3 łyżki mąki pszennej
sól
pieprz
olej do smażenia
300 g rydzów
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
2 łyżki masła
2 gałązki rozmarynu
sól
pieprz
Listopadowa piekarnia Amber piecze chleb pszenny z wodorostami ze wspaniałej kolekcji Gucia. Chleb po upieczeniu ma miękki i wilgotny miękisz oraz chrupiącą skórkę. Chleb zawiera bardzo mają ilość zakwasu, a czas sprawia, że doskonale wyrasta, wodorosty wspaniale ubogacają jego smak.
800 g mąki pszennej chlebowej
200 g mąki pszennej razowej
780 g wody
20 g soli
30 g zakwasu żytniego
2 garście wodorostów
W misce wymieszać zakwas z mąkami oraz wodą, przykryć miskę i pozostawić ciasto na 40 minut autolizy. Po tym czasie sól i wyrobić ciasto. Ciasto przełożyć do naoliwionego pojemnika i zostawić na około 40 minut. W tym czasie namoczyć wodorosty w zimnej wodzie na 15 minut, a następnie odcisnąć nadmiar wody. Na lekko namoczonym blacie rozciągnąć ciasto, rozłożyć wodorosty, a następnie złożyć. Ciasto umieścić ponownie w pojemniku i zostawić na około 10 godzin w temperaturze pokojowej. Po tym czasie podzielić ciasto na 2 bochenki i pozostawić do wyrośnięcia na około 2 godziny. Wyrośnięte bochenki umieść w piekarniku nagrzanym do 250° C i piec 25, następnie obniżyć temperaturę do 230° C i dopiekać chleby jeszcze około 20 minut.