Kurczak pieczony w pomarańczach ma chrupiącą skórkę i bardzo aromatyczne, wyjątkowo soczyste i delikatne mięso. Kurczak w całości pieczony z dodatkiem pomarańczy, czosnku, aromatycznych ziół oraz wytrawnego białego wina jest prosty w przygotowaniu i pięknie pachnie. Tak przygotowany kurczak, to wspaniały pomysł na obiad, fantastycznie smakuje podany w towarzystwie pieczonych ziemniaków i lekkiej sałatki.
1 kurczak
100 g masła
2 gałązki rozmarynu
3 gałązki tymianku
3 pomarańcze
5 ząbków czosnku
200 ml wytrawnego białego wina
sól
pieprz
słodka papryka z proszku
Umytego kurczaka doprawić solą, pieprzem, słodką papryką w proszku oraz posiekanymi drobno ziołami. Pod skórkę na piersiach kurczaka włożyć masło. Kurczaka ułożyć w naczyniu do zapiekania, obłożyć wyfiletowanymi cząstkami dwóch pomarańczy oraz posiekanymi ząbkami czosnku, dodać sok z pozostałej pomarańczy i wino. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180º C i piec kurczaka przez 50 minut, po tym czasie obrócić go na drugą stronę i dopiekać jeszcze około 40 minut. Podczas pieczenia co jakiś czas kurczaka podlewać sosem, który powstaje na dnie naczynia.