Kwiaty
cukinii nadziane masą zrobioną z
ricotty i parmezanu z dodatkiem ulubionych ziół, czosnku, doprawione gałką muszkatołową, gotowane w pysznym sosie na bazie świeżych pomidorów, z szalotką, czosnkiem oraz czarnymi oliwkami, to wspaniała potrawa. To danie pysznie smakuje podane w towarzystwie świeżego pieczywa, z lampką ulubionego schłodzonego wina. Nadziewane kwiaty cukinii w sosie pomidorowym przygotowane na podstawie przepisu Jamiego Olivera z książki "Kulinarne wyprawy Jamiego", dodaję do akcji Jem kwiaty 2014.
250 g ricotty
1 gałązka bazylii
1 gałązka mięty
1/4 pęczka natki pietruszki
50 g parmezanu
skórka z 1 cytryny
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
500 g pomidorów
3 szalotki
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki czarnych oliwek
oliwa
sok z cytryny
sól
pieprz
Na patelni na rozgrzanej oliwie podsmażyć drobno posiekaną szalotkę oraz czosnek, dodać obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory, oliwki i doprowadzić całość do wrzenia, doprawić solą i pierzem. Smażyć całość kilka minut, aż sos lekko zgęstnieje. Do sosu delikatnie dodać nadziane kwiaty cukinii, skropić je oliwą, przykryć patelnię pokrywką i gotować na wolnym ogniu około 20 minut, aż kwiaty ugotują się w środku, a sos zgęstnieje. Danie przed podaniem skroić sokiem z cytryny.