Na zakończenie cudownej akcji kwiatowej pyszne pieczone brzoskwinie z miodem różanym i migdałami. Przepis podpatrzony u Olcik wzbogaciłam o miód różany i płatki. Tak przygotowane brzoskwinie doskonale smakują podane na ciepło z kulką lodów waniliowych i płatkami róż, przepis na nie dodaję do Kwiatowej Książki Kucharskiej oraz Morelkowo Brzoskwiniowo.
piątek, 31 sierpnia 2012
pieczone brzoskwinie z miodem różanym i migdałami
Na zakończenie cudownej akcji kwiatowej pyszne pieczone brzoskwinie z miodem różanym i migdałami. Przepis podpatrzony u Olcik wzbogaciłam o miód różany i płatki. Tak przygotowane brzoskwinie doskonale smakują podane na ciepło z kulką lodów waniliowych i płatkami róż, przepis na nie dodaję do Kwiatowej Książki Kucharskiej oraz Morelkowo Brzoskwiniowo.
miód różany
Miód różany przygotowany na podstawie tego doskonale smakuje i przecudnie pachnie.
250 ml miodu
płatki z 3 róż
Płatki róż oczyścić. Na dnie słoika ułożyć warstwę płatków i zalać ją częścią miodu. W ten sposób układać kolejne warstwy aż do wypełnienia słoika. Płatki uniosą się do góry. Słoik szczelnie zamknąć i odstawić na 12 godzin. Po tym czasie otworzyć i delikatnie wymieszać, a następnie ponownie zamknąć i odstawić na kolejne 12 godzin. Przygotować sitko i odcedzić na nim miód, by spływał powoli. Odcedzone płatki delikatnie wycisnąć, aby wydobyć cały aromatu. Miód przelać do słoika i trzymać w chłodnym miejscu.
czwartek, 30 sierpnia 2012
maliny z kardamonem zapieczone pod kruszonką
Pyszne połączenie jabłek i malin wzbogacone o aromaty kardamonu i cynamonu zapieczone pod kruszonką z dodatkiem kaszki kukurydzianej, mleka i skórki startej z cytrynu. Maliny z kardamonem zapieczone pod kruszonką z przepisu Anny Olson.
2 szklanki maliny
4 jabłka
3 łyżki mąki pszennej
115 g cukru
1/2 łyżeczki kardamonu
1/2 łyżeczki cynamonu
Jabłka obrać i pokroić w kostkę, dodać maliny, wsypać cukier, mąkę, mielony kardamon i cynamon i wymieszać.
220 g mąki pszennej
150 g cukru
3 łyżki kaszki kukurydzianej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
starta skórka z 1 cytryny
2/3 szklanki mleka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
115 g masła
Do
miski wsypać mąkę, cukier, kaszkę kukurydzianą, proszek do pieczenia,
sól i startą skórkę z cytryny, wymieszać. Dodać masło i rozetrzeć z
mąką. Wlać mleko i wymieszać łyżką. Do filiżanek nałożyć owoce, przykryć
je kawałkami ciasta, pozostawiając między nimi wolne miejsce. Wstawić
do piekarnika rozgrzanego do 175º C na 30 minut.
środa, 29 sierpnia 2012
tagliatelle z boczkiem i zielonym groszkiem
Makaron to dobry sposób na błyskawiczny posiłek, dzisiejsza pasta to smaczne połączenie boczku z zielonym groszkiem. Tagliatelle z boczkiem i zielonym groszkiem zostało wzbogacone o kremowy śmietanowy sos z dodatkiem wytrawnego białego wina, czosnku, natki pietruszki i parmezanu.
1 łyżka oliwy
2 ząbki czosnku
50 g wędzonego boczku
60 ml wytrawnego białego wina
125 ml śmietany
sól
pieprz
200 g makaronu
100 g zielonego groszku
parmezan
60 ml wytrawnego białego wina
125 ml śmietany
sól
pieprz
200 g makaronu
100 g zielonego groszku
parmezan
natka pietruszki
Na
patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekany czosnek i pokrojony w drobną
kostkę boczek, smażyć, mieszając, przez około 5 minut. Wlać wino,
odparować połowę płynu, dodać śmietanę, trzymać na ogniu kolejne 3
minuty. Przyprawić solą i świeżo startym pieprzem. W czasie
przygotowywania sosu ugotować makaron w dużej ilości osolonego wrzątku.
Minutę przed końcem gotowania dorzucić do makaronu zielony groszek.
Odcedzić makaron z groszkiem, wyłożyć na patelnię i wymieszać z sosem.
Podawać natychmiast, posypane tartym parmezanem.
wtorek, 28 sierpnia 2012
crumble morelowe z lawendą
Jedno z najsmaczniejszych połączeń, to soczyste morele o aromacie lawendy, zapieczone pod migdałową kruszonką, podane z gęstym jogurtem lub lodami waniliowymi. Przepis na kruszonkę migdałową pochodzi z książki Pierre Herme "Desery od najprostszych po wykwintne". Przepyszne crumble morelowe z lawendą dodaję do Kwiatowej Książki Kucharskiej 2012 oraz Morelkowo Brzoskwiniowo.
500 g moreli
2 łyżki wody
100 g cukru lawendowego
Umyte, wypestkowane i pokrojone na ćwiartki morele włożyć do garnka, wlać wodę, wsypać cukier lawendowy i całość podgotować około 5 minut. Tak przygotowane morele przełożyć do foremki do zapiekania.
50 g masła
50 g mąki pszennej
50 g cukru
50 g mielonych migdałów
szczypta soli
50 g mąki pszennej
50 g cukru
50 g mielonych migdałów
szczypta soli
Masło
pokroić w kostkę, dodać cukier, sól, mąkę, migdały i rozcierać, aż
utworzą się grudki. Kruszonką posypać owoce w naczyniu. Całość wstawić
do piekarnika nagrzanego 180º C, na około 20 minut.
cukier lawendowy
Lawenda ma szerokie zastosowanie w naszej kuchni. Wchodzi w skład skład ziół prowansalskich, bowiem świetnie idzie w parze z rozmarynem, szałwią, tymiankiem, oregano i koprem. Kwiaty i liście lawendy najlepiej jak są stosowane świeże, natomiast pączki łodygi należy stosować suszone. Z lawendy można przygotować cukier lawendowy, który świetnie nada się do naszych wypieków, deserów czy nawet do słodzenia napojów. Cukier aromatyzowany lawendą pięknie pachnie, a do jego przygotowania potrzeba kwiatków z kilku lub kilkunastu gałązek lawendy, wszystko zależy od aromatu jaki chcemy uzyskać. Cukier powinien się aromatyzować około dwóch tygodni, po tym czasie można cukier przesiać, by oddzielić kwiatki lub zostawić.
cukier
suszone kwiatki lawendy
Wszystkie składniki wymieszać, przesypać do słoika, szczelnie zamknąć i odstawić na dwa tygodnie, by cukier przeszedł aromatem lawendy.
poniedziałek, 27 sierpnia 2012
pierożki z kurkami, fetą i tymiankiem
Chrupiące pierożki z ciasta filo z nadzieniem kurkowym z dodatkiem czosnku i aromatycznego tymianku, pieczone z serem feta. Pierożki z kurkami, fetą i tymiankiem doskonale smakują gdy się do nich poda zieloną, lekką sałatkę.
9 arkuszy ciasta filo
350 g kurek
60 g masła
1 łyżka oleju
2 ząbki czosnku
50 g sera feta
tymianek
60 g masła
1 łyżka oleju
2 ząbki czosnku
50 g sera feta
tymianek
Grzyby
oczyścić, na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki masła i olej, dodać
posiekane ząbki czosnku i chwilkę smażyć, dodać kurki i dusić przez
około 5 minut, co jakiś czas mieszając, dodać posiekany tymianek,
odstawić z ognia i przestudzić. Pozostałe masło stopić w garnuszku. Na blacie rozłożyć arkusz ciasta filo, przeciąć go wzdłuż na trzy części i nakładać na siebie każdą z części, po uprzednim posmarowaniu stopionym masłem. Na tak przygotowane ciasto nałożyć po dwie łyżki grzybowego farszu i kawałek sera feta i zawijać w trójkątne pakieciki. Blachę
do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i na niej układać
pierożki, posmarowane masłem. Piec w temperaturze 180° C przez około
20 minut, aż będą złociste i chrupiące.
niedziela, 26 sierpnia 2012
ciasto z cukinią
Bardzo wilgotne i pyszne ciasto z cukinią, z dodatkiem orzechów pekan i suszonej żurawiny, o aromacie cynamonu i gałki muszkatołowej. Przepis na ciasto z cukinią znalazłam na blogu Moje Wypieki. Z podanych składników wychodzą dwa chlebki.
2 jajka
1 1/3 szklanki cukru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
500 g startej cukinii
150 g masła
3 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
3 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 łyżeczki cynamonu
1 szklanka orzechów pekan
1 szklanka suszonej żurawiny
4 łyżki mleka
1 1/3 szklanki cukru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
500 g startej cukinii
150 g masła
3 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
3 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 łyżeczki cynamonu
1 szklanka orzechów pekan
1 szklanka suszonej żurawiny
4 łyżki mleka
Cukier zmiksować z jajkami i wanilią. Dodać cukinię, roztopione masło, sodę i wymieszać. Dodać mąkę i przyprawy, wymieszać, jeśli ciasto będzie bardzo gęste dodać mleko. Dodać bakalie i wymieszać. Ciasto podzielić pomiędzy dwie keksówki wysmarowane uprzednio masłem i wysypane bułka tartą. Piec w temperaturze 175º C przez 45 minut, pod koniec pieczenia sprawdzając patyczkiem, czy ciasto jest suche. Przestudzić chwilę w foremce.
sobota, 25 sierpnia 2012
chłodnik jagodowy
Lekki chłodnik mocno jagodowy, o wspaniałym aromacie wanilii, anyżu, cynamonu i goździków. Chłodnik jagodowy jest bardzo aksamitny i doskonale smakuje podany z listkami mięty.
300 g jagód
500 ml wody
100 g cukru
1/2 laski wanilii
1 laska kory cynamonu
1 gwiazdka anyżu
3 goździki
400 g jogurtu greckiego
400 g jogurtu greckiego
mięta
piątek, 24 sierpnia 2012
deser z owocami jagodowymi
Bardzo prosty deser złożony z owoców jagodowych, jogurtu i bezików. Całość można skomponować według swojego upodobania, wybrać ulubione owoce jagodowe, dodać odpowiednią ilość jogurtu a słodycz dostosować ilością rozkruszonych bezików. Deser z owocami jagodowymi umili dzień do samego rana, a popołudniu doskonale będzie smakował podany na deser.
owoce jagodowe
jogurt grecki
Owoce umyć, dobrze osuszyć, beziki pokruszyć na mniejsze kawałki. W szklanym naczyniu układać kolejno owoce jagodowe, jogurt i rozkruszone beziki. Powtórzyć tę procedurę jeszcze raz. Przechowywać w lodówce do czasu do podania.
czwartek, 23 sierpnia 2012
panzanella z pieczonymi warzywami
Panzanella według źródła to włoska sałatka, z regionów Toskanii. Sałatka składa się zwykle z nasączonego chleba i dojrzałych w słońcu, słodkich pomidorów, zawiera także cebulę, paprykę i bazylię, a wszystko to doprawione jest oliwą, octem, solą i pieprzem. Ta śródziemnomorska sałatka może stanowić lekką, ale bardzo sycącą alternatywę na kolację bądź przekąskę. Jest doskonałym pomysłem na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Przepis na panzanelle z pieczonymi warzywami podpatrzyłam u Janelli Purcell.
3 kolorowe papryki
1 ogórek
4 pomidory
1 czerwona cebula
sól
pieprz
oliwa
bazylia
tymianek
2 łyżki kaparów
2 ząbki czosnku
4 łyżki czerwonego octu winnego
50 g oliwek
chleb
Rozgrzać piekarnik do 180° C. Paprykę ułożyć na folii, dodać obraną, pokrojoną w ćwiartki cebulę i pokrojony czosnek, skropić oliwą i przyprawić solą i pieprzem, dodać tymianek, zawinąć wszystko w folię i przełożyć na blachę do pieczenia. Piec 45 minut, aż papryki i cebula będą miękkie. Upieczone warzywa odstawić na 5 minut. Chleb pokroić w kostkę i podpiec w piekarniku. Paprykę przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić. Ułożyć cebulę i czosnek na kawałkach papryki. Zebrać z folii sok, który wypłynął podczas pieczenia, usunąć tymianek. Przygotować winegret łącząc sok z warzyw, ocet i oliwę, doprawić szczyptą soli i pieprzu. Pomidory pokroić i ułożyć na papryce, dodać oliwki, pokrojonego w kostkę ogórka, osączone kapary i bazylię. Chlebem posypać sałatkę. Całość skropić dressingiem i delikatnie wymieszać.
środa, 22 sierpnia 2012
szarlotka z ciasta filo
Jabłka karmelizowane na maśle z dodatkiem cukru, wanilii i cynamonu, pieczone z dodatkiem ciasteczek amarettini, a wszystko to otulone w maślane, chrupkie ciasto filo. Ciasto doskonale smakuje na gorąco, podane z lodami lub kleksem bitej śmietany. Przepis na szarlotkę z ciasta filo podpatrzyłam u Anny na blogu Kucharnia.
500 g jabłek
100 g masła
50 g cukru
10 g cukru z wanilią
cynamon
30 g ciasteczek amarettini
4 arkusze ciasta filo
cukier puder
Jabłka
obrać ze skórki i pokroić na ósemki. Na patelni rozgrzać połowę ilości
masła, dodać cząstki jabłek, posypać cukrem z wanilią, dosłodzić cukrem
i oprószyć cynamonem. Dusić przez około 10 minut, aż powstanie lekko
karmelowy sos, a jabłka delikatnie zmiękną. Zdjąć z ognia. Pozostałe
masło stopić w garnuszku. Arkusze ciasta filo smarować kolejno
stopionym masłem i kłaść jeden na drugim. Tak przygotowanym ciastem
wyłożyć okrągłą formę do zapiekania. Na ciasto przełożyć jabłka wraz
pokruszonymi ciasteczkami. Całość delikatnie nakryć pozostałym na
brzegach ciastem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec
około 20 minut, aż wierzch ładnie się zezłoci. Po wyjęciu oprószyć
cukrem pudrem.
wtorek, 21 sierpnia 2012
zupa sezonowa z fasolki szparagowej i kurek
Pyszna zupa sezonowa z fasolki szparagowej i kurek przygotowana z przepisu i pod czujnym okiem Szefa Kuchni Tamarosy, Maksymiliana Jaśkiewicza, podczas integracyjno - warsztatowego spotkania w Tamarynowej Osadzie blogosfery wielkopolskiej pod hasłem „Doceń polskie” i poznaj Wielkopolskie.
kurki
fasolka szparagowa
ziemniaki
marchew
pietruszka
por
natka selera
natka pietruszki
natka marchewki
śmietana kremówka
masło
oliwa
sól
pieprz młotkowany
koperek
bazylia
ser kozi
makaron
spotkanie w Tamarynowej Osadzie
Tamarosa - Tamarynowa Osada to kraina udanego wypoczynku, znajdująca się na pojezierzu Międzychodzko - Sierakowskim, zwanym „Krainą 100 jezior” lub „Małą Prowansją”. Tamarosa to komfortowo i przytulnie urządzony pensjonat, idealny na romantyczny weekend, spotkania w miłym gronie przyjaciół i rodziny. To właśnie w tym urokliwym i bajkowym zakątku odbyło się wydarzenie pod nazwą "Doceń polskie" i odkryj Wielkopolskie zorganizowane przez Marka Bielskiego. Spotkanie miało charakter integracyjno - warsztatowe w gronie blogosfery wielkopolskiej.
Gospodarzem gospodarstwa jest Romuald Jaśkiewicz,
pasjonat dobrego smaku i wysokiej jakości produktów.
Smakowaliśmy pyszne wędliny z Zakładów Mięsnych "Konarczak" z Pogorzela
oraz produktów dostarczonych przez "InterMarche".
Gospodarze raczyli nas doskonale doprawioną białą kiełbasą smażoną na smalcu, która smakowała także owadom. Świeżym, domowym chlebem na zakwasie z kiełbasą oraz pasztetem oraz wspaniałą, jeszcze ciepłą szarlotką.
Zorganizowany został też pokaz przygotowania domowego twarogu
oraz smażonego sera przez lokalną specjalistkę panią Iwonę.
Gospodarz oprowadził nas po stylowo urządzonym pensjonacie Tamarosa,
gdzie zachwycały nas niepowtarzalne wnętrza.
Miło było spacerować i podziwiać malownicze gospodarstwo,
gdzie jest pełno małych i dużych słodziaków.
Pod czujnym okiem Szefa Kuchni Tamarosy, Maksymiliana Jaśkiewicza,
gotowaliśmy zupę sezonową z fasolki szparagowej i kurek.
Spotkanie zakończyła pyszna kolacja, na której uraczono nas pyszną
zupą sezonową z fasolki szparagowej i kurek ze śmietaną i kozim serem z dodatkiem Makaronu Międzybrodzkiego.
Podano nam także specjalność szefa kuchni:
Schab na trawie żubrowej z buraczkami glazurowanymi w porto i pianą z jabłek
oraz
Sałatkę z piersi kaczki w marynacie śliwkowej z dodatkiem cykorii
Sałatkę z piersi kaczki w marynacie śliwkowej z dodatkiem cykorii
i orzechów na miodowym vinaigrette.
Bardzo dziękuję Organizatorom
za możliwość uczestniczenia w tak sympatycznym spotkaniu,
za niezapomniane wrażenia, nie tylko kulinarne.
Pozdrawiam Wszystkich uczestników spotkania.
Subskrybuj:
Posty (Atom)