Żurek to jedna z najstarszych polskich zup, którą można przygotować na kilka sposobów, na różne okazje. Powstaje na bazie zakwasu z mąki żytniej razowej, na wywarze mięsnym albo z ziemniakami, z boczkiem, kiełbasą i gotowanymi jajkami. Żurek też cudownie smakuje przygotowany na wywarze warzywnym z warzywami i kurkami. Żurek z kurkami, to wspaniała zupa na co dzień i od święta.
2 szklanki kurek
5 ziemniaków
2 marchewki
1 pietruszka
1/4 selera
1 cebula
3 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
3 szklanki bulionu
2 szklanki zakwasu na żurek
2 łyżki majeranku
3 ziarna ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu ziarnistego
2 liście laurowe
sól
cukier
1/2 pęczka natki pietruszki
W garnku na rozgrzanym oleju zeszklić drobno posiekaną cebulę oraz czosnek. Dodać pokrojone w kostkę warzywa, przyprawy i całość chwilę smażyć. Wlać bulion, dodać oczyszczone grzyby i całość zagotować. Zupę gotować około 25 minut, aż warzywa zmiękną. Do zupy dodać zakwas, całość zagotować. Zupę doprawić do smaku solą oraz cukrem. Zupę podawać z posiekaną natką pietruszki.