poniedziałek, 16 października 2023
chleb Kołodziej
czwartek, 12 października 2023
wieniec z ricottą i jabłkami
7 g suchych drożdży
60 g cukru
10 g cukru z wanilią
60 g masła
1 jajko
skórka z 1 cytryny
500 g mąki pszennej
szczypta soli
40 g cukru
10 g cukru z wanilią
300 g jabłek
sobota, 7 października 2023
ajerkoniakowe ciasto ze śliwkami
160 g cukru
10 g cukru z wanilią
4 jajka
180 ml ajerkoniaku
50 g mąki ziemniaczanej
200 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
250 g śliwek
niedziela, 1 października 2023
śliwkowa chmurka
150 g masła
4 żółtka
40 g cukru pudru
szczypta soli
1000 ml wody
3 galaretki ametystowe
4 białka
200 g cukru
20 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta soli
30 g płatków migdałowych
W misce ubić białka z solą na sztywną pianę, cały czas ubijając dodawać powoli cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Pod koniec ubijania dodać do masy sok z cytryny i przesianą mąkę ziemniaczaną i ubić. Masę bezową równomiernie wyłożyć na mniejszej blasze w której dno zostało wyłożone papierem do pieczenia, na wierzchu rozsypać płatki migdałowe. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180º C i od razu zmniejszamy do 140º C, piec bezę przez około 40 minut, aż beza będzie chrupka, wypieczona i lekko popękana. Bezę dobrze wystudzić.
250 ml śmietany do ubijania
250 g mascarpone
10 g cukru pudru
10 g cukru z wanilią
1 łyżka ekstraktu waniliowego
cukier puder
W misce ubić śmietanę, mascarpone z cukrami i ekstraktem na gęstą masę. Krem wyłożyć równomiernie na galaretce, na krem wyłożyć bezę. Ciasto schłodzić przed podaniem, podawać posypane cukrem pudrem.