codzienność

poniedziałek, 30 maja 2022

chleb jogurtowy na zaczynie


Chleb jogurtowy na zaczynie z przypisu Zorry gości w majowej piekarni Amber. Ten bardzo łatwy do upieczenia chleb jest przepyszny, mam miękki miękisz i chrupiącą skórkę. Aby upiec chleb potrzebny jest zaczyn przygotowany na jogurcie dzień przed pieczeniem. Dodanie jogurtu do ciasta powoduje, że chleb jest miękki i zyskuje łagodny, lekko kwaśny smak, sprawia też, że ​​chleb dłużej zachowuje świeżość.

100 g mąki pszennej
50 g wody
1/2 g drożdży

W misce wymieszać wszystkie składniki zaczynu i pozostawić na noc do wyrośnięcia w niezbyt ciepłym miejscu.

 
210 g wody
5 g drożdży
125 g jogurtu greckiego
500 g mąki pszennej
11 g soli

Następnego dnia do miski miksera włożyć zaczyn, wodę, dodać drożdże, jogurt i wymieszać. Dodać mąkę i ugniatać całość na najniższym ustawieniu przez 4 minuty. Dodać sól i wyrabiać przez kolejne 6 minut, aż konsystencja ciasta będzie miękka, a ciasto przestanie się kleić. Miskę przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na 90 minut, po 45 minutach rozciągnąć i raz złożyć ciasto. Po tym czasie z ciasta uformować bochenek i umieścić szwem do dołu w koszu do rozrostu. Pozostawić do wyrośnięcia na 60 minut. Rozgrzać piekarnik i blachę do 240° C, spryskać ścianki piekarnika wodą i ostrożnie wyłożyć ciasto z koszyka na blachę. Piec chleb przez 15 minut, otwierając na krótko drzwiczki piekarnika, aby ulotniła się para. Zmniejszyć temperaturę do 210° C i dopiekać chleb jeszcze przez 25 minut. Chleb studzić na kratce.


Chleb jogurtowy na zaczynie:
 

piątek, 27 maja 2022

sałatka z indykiem, szparagami i halloumi


Apetycznie zrumieniony ser halloumi, polędwiczki z indyka obtoczone w orzechach, zielone szparagi podane na mieszance sałat w towarzystwie słodkich truskawek tworzą razem niezwykłą harmonię. Sałatka z indykiem, szparagami i halloumi jest idealna jako lekki posiłek w ciągu dnia.

250 g zielonych szparagów
250 g sera halloumi
250 g polędwiczek z indyka
30 g orzechów
1 jajko
100 g truskawek
100 g mieszanki sałat
3 łyżki oliwy
50 g masła
sól
pieprz

W garnku zagotować wodę, posolić, wrzucić obrane, pokrojone na kawałki szparagi i gotować do jędrności. W miseczce roztrzepać jajko, doprawić solą oraz pieprzem, włożyć pokrojone w paski polędwiczki, obtoczyć. Polędwiczki wyciągnąć a następnie obtoczyć jej w posiekanych orzechach. Na patelni na rozgrzanym maśle podsmażyć polędwiczki na złoty kolor z każdej strony. Ser pokroić w plastry o grubości jednego centymetra i obsmażyć na patelni z obu stron, aż uzyska ładny, złotobrązowy kolor. Na talerzach ułożyć sałaty, ułożyć polędwiczki, kawałki szparagów, usmażony ser, udekorować truskawkami, całość doprawić solą i pieprzem, polać oliwą.

poniedziałek, 23 maja 2022

białe szparagi z masłem


Białe szparagi z masłem, to danie bardzo proste a jednocześnie wykwintne i niesamowicie pyszne. Podstawą tego dania są białe szparagi, które powinny pochodzić z najlepszego źródła.

500 g białych szparagów
100 g masła
1 łyżeczka soku z cytryny
sól
pieprz
kapary

Zagotować wodę, posolić, wrzucić obrane szparagi i gotować do jędrności. Odlać i wyłożyć na półmisek. W garnuszku roztopić masło, dodać sok z cytryny, wymieszać. Szparagi polać masłem doprawić solą oraz świeżo zmielonym pierzem, udekorować kaparami.
 

niedziela, 15 maja 2022

biszkoptowe ciasto z jabłkami i truskawkami


Biszkoptowe ciasto z jabłkami i truskawkami, jest bardzo proste do przygotowania. Jest wilgotne dzięki dodatkowi owoców i bardzo puszyste i delikatne. Ciasto nie jest wykwintne czy też eleganckie, za to proste i pyszne, doskonałe do popołudniowej herbaty albo do zabrania na wiosenny piknik.

4 jajka
160 g cukru
80 g mąki pszennej
40 g mąki ziemniaczanej
120 ml oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól
100 g truskawek
3 jabłka
cukier puder

Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i dalej ubijając, aż cukier się całkowicie rozpuści. Następnie dodać żółtka i nadal ubijać. Dodać olej i ubić. Dodać przesiane mąki, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Na samym końcu dodać pokrojone na kawałki owoce i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć do mniejszej tortownicy w której dno zostało wyłożone papierem do pieczenia. Tortownicę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170° C, na około 40 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Ciasto podawać posypane cukrem pudrem.

niedziela, 8 maja 2022

torcik truskawkowo - czekoladowy


Torcik truskawkowo - czekoladowy, to połączenie puszystego biszkoptu, kremu na bazie śmietany z białą czekoladą i mascarpone oraz lekkiej i orzeźwiającej w smaku galaretki truskawkowej, a całości dopełnia nasączenie o waniliowym aromacie. Torcik jest prosty w wykonaniu, dobrze smakuje i pasuje na małe uroczystości rodzinne lub jako lekki deser do niedzielnej kawy. 

5 jajka
120 g cukru
80 g mąki pszennej
40 g mąki ziemniaczanej
sól

Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i dalej ubijając, aż cukier się całkowicie rozpuści. Następnie dodać żółtka i nadal ubijać. Dodać przesiane mąki i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć do mniejszej tortownicy w której dno zostało wyłożone papierem do pieczenia. Tortownicę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170° C, na około 30 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Blat ostudzić, a następnie przekroić w poprzek na trzy części.


400 g truskawek
100 g cukru
2 łyżeczki żelatyny

Do garnka włożyć owoce, zasypać cukrem, całość zagotować. Gotować kilka minut, aż truskawki delikatnie się rozpadną, lekko je rozgnieść. Garnek zestawić z ognia, dodać żelatynę, dobrze wymieszać, odstawić do lekkiego stężenia.

270 g białej czekolady
600 ml śmietany do ubijania
250 g mascarpone


Do garnka wlać śmietanę, zagotować. Zestawić z ognia, dodać czekoladę i mieszać, aż się rozpuści. Śmietanę z czekoladą odstawić do lodówki na noc do schłodzenia. W misce ubić śmietanę z czekoladą i mascarpone na sztywno.

50 ml likieru waniliowego
50 ml wody

W szklance wymieszać składniki nasączenia. Pierwszą część biszkoptu ułożyć na talerzu i skropić go 1/3 ilości nasączenia, na nim rozsmarować 1/3 ilości kremu, na kremie ułożyć połowę ilości galaretki truskawkowej. Położyć drugą część biszkoptu, skropić go 1/3 nasączenia, rozsmarować 1/3 ilości kremu oraz pozostałą galaretkę truskawkową. Na tym położyć ostatnią część biszkoptu, skropić nasączeniem, pozostały krem rozsmarować na wierzchu i bokach toru, dowolnie przyozdobić. Torcik schłodzić przed podaniem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect