Mleczna chałka z białym makiem jest niezwykle delikatna. Ciasto po wyrobieniu i odgazowaniu można pozostawić do nocnego wyrastania w lodówce lub od razu uformować ją i piec. Chałka jest doskonała i ma nienaganną strukturą i delikatny miąższ. Chałkę po wyrośnięciu można posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać innym ulubionym ziarnem lub kruszonką.
500 g mąki pszennej
50 g cukru
250 ml mleka
60 g masła
1/2 łyżeczki soli
9 g suchych drożdży
1 jajko
2 łyżki białego maku
50 g cukru
250 ml mleka
60 g masła
1/2 łyżeczki soli
9 g suchych drożdży
1 jajko
2 łyżki białego maku
W rondelku podgrzać mleko z masłem, ostudzić. Do miski wlać mleko z masłem, dodać drożdże oraz cukier, wymieszać. Do składników dodać mąkę, sól i wyrobić ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto umieścić w misce, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie podzielić ciasto na sześć części. Z części uformować równej długości wałki. Trzy wałki połączyć ze sobą na końcu i zaplatać warkocz, końce założyć pod spód warkocza. Chałkę ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z pozostałym wałkami postąpić tak samo. Chałki przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 40 minut, aż podwoją swoją objętość. Chałki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem. Włożyć blachę z chałkami do piekarnika nagrzanego do 190° C na około 35 minut i piec, aż się ładnie zrumienią.
Kamila, cudowna!
OdpowiedzUsuńI pięknie upieczona.
Chałkę , chałke widzę :) Ale ładnie się prezentuje z tym białym makiem
OdpowiedzUsuńŚliczna chałeczka :) Na śniadanko idealna :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Kamilko!