Orkisz jest najlepszym ziarnem zbożowym,
działa rozgrzewająco i natłuszczająco i jest wartościowszy
i łagodniejszy niż inne ziarna...
Orkisz prowadzi do dobrej krwi,
daje rozluźniony charakter i cnotę zadowolenia...
Hildergard von Bingen
przeora klasztoru Benedyktynów
mistyczka XII wieku
Pyszna pizza orkiszowa z marynowanymi karczochami, grzybami, szynką dojrzewającą, parmezanem i bazylią z przepisu Anny Olson.
3/4 szklanki wody
9 g drożdży suszonych
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki orkiszowej
1 łyżeczka soli
3 łyżki oliwy
Drożdże rozpuścić w wodzie i zmieszać z obydwoma gatunkami mąki, solą i oliwą, aż ciasto stanie się tak gęste, że nie da się mieszać drewnianą łyżka. Wyłożyć ciasto na lekko posypaną mąką powierzchnię i zagniatać przez minutę, aż stanie się elastyczne. Włożyć je do lekko naoliwionej miski, przykryć i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2 łyżki oliwy
200 g grzybów
2 ząbki czosnku
200 g marynowanych karczochów
1 łyżeczka skórki z cytryny
100 g szynki dojrzewającej
parmezanu
bazylia
sól
pieprz
W dużym rondlu rozgrzać oliwę na średnim ogniu, dodać grzyby i duś przez 5 minut, aż zmiękną. Dodać posiekany czosnek i wymieszać. Dodać karczochy oraz startą skórkę z cytryny i doprawić do smaku. Rozgrzać piekarnik do 260° C. Ciasto rozwałkować na blacie oprószonym mąką na jak najcieńszy okrąg, przełożyć na blachę lub kamień do pieczenia pizzy. Na wierzchu rozłożyć plastry szynki i podduszone grzyby i karczochy. Piec około 15 minut, aż ciasto na brzegach się zezłoci. Posypać gorącą pizzę wiórkami parmezanu i ułożyć na wierzchu liście bazylii.