Kostka czarny las, to bardzo popularne ciasto, w którym kusząco został połączony ciemny kakaowy biszkopt, z dwoma kremami, mocno czekoladowym i śmietankowym oraz warstwą wiśni. Ciasto nie jest przesłodzone, tylko bardzo smaczne i nadaje się na uroczystości rodzinne oraz na każdy świąteczny stół. Ciasto warto przygotować dzień przed podaniem, by je schłodzić w lodówce, co sprawi, że łatwo można je będzie kroić, a smaki dobrze się połączą.
5 jajek
165 g cukru
65 g mąki pszennej tortowej
20 g kakao
30 g masła
szczypta soli
300 g kandyzowanych wiśni
Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i dalej ubijając, aż cukier się całkowicie rozpuści. Następnie dodać żółtka i nadal ubijać. Dodać przesianą mąkę, kakao i delikatnie wymieszać. Na samym końcu wmieszać do masy rozpuszczone i ostudzone masło. Masę wyłożyć do mniejszej formy w której dno zostało wyłożone papierem do pieczenia. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170° C, na około 40 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Blat ostudzić, a następnie przekroić w poprzek na dwie części. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć pierwszy biszkoptowy blat, na nim rozłożyć wiśnie.
500 ml śmietany do ubijania
250 g mascarpone
200 g czekolady
30 g cukru pudru
Do garnka wlać śmietanę, zagotować. Zestawić z ognia, dodać czekoladę i mieszać, aż się rozpuści. Śmietanę z czekoladą odstawić do lodówki na noc do schłodzenia. W misce ubić śmietanę z czekoladą, mascarpone i cukrem na sztywno. Na wiśnie wyłożyć krem czekoladowy. Na kremie ułożyć drugi biszkoptowy blat.
500 ml śmietany do ubijania
60 g cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
30 ml wody
50 g czekolady
W garnuszku rozmieszać żelatynę w podanej ilości wrzącej wody. W misce ubić śmietanę z cukrem na sztywną masę, pod koniec ubijania dodać rozpuszczoną żelatynę i ubić. Krem wyłożyć równomiernie na drugim biszkoptowym blacie. Całość posypać startą na tarce czekoladą. Ciasto schłodzić, przed podaniem.