400 g miąższu dyni
1 jabłko
500 ml bulionu
2 łyżki oliwy
1 cebula
kawałek korzenia imbiru
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki kurkumy
1/4 łyżeczki przyprawy pięć smaków
1/4 łyżeczki kuminu
1/4 łyżeczki mielonej papryki
sól
2 łyżki oliwy
1 cebula
kawałek korzenia imbiru
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki kurkumy
1/4 łyżeczki przyprawy pięć smaków
1/4 łyżeczki kuminu
1/4 łyżeczki mielonej papryki
sól
pieprz
sok z limonki
W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić posiekaną cebulę i smażyć, mieszając, aż uzyska złoty kolor. Dodać do niej starty na tarce imbir i posiekane ząbki czosnku, przesmażyć to razem przez minutę. Dodać kurkumę, przyprawę pięć smaków, kumin, paprykę, pokrojony w kostkę miąższ dyni oraz pokrojone w kostkę jabłko. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać i przesmażyć, żeby przyprawy zaczęły wydzielać aromat. Zalać wszystko bulionem i zagotować. Gotować pod przykryciem, aż dynia i jabłko zmiękną, około 15 minut, następnie wszystko zmiksować. Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z limonki.
6 grzybów shiitake
2 łyżeczki oleju
sól
2 łyżeczki oleju
sól
sos sojowy
Grzyby jeśli są suszone, namoczyć w gorącej wodzie na około 30 minut. Grzyby odcisnąć, odkroić im trzonki, a kapelusze pokroić w cienkie plasterki. Rozgrzać olej na patelni, usmażyć grzyby na złoty kolor, pod koniec smażenia lekko posolić i wymieszać z kilkoma kroplami sosu sojowego. Gorącą zupę podawać z podsmażonymi grzybami.