codzienność

poniedziałek, 16 października 2023

chleb Kołodziej


Chleb Kołodziej upiekłam na Światowy Dzień Chleba, który po raz 18 organizuje Zorra. Chleb ten jest próbą odtworzenia mojego ulubionego pieczywa. Chleb ma w składzie mąki żytnie, mąkę pszenną, soję oraz żyto, pestki dyni, słonecznika, sezam, siemię lnianego oraz płatki owsiane, które są także na wierzchu chleba. Chleb zawiera słód, który delikatnie przyciemnienie barwę chleba. Chleb ma wilgotny i miękki miękisz, chrupiącą skórkę i wyróżnia go okrągły kształt. W przypadku braku specjalnej formy do jego wypieku można upiec go w słoiku albo gładkiej puszce.

250 ml wody
170 g mąki żytniej razowej
155 g mąki żytniej 720

W misce wymieszać podane składniki i odstawić pod przykryciem na noc.


cały zaczyn
330 g mąki pszennej chlebowej
220 ml wody
1 łyżeczka słodu
50 g pestek dyni
50 g słonecznika
50 g siemienia lnianego
50 g żyta
50 g sezamu
50 g płatków orkiszowych
2 łyżeczki soli
200 g soi w zalewie

Do zaczynu dodać podane składniki i dobrze wymieszać. Miskę przykryć i odstawić na 120 minut do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na części i ułożyć do 1/2 wysokości foremek wysmarowanych masłem i wysypanych płatkami owsianymi. Foremki z chlebem odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 90 minut. Po tym czasie ustawić foremki na blachę do pieczenia i wstawić je do zimnego piekarnika, nastawić piekarni do 200° C i piec chleby około 60 minut.

 
Banner World Bread Day, October 16, 2023

czwartek, 12 października 2023

wieniec z ricottą i jabłkami


Wieniec z ciasta drożdżowego nadziewany masą z ricotty oraz jabłkami, jest miękki, wilgotny i bardzo smaczny. Wieniec z ricottą i jabłkami, to doskonały pomysł na jesienny podwieczorek, z ciastem drożdżowym z tego przepisu dobrze się pracuje, a przygotowuje się je dzień przed pieczeniem.

250 ml mleka
7 g suchych drożdży
60 g cukru
10 g cukru z wanilią
60 g masła
1 jajko
skórka z 1 cytryny
500 g mąki pszennej
szczypta soli

Do mleka dodać drożdże i cukier, wymieszać. Następnie dodać jajko, mąkę, miękkie masła oraz sól, skórkę z cytryny i wyrabiać, aż ciasto będzie sprężyste. Uformować z niego kulę, włożyć do wysmarowanej olejem miski, przykryć ściereczką, odstawić na noc do lodówki. Rano wyłożyć miskę z ciastem w temperaturze pokojowej na 60 minut.

500 g ricotty
40 g cukru
10 g cukru z wanilią
300 g jabłek

W misce wymieszać ricottę z cukrami. Na podsypanym mąką blacie rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach 70x18 centymetrów, na nim rozłożyć nadzienie serowe zostawiając kilka centymetrów wolnego miejsca z każdej strony. Na serowym nadzieniu ułożyć kawałki jabłek. Ciasto zwinąć jak roladę, a następnie uformować wieniec. Wieniec ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, ponacinać w koło w kilkunastu miejscach. Wieniec przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.

1 jajko
30 g płatków migdałowych
30 ml wody
150 g cukru pudru

Wieniec posmarować rozbełtanym jajkiem, posypać płatkami migdałowymi. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180º C i piec go na złoto, przez około 40 minut. Ostudzony wieniec udekorować lukrem przygotowanym z wody i cukru pudru.

sobota, 7 października 2023

ajerkoniakowe ciasto ze śliwkami


Ajerkoniakowe ciasto ze śliwkami, jest przepyszne, bardzo miękkie i puszyste, ma oczywiście jedną wadę, a mianowicie znika szybko. Dodatek ajerkoniaku sprawia, że ciasto ma piękny kolor. To ucierane ciasto można szybko upiec, a potem już tylko cieszyć się jego wspaniałym smakiem podanym do kawy lub herbaty.

200 g masła
160 g cukru
10 g cukru z wanilią
4 jajka
180 ml ajerkoniaku
50 g mąki ziemniaczanej
200 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
250 g śliwek

W misce utrzeć miękkie masło z cukrami i solą na jasną i puszystą masę. Cały czas miksując dodawać po jednym jajku, kolejne jajko dodawać, kiedy poprzednie całkowicie połączy się z masą. Dodać ajerkoniak i ubić. Do masy wmieszać przesiane mąki oraz proszek do pieczenia. Masę przelać do mniejszej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu poukładać wypestkowane śliwki. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 40 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy.
 
150 g cukru pudru

Ciasto polukrować lukrem przygotowanym z cukru pudru i ajerkoniaku.

niedziela, 1 października 2023

śliwkowa chmurka


Śliwkowa chmurka, to ciasto na kruchym spodzie, z dużą ilością śliwkowej galaretki, z kremową masą śmietankową i wieńcząca ciasto chrupiącą bezą z płatkami migdałowymi. Ciasto warto przygotować dzień przed podaniem, aby wszystkie smaki dobrze się połączyły, a ciasto po nocy spędzonej w lodówce dobrze można pokroić na kawałki. To ciasto jest idealne na przyjęcia lub rodzinne spotkania przy kawce.
 
200 g mąki pszennej
150 g masła
4 żółtka
40 g cukru pudru
szczypta soli

Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Ciasto wyłożyć na dnie mniejszej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na 30 minut, aż ciasto będzie rumiane i kruche. Kruchy spód ostudzić, a następnie ułożyć na dnie blachy wyłożonej papierem do pieczenia.

1200 g śliwek
1000 ml wody
3 galaretki ametystowe

Galaretki rozpuści w podanej ilości wrzącej wody, dodać wypestkowane śliwki, odstawić do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę wyłożyć na kruche ciasto wyłożone w formie, odstawić do całkowitego stężenia.

4 białka
200 g cukru
20 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta soli
30 g płatków migdałowych

W misce ubić białka z solą na sztywną pianę, cały czas ubijając dodawać powoli cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Pod koniec ubijania dodać do masy sok z cytryny i przesianą mąkę ziemniaczaną i ubić. Masę bezową równomiernie wyłożyć na mniejszej blasze w której dno zostało wyłożone papierem do pieczenia, na wierzchu rozsypać płatki migdałowe. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180º C i od razu zmniejszamy do 140º C, piec bezę przez około 40 minut, aż beza będzie chrupka, wypieczona i lekko popękana. Bezę dobrze wystudzić.

250 ml śmietany do ubijania
250 g mascarpone
10 g cukru pudru
10 g cukru z wanilią
1 łyżka ekstraktu waniliowego
cukier puder

W misce ubić śmietanę, mascarpone z cukrami i ekstraktem na gęstą masę. Krem wyłożyć równomiernie na galaretce, na krem wyłożyć bezę. Ciasto schłodzić przed podaniem, podawać posypane cukrem pudrem.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect