Smażony bok choy z kurczakiem i grzybami shiitake podawany z makaronem soba, to szybka potrawa z woka, kilka minut i posiłek gotowy. Makaron z soczystym smażonym kurczakiem, grzybami i kapustkami bok choy, doprawiony na azjatycką nutę, papryczką chili, startym korzeniem imbiru, sosem sojowym w towarzystwie sezamu i szczypiorku, to pyszne danie.
200 g filetu z kurczaka
2 ząbki czosnku
2 centymetry korzenia imbiru
1 łyżka oleju
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka miodu
sok z 1/2 limonki
Pokrojone w kostkę mięso włożyć do miski, dodać posiekany czosnek, starty na tarce korzeń imbiru oraz pozostałe składniki marynaty, dokładnie wymieszać i odstawić na co najmniej 60 minut.
2 główki bok choy
4 grzyby shiitake
1 papryczka chili
1/2 pęczka szczypiorku
3 łyżki oleju
sól
pieprz
2 łyżki sezamu
150 g makaronu soba
W garnuszku zalać grzyby gorącą wodą, odstawić. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. W woku na rozgrzanym oleju podsmażyć marynowane kawałki kurczak, dodać pokrojone na kawałki grzyby, posiekaną drobno papryczkę chili i chwilę smażyć. Następnie dodać przekrojone na części bok choy, posiekany szczypiorek i jeszcze chwile smażyć. Całość dokładnie wymieszać, po minucie zdjąć z ognia, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Smażony bok choy z kurczakiem i grzybami shiitake podawać z makaronem, posypane sezamem.
Pyszne! uwielbiam azjatyckie dania.
OdpowiedzUsuńDla mnie one nie są szybkie, bo trzeba je dopracować, dosmaczyć...
W poniedziałek robiłam bok choy z polędwicą i grzybami enoki.
Pozdrawiam!
Mniam - bardzo lubię. Bok choy i soba - rarytaski.
OdpowiedzUsuńOj chyba zrobię:-)
OdpowiedzUsuń