Montovani, to przepyszne włoskie bułeczki o oryginalnym kształcie pieczone w ramach lipcowej piekarni Amber. Bułki te pochodzą z Lombardii i są chrupiące z puszystym wnętrzem, a wspaniały smak zawdzięczają dodatkowi smalcu. Bułeczki pieczone według przepisu z Strawberries and lemon, są bardzo szybkie do przygotowania i zupełnie niekłopotliwe.
500 g mąki pszennej
3 g suchych drożdży
30 g smalcu
10 g soli
1 łyżeczka syropu słodowego
250 g wody
3 g suchych drożdży
30 g smalcu
10 g soli
1 łyżeczka syropu słodowego
250 g wody
W misce miksera umieść wszystkie suche składniki, dodać smalec, wodę i zacząć ugniatać ciasto, aż stanie się jędrne i nieklejące. Po tym czasie ciasto wyłożyć na blat roboczy i zagniatać ręcznie jeszcze przez minutę. Ciasto zostawić na blacie, przykryć miską i zostawić na 5 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na 8 równych części, uformować kulki i przykryć ściereczką. Wziąć kawałek ciasta i rozwałkować wzdłuż na wąski ale długi prostokąt, następnie go zrolować. W ten sam sposób postąpić ze wszystkimi kawałkami ciasta. Bułki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na co najmniej 90 minut. Po tym czasie zrobić mocne, dość głębokie nacięcie wzdłuż długości bułek. Blachę z bułkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 200° C i piec je przez około 30 minut, aż lekko się zrumienią. Bułki studzić na ruszcie.
Montovani na blogach: