąki pszennej pełnoziarnistej
440 g mąki pszennej
12 g soli
Drożdżówki z twarogiem, morelami i kruszonką z palonego masła, upieczone na podstawie przepisu Roskosznego, są przepyszne. W drożdżówkach zostało połączone drożdżowe ciasto z nadzieniem o migdałowym zapachu, morele oraz fantastyczna w smaku kruszonka. Kruszonka została przygotowana z palonego masła, dzięki któremu uzyskuje się orzechowy zapach i smak.
150 twarogu śmietankowego
80 g kremowego serka
10 g cukru z wanilią
20 g cukru
15 ml likieru migdałowego
W miseczce wymieszać twaróg, serek z cukrami i likierem, tak aby powstała jednolita masa.
70 g masła
100 g mąki pszennej
50 g cukru
1/4 łyżeczki soli
W garnuszku rozpuść masło, gotować je na średnim ogniu, często mieszając, do momentu, aż zacznie orzechowo pachnieć i nabierać złotobrązowego koloru z ciemnymi plamkami. Odstawić z ognia. W misce połączyć mąkę, cukier i sól, wmieszać palone masło i dokładnie połączyć. Uformować kulę, wstawić do lodówki, aby się schłodziło i stężało.