Dynia marynowana w słodko - kwaśnej zalewie, aromatyzowana cynamonem i goździkami jest doskonałym dodatkiem do mięs, wędlin czy też serów. Marynowana dynia to doskonały sposób na zatrzymanie smaków jesieni w słoiku. Przepyszną dynię w occie przygotowaną według przepisu z Kuchni Polskiej z 1975 roku, dodaję do akcji Festiwal Dyni.
1000 g dyni
500 ml octu 6%
250 g cukru
65 ml wody
65 ml wody
1 łyżeczka goździków
kora cynamonowa
Dynię obrać, wyjąć pestki i miękisz. Pokroić w kostkę, lekko
obgotować w wodzie i odcedzić. Cukier zalać wrzącą wodą i po rozpuszczeniu wlać ocet. Syrop zagotować, do
wrzącego włożyć dynię, przyprawy i raz zagotować. Zostawić do następnego dnia. Syrop zlać,
zagotować i wrzącym zalać dynię. Na trzeci dzień zagotować dynie w syropie,
jeżeli jest twarda, chwilę pogotować. Zimną dynię włożyć do słoików, zakleić słoje celofanem i przechowywać w suchym, chłodnym pomieszczeniu.