Chleb jogurtowy na zaczynie z przypisu Zorry gości w majowej piekarni Amber. Ten bardzo łatwy do upieczenia chleb jest przepyszny, mam miękki miękisz i chrupiącą skórkę. Aby upiec chleb potrzebny jest zaczyn przygotowany na jogurcie dzień przed pieczeniem. Dodanie jogurtu do ciasta powoduje, że chleb jest miękki i zyskuje łagodny, lekko kwaśny smak, sprawia też, że chleb dłużej zachowuje świeżość.
100 g mąki pszennej
50 g wody
1/2 g drożdży
W misce wymieszać wszystkie składniki zaczynu i pozostawić na noc do wyrośnięcia w niezbyt ciepłym miejscu.
210 g wody
5 g drożdży
125 g jogurtu greckiego
500 g mąki pszennej
11 g soli
5 g drożdży
125 g jogurtu greckiego
500 g mąki pszennej
11 g soli
Następnego dnia do miski miksera włożyć zaczyn, wodę, dodać drożdże, jogurt i wymieszać. Dodać mąkę i ugniatać całość na najniższym ustawieniu przez 4 minuty. Dodać sól i wyrabiać przez kolejne 6 minut, aż konsystencja ciasta będzie miękka, a ciasto przestanie się kleić. Miskę przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na 90 minut, po 45 minutach rozciągnąć i raz złożyć ciasto. Po tym czasie z ciasta uformować bochenek i umieścić szwem do dołu w koszu do rozrostu. Pozostawić do wyrośnięcia na 60 minut. Rozgrzać piekarnik i blachę do 240° C, spryskać ścianki piekarnika wodą i ostrożnie wyłożyć ciasto z koszyka na blachę. Piec chleb przez 15 minut, otwierając na
krótko drzwiczki piekarnika, aby ulotniła się para. Zmniejszyć temperaturę
do 210° C i dopiekać chleb jeszcze przez 25 minut. Chleb studzić na kratce.
Chleb jogurtowy na zaczynie: