Ciasto cytrynowe jest idealnie skomponowane, jest delikatnie wilgotne i rozpływa się w ustach, fantastycznie smakuje podane z jogurtem oraz cytrynowymi konfiturami klasztornymi. Ciasto cytrynowe upieczone na podstawie przepisu Marthy Stewart ma jedną wadę, znika szybko, w niewyjaśnionych okolicznościach.
150 g cukru
165 g masła
230 g mąki pszennej
4 jajka
105 g mleka
20 g śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
sok z 1/2 cytryny
skórka z 1 cytryny
szczypta soli
165 g masła
230 g mąki pszennej
4 jajka
105 g mleka
20 g śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
sok z 1/2 cytryny
skórka z 1 cytryny
szczypta soli
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać sól oraz skórkę z cytryny i ubić. Do utartego masła dodawać kolejno jajka cały czas miksując. Do masy dodać sok z cytryny, mleko oraz śmietanę i utrzeć. Na koniec dodać do masy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i ubić. Masę wyłożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170° C na około 45 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Ciasto ostudzić, a następnie wyciągnąć z foremki.
150 g cukru pudru
sok z 1 cytryny
Połączyć składniki i polukrować ciasto.