Smaczna i bardzo prosta do przygotowania rozgrzewająca zupa soczewicowa z dodatkiem kiełbasy chorizo i pomidorów, doprawiona papryczką chilli. Zupa jest pikantna i bardzo sycąca, świetnie smakuje podana z chrupiącym pieczywem. Pikantną zupę z soczewicy i chorizo z przepisu Donny Hay, dodaję do akcji Donna Hay - przepisy prosto z Australii.
300 g kiełbasy chorizo
200 g soczewicy
800 g pomidorów z puszki
1000 ml bulionu
800 g pomidorów z puszki
1000 ml bulionu
2 łyżki oliwy
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 papryczka chilli
sól
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 papryczka chilli
sól
pieprz
W garnku rozgrzać oliwę, dodać posiekaną cebulę i czosnek oraz pokrojoną na plasterki kiełbasę oraz drobno pokrojoną papryczkę chilli, wszystko smażyć około 8 minut, aż cebula zmięknie a kiełbasa się zezłoci. Dodać soczewicę, pokrojone pomidory, wlać bulion doprawić solą i pieprzem, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 15 minut, aż soczewica zmięknie.