Pieczony pasternak ma chrupiąca skórkę i miękki, słodki środek. To zdrowe i bardzo aromatyczne warzywo, pieczone z oliwą i miodem, z dodatkiem rozmarynu i tymianku, jest pysznym dodatkiem do mięsnych lub rybnych dań.
400 g pasternaku
3 łyżki oliwy
1 łyżka miodu
3 gałązki rozmarynu
3 gałązki tymianku
sól
pieprz
W naczyniu do zapiekania ułożyć pokrojony w słupki pasternak, skropić go oliwą, polać miodem, doprawić solą i pieprzem, posypać posiekanymi ziołami. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec około 30 minut, aż warzywa zmiękną i wierzch się zrumieni.
Uwielbiam pieczone warzywa, a pasternak (i kalafior) szczególnie.
OdpowiedzUsuńKamilka a do jakiś strączkowych kotletów tez by pasowało co? Np. z soczewicy?
uwielbiam!
OdpowiedzUsuńMogę jeść sam, bez dodatków.
Pycha!
OdpowiedzUsuńPodobnie jak Amber, mogę jeść bez dodatków.
A gdzie Ty pasternak kupujesz?
OdpowiedzUsuń