czwartek, 29 października 2020
pierś kurczaka nadziewana mozzarellą
poniedziałek, 26 października 2020
ciastka figowe
Małe i urocze ciasteczka nadziewane figami w stylu Figolu, niezbyt słodki i bardzo smaczne. Figolu, to słynne francuskie herbatniki wypełnione figowym nadzieniem sprzedawane przez Mondelez International. Ciastka figowe, upieczone na podstawie tego przepisu, są chrupiące, ale niezbyt kruche, pięknie pachną.
300 g fig
50 g cukru
Do garnka włożyć pokrojone na kawałki figi, całość zasypać cukrem, a następnie gotować na małym ogniu, przez około 20 minut.
20 g mąki ziemniaczanej
20 g mielonych migdałów
1 jajko
80 g masła
50 g cukru pudru
1 łyżeczka cynamonu
czwartek, 22 października 2020
spaghetti dyniowe z sosem mięsnym
500 g mielonej wieprzowiny
3 pomidory
1 marchewka
2 ząbki czosnku
1 cebula
3 łyżki oleju
3 gałązki bazylii
2 gałązki oregano
2 gałązki tymianku
sól
pieprz
niedziela, 18 października 2020
drożdżowy placek ze śliwkami i orzechową kruszonką
piątek, 16 października 2020
chleb pszenno - żytni ze śliwką
16 października, to wyjątkowa data zarówno dla piekarzy, jak i dla wszystkich miłośników chrupiących wypieków, tego dnia wypada Światowy Dzień Chleba. Za sprawą Zorry kolejny raz możemy uczestniczyć w tym szczególnym dniu. Chleb pszenno - żytni ze śliwką, jest smaczny, bardzo zdrowy, ma piękny kolor, wilgotne wnętrze i wspaniałą chrupiącą skórkę, pasuje do słodkich i wytrawnych dodatków.
50 g mąki żytniej
50 g wody
350 g mąki pszennej
2 łyżeczki soli
poniedziałek, 12 października 2020
migdałowe ciasteczka z figowym nadzieniem
czwartek, 8 października 2020
drożdżówki z twarogiem i malinami
poniedziałek, 5 października 2020
chleb pszenno - orkiszowy z siemieniem lnianym i kaszą jaglaną
100 g mąki pszennej
100 g mąki orkiszowej
200 g wody
300 g mąki orkiszowej
500 g mąki pszennej
1 1/2 łyżka soli
Kuchnia Alicji
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
Weekendy w domu i ogrodzie
Zacisze kuchenne