codzienność

czwartek, 17 marca 2011

cukinia na cieście francuskim


Uwielbiam zapach podsmażanej na oleju cukinii z czosnkiem. Często wykorzystuje to warzywo w mojej kuchni. Super, że jest dostępne w sprzedaży przez cały rok. Do tego tak bardzo lubiane przez nas ciasto francuskie, które ja kupuje gotowe. Raz tylko postanowiłam zrobić je sama, ale ta przygoda skończyła się porażką. Więc z połączenia tego powstaje cukinia na cieście francuskim.

1 średnia cukinia
1 pomidor
1 papryka
2 łyżki oleju
200 g szynki
3 ząbki czosnku
1 cebula
opakowanie ciasta francuskiego
150 g startego żółtego sera
sól
pieprz

Posiekaną cebulę i czosnek zeszklić na oleju, dodać pokrojoną w kostkę cukinię, oprószyć solą i pieprzem, podsmażyć. Następnie dodać pokrojone w kostkę paprykę i pomidora.  Jeszcze chwilkę smażyć. Do tego dorzucić pokrojoną w kostkę szynkę, chwilę smażyć. W formie wyłożyć 3/4 ciasta, resztę ciasta pokroić na paski. Na ciasto wyłożyć farsz, posypać startym serem. Na wierzchu ułożyć paski ciasta. Zapiekać 20 minut w 200° C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect