Słodycz przygotowana na bazie mleka skondensowanego słodzonego i białej czekolady z dodatkiem suszonej żurawiny i kandyzowanej skórki pomarańczowej, posypana cukrem złocistym jest bardzo mocno uzależniająca. Czekoladki pomarańczowo - żurawinowe inspirowane tym przepisem są doskonałe w smaku i mają tylko jedną wadę, bardzo szybko znikają.
400 g białej czekolady
530 g mleka zagęszczonego słodzonego
150 g suszonej żurawiny
skórka z 2 pomarańczy
50 g cukru
125 ml wody
30 g cukru złocistego
Do garnka wrzucić obraną skórkę z pomarańczy pokrojoną w paski, zalać wrzącą wodą i gotować 5 minut, odcedzić. Czynność powtórzyć. W rondelku zagotować wodę z cukrem, wrzucić skórki pomarańczowe i gotować na małym ogniu, aż staną się półprzezroczyste. Całość wystudzić, następnie odcedzić skórki na sitku. Do garnka wlać mleko skondensowane, dodać połamaną czekoladę i całość podgrzewać na małym ogniu, aż czekolada się rozpuści. Dodać skórkę z pomarańczy oraz żurawinę i całość wymieszać. Masę wyłożyć równomiernie do mniejszej formy wyłożonej folią spożywczą, wierzch posypać cukrem złocistym. Masę przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce. Po tym czasie masę pokroić na małe kwadraty i podawać.