codzienność

poniedziałek, 25 lipca 2022

Montovani


Montovani, to przepyszne włoskie bułeczki o oryginalnym kształcie pieczone w ramach lipcowej piekarni Amber. Bułki te  pochodzą z Lombardii i są chrupiące z puszystym wnętrzem, a wspaniały smak zawdzięczają dodatkowi smalcu. Bułeczki pieczone według przepisu z Strawberries and lemon, są bardzo szybkie do przygotowania i zupełnie niekłopotliwe.


500 g mąki pszennej
3 g suchych drożdży
30 g smalcu
10 g soli
1 łyżeczka syropu słodowego
250 g wody


W misce miksera umieść wszystkie suche składniki, dodać smalec, wodę i zacząć ugniatać ciasto, aż stanie się jędrne i nieklejące. Po tym czasie ciasto wyłożyć na blat roboczy i zagniatać ręcznie jeszcze przez minutę. Ciasto zostawić na blacie, przykryć miską i zostawić na 5 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na 8 równych części, uformować kulki i przykryć ściereczką. Wziąć kawałek ciasta i rozwałkować wzdłuż na wąski ale długi prostokąt, następnie go zrolować. W ten sam sposób postąpić ze wszystkimi kawałkami ciasta. Bułki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na co najmniej 90 minut. Po tym czasie zrobić mocne, dość głębokie nacięcie wzdłuż długości bułek. Blachę z bułkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 200° C i piec je przez około 30 minut, aż lekko się zrumienią. Bułki studzić na ruszcie. 
 

Montovani na blogach:


piątek, 22 lipca 2022

sernik na zimno z jagodami

Ciasteczkowy spód, delikatna maślana masa z twarogu sernikowego i mascarpone o waniliowym aromacie z cytryną oraz jagody, tworzy pyszne ciasto bez pieczenia. Sernik na zimno z jagodami, jest delikatny i bardzo smaczny, można go też przygotować w tortownicy i podać jako mini torcik.

250 g herbatników
125 g masła

Pokruszone ciasteczka wymieszać z roztopionym masłem i starannie ugnieść na dnie mniejszej foremki wyłożonej papierem do pieczenia.

200 g masła
600 g twarogu sernikowego
500 g mascarpone
160 g cukru pudru
10 g cukru z wanilią
1 łyżka ekstraktu waniliowego
skórka z 1 cytryny
4 łyżeczki żelatyny
60 ml wody
200 g jagód


W garnuszku rozmieszać żelatynę w podanej ilości wrzącej wody. W misce ubić miękkie masło z cukrami i ekstraktem na gładką masę. Dodać twaróg, mascarpone, skórkę startą z cytryny i wszystko ubić na gładko. Następnie wmieszać do masy żelatynę i jeszcze chwilę ubijać. Dodać jagody i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć równomiernie w formie, foremkę wstawić do lodówki, by masa dobrze stężała.

200 g jagód
2 galaretki jagodowe 
750 ml wody

Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu, w podanej ilości wody, wystudzić. Na masie rozprowadzić 1/3 ilości wystudzonej galaretki, schłodzić. Na galaretce ułożyć owoce, zalać pozostałą galaretką i całość schłodzić w lodówce.

niedziela, 10 lipca 2022

Charlotte sernikowa z truskawkami


Charlotte, to szybki w przygotowaniu deser, który sprawdzi się idealnie na wszelkie okazje. Ciasto to nie wymaga pieczenia, wystarczy tylko ułożyć w formie biszkopty, przygotować nadzienie, a potem już tylko czekać, aż całość stężeje i można delektować się jej smakiem. Charlotte sernikowa z truskawkami, to pyszna sernikowa masa z truskawkami, otulonym biszkoptowymi paluszkami, idealna na niedzielny podwieczorek.


250 g podłużnych biszkoptów
200 g masła
500 g twarogu sernikowego
250 g mascarpone
160 g cukru pudru
10 g cukru z wanilią
1 łyżka ekstraktu waniliowego
skórka z 1 cytryny
2 łyżeczki żelatyny
30 ml wody
300 g truskawek
cukier puder


Wysoką tortownicę o średnicy 16 centymetrów wyłożyć folią spożywczą, boki i dno foremki wyłożyć biszkoptami. W garnuszku rozmieszać żelatynę w podanej ilości wrzącej wody. W misce ubić miękkie masło z cukrami i ekstraktem na gładką masę. Dodać twaróg, mascarpone, skórkę startą z cytryny i wszystko ubić na gładko. Następnie wmieszać do masy żelatynę i jeszcze chwilę ubijać. Dodać pokrojone na kawałki truskawki i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć równomiernie w formie, na wierzchu ułożyć biszkopty. Foremkę wstawić do lodówki, by masa dobrze stężała. Formę odwrócić do góry dnem i ostrożnie wysunąć na talerz. Deser podawać posypany cukrem pudrem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect