Mocno cytrynowe ciasteczka z białą czekoladą są bardzo aromatyczne, chrupiące i pyszne. Ciasteczka czekoladowo - cytrynowe są doskonałe do podgryzania przy kawci.
100 g białej czekolady
120 g masła
160 g cukru
2 jajka
skórka z 1 cytryny
sok z 1/2 cytryny
360 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
cukier puder
W garnuszku stopić masło, dodać połamaną czekoladę i wymieszać, aż się rozpuści, odstawić. W misce ubić jajka z solą i cukrem na puszystą masę, dodać startą skórkę z cytryny i sok, cały czas miksując. Do masy dodać masło z czekoladą i zmiksować. Następnie dodać do masy mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksować. Miskę z ciastem wstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać je w cukrze pudrze. Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko je spłaszczając. Ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym do 170º C przez około 12 minut. Ciasteczka studzić na kratce.
Aromatyczne!
OdpowiedzUsuńDobre na poczętek dnia...
Poproszę kilka do kawki. :)
OdpowiedzUsuńZ białą czekoladą , z cytryną ,ach Kamilka można się poczęstować?
OdpowiedzUsuńPychotka :-)
OdpowiedzUsuń