Sezonowa pizza z kwiatami dyni, nadzianymi masą z mielonego indyka z dodatkiem ziół, czosnku i cebuli zapieczonymi na pomidorowym aromatycznym sosie. Drożdżowa mięciutka pizza, to wspaniała potrawa, pysznie smakuje podane w towarzystwie schłodzonego wina.
12 kwiatów cukinii
400 g mielonego indyka
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 jajka
30 g tartej bułki
2 gałązki rozmarynu
2 gałązki szałwii
2 gałązki tymianku
sól
pieprz
Mięso wymieszać z drobno posiekaną cebulą oraz czosnkiem. Dodać posiekane zioła, rozbełtane jajka, tartą bułkę, całość doprawić do smaku solą, pieprzem i dobrze wyrobić mięsną masę. Delikatnie opłukać kwiaty dyni i osuszyć, wyciąć słupki i układać je na papierowym ręczniku. Ostrożnie otworzyć kwiaty, za pomocą małej łyżeczki nadziewać je mięsną masą.
500 g pomidorów
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
1 łyżeczka mielonej papryki
1/4 łyżeczki chili
1/4 pęczka oregano
1/2 pęczka bazylii
sól
pieprz
Na patelni na rozgrzanym oleju podsmażyć drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, dodać obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory i doprowadzić całość do wrzenia, doprawić posiekanymi ziołami, papryką, chili oraz solą i pierzem. Smażyć całość kilka minut, aż sos lekko zgęstnieje, a następnie zmiksować na gładką masę.
7 g suchych drożdży
150 ml wody
1 łyżeczka cukru
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 łyżka oliwy
50 g parmezanu
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie i zmieszać z mąką, cukrem, solą i oliwą, mieszać, aż ciasto stanie się tak gęste, że nie da się mieszać drewnianą łyżka. Wyłożyć ciasto na lekko posypaną mąką powierzchnię i zagniatać, aż stanie się elastyczne. Włożyć je do lekko naoliwionej miski, przykryć i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na części i rozwałkować na blacie oprószonym mąką na okrąg. Okręgi przełożyć na blachę lub kamień do pieczenia pizzy. Na wierzchu rozłożyć sos pomidorowy oraz nadziane kwiaty dyni, całość posypać starty serem. Pizze wstawić do piekarnika nagrzanego do 200° C i piec przez około 25 minut, aż spód i brzegi się zrumienią.