codzienność

sobota, 27 listopada 2021

ciasteczka maślane

Ciasteczka maślane z konfiturą, są bardzo aromatyczne, chrupiące i pyszne. Do upieczenia tych wspaniałych ciasteczek z przepisu Anny można użyć ulubionej dżemolady. Dżem doskonale równoważy słodkość ciasteczek, są doskonałym dodatkiem do kawy.

300 g mąki pszennej tortowej
75 g cukru
200 g masła
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 żółtka
1/2 łyżeczki soli
150 g dżemu

W misce utrzeć masło z cukrem na kremową masę, dodać żółtka, ekstrakt i wymieszać. Do masy przesiać mąkę, sól i zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta formować małe kuleczki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Spłaszczyć kulki i pośrodku każdego ciasteczka zrobić dołek zakrętką od butelki, dołeczki wypełnić porcjami dżemu. Ciastka wstawić do piekarnika nagrzanego do 170º C na około 12 minut. Ciasteczka studzić na kratce.

poniedziałek, 22 listopada 2021

babeczki orzechowe z jabłuszkami i czekoladą


Babeczki orzechowe z jabłuszkami i czekoladą, są szybkie w przygotowaniu, pięknie pachną i jeszcze lepiej smakują. Babeczki można upiec w dowolnych foremkach i różnych kształtach, są bardzo aromatyczne i wilgotne. Zamiast rajskich jabłuszek można wykorzystać ulubioną odmianę jabłek. 

120 g orzechów włoskich
100 g cukru
125 ml oleju
3 jajka
120 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g rajskich jabłuszek


Rajskie jabłuszka pokroić na cztery część i wyciąć gniazda nasienne. W misce wymieszać zmielone orzechy z cukrem, rozbełtanymi jajkami, olejem, mąką i proszkiem do pieczenia. Na samym końcu wmieszać do masy jabłuszka. Masę przelać do foremek wysmarowanych masłem. Babeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 15 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy.

50 g czekolady
15 ml śmietany do ubijania

W garnuszku rozpuścić czekoladę z śmietaną, babeczki maczać w rozpuszczonej czekoladzie, odstawić do stężenia.

czwartek, 11 listopada 2021

kostka czarny las


Kostka czarny las, to bardzo popularne ciasto, w którym kusząco został połączony ciemny kakaowy biszkopt, z dwoma kremami, mocno czekoladowym i śmietankowym oraz warstwą wiśni. Ciasto nie jest przesłodzone, tylko bardzo smaczne i nadaje się na uroczystości rodzinne oraz na każdy świąteczny stół. Ciasto warto przygotować dzień przed podaniem, by je schłodzić w lodówce, co sprawi, że łatwo można je będzie kroić, a smaki dobrze się połączą.

5 jajek
165 g cukru
65 g mąki pszennej tortowej
20 g kakao
30 g masła
szczypta soli
300 g kandyzowanych wiśni

Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i dalej ubijając, aż cukier się całkowicie rozpuści. Następnie dodać żółtka i nadal ubijać. Dodać przesianą mąkę, kakao i delikatnie wymieszać. Na samym końcu wmieszać do masy rozpuszczone i ostudzone masło. Masę wyłożyć do mniejszej formy w której dno zostało wyłożone papierem do pieczenia. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170° C, na około 40 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Blat ostudzić, a następnie przekroić w poprzek na dwie części. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć pierwszy biszkoptowy blat, na nim rozłożyć wiśnie.


500 ml śmietany do ubijania
250 g mascarpone
200 g czekolady
30 g cukru pudru 

Do garnka wlać śmietanę, zagotować. Zestawić z ognia, dodać czekoladę i mieszać, aż się rozpuści. Śmietanę z czekoladą odstawić do lodówki na noc do schłodzenia. W misce ubić śmietanę z czekoladą, mascarpone i cukrem na sztywno. Na wiśnie wyłożyć krem czekoladowy. Na kremie ułożyć drugi biszkoptowy blat.

500 ml śmietany do ubijania
60 g cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
30 ml wody
50 g czekolady

W garnuszku rozmieszać żelatynę w podanej ilości wrzącej wody. W misce ubić śmietanę z cukrem na sztywną masę, pod koniec ubijania dodać rozpuszczoną żelatynę i ubić. Krem wyłożyć równomiernie na drugim biszkoptowym blacie. Całość posypać startą na tarce czekoladą. Ciasto schłodzić, przed podaniem.

piątek, 5 listopada 2021

ciasto Louise z kokosem i śliwkami



Ciasto Louise z kokosem i śliwkami.
Pierwowzorem tego ciasta (choć nasze jest zupełnie inne) było ciastko Louise, niezwykle popularny w Nowej Zelandii przysmak na podwieczorek. Tradycyjnie ma płaski biszkoptowy spód posmarowany dżemem malinowym, a na wierzchu cienką warstwę bezy kokosowej. Zachowaliśmy te warstwy, ale wprowadziliśmy wiele zmian.
W naszych cukierniach sprzedajemy je jako ciasto na lato i używamy do niego owoców pestkowych, na które akurat jest sezon - od brzoskwiń przez morele po wiśnie. Owoce, które weźmiesz do ciasta, powinny być dojrzałe, ale jędrne.
Tradycyjnie ciastka Louise piecze się w prostokątnej formie i kroi na dość cienkie kwadraty. My pieczemy nasze w wysokiej kwadratowej formie o boku 20 cm i z luźnym dnem. Po pokrojeniu porcje są mniej więcej trzy razy wyższe niż oryginalne. Bardzo nam się to podoba, bo można się poczuć jak dziecko, które dostało wielkie ciacho. Możesz też użyć tortownicy o średnicy 23 cm. Okrągłe ciasto po pokrojeniu nie wygląda tak ładnie jak kwadraty, ale smakuje równie wspaniale.
Yotam Ottolenghi
Helen Goh
Słodko
 
 
125 g masła
100 g cukru
skórka z 1 cytryny
3 żółtka
125 g mąki pszennej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
20 g wiórków kokosowych
80 ml mleka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

W misie miksera utrzeć na gładko masło, cukier i skórkę startą z cytryny. Dodawać kolejno żółtka i po każdym dobrze zmiksować. Następnie do masy maślanej dodawać partiami wiórki kokosowe, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól na przemian z mlekiem i ekstraktem waniliowym. Ciasto wyłożyć równomiernie w mniejszej formie do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 185º C i piec ciasto przez 25 minut.

60 g płatków migdałowych
3 białka
1/8 łyżeczki soli
185 g cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka białego octu winnego
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
5 śliwek

W misce ubić białka z solą na sztywno, następnie cały czas ubijając dodawać cukier, aż otrzymamy sztywną i lśniąca masę. Do bezy wmieszać ekstrakt waniliowy, skrobię, ocet oraz uprażone płatki migdałowe. Na podpieczonym cieście ułożyć wypestkowane śliwki przecięciem na dół. Na owocach ułożyć bezę. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 200º C i natychmiast obniżyć do 180º C i piec 35 minut, aż na wierzchu bezy utworzy się twarda skorupka, która zacznie się rumienić. Ciasto odstawić do ostudzenia.    
  
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect