Wspaniała, bardzo pyszna, maślana babka o migdałowym smaku. Jak każde ciasto ucierane babka jest prosta w przygotowaniu, gdzie połowę mąki w przepisie zastępujemy mielonymi migdałami, dzięki temu jest wilgotna i dłużej zachowuje świeżość. Babka migdałowa upieczona z tego przepisu to klasy, idealny na świąteczny wielkanocny stół.
200 g masła
180 g cukru
4 jajka
120 g mąki pszennej
100 g mielonych migdałów
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
30 ml likieru migdałowego
W misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę, do utartego masła dodawać kolejno jajka cały czas miksując. Do masy dodać likier i utrzeć. Na koniec dodać do masy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mielone migdały i delikatnie wmieszać do masy.
1 łyżka masła
2 łyżki tartej bułki
3 łyżki likieru migdałowego
1 szklanka cukru pudru
Masę wyłożyć do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Babkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160° C na około 45 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Babkę ostudzić, a następnie wyciągnąć z foremki. W garnuszku wymieszać cukier puder z sokiem z likierem na gładką masę i połączonymi składnikami polukrować ciasto.