Piernik upieczony z dodatkiem prażonych jabłek, przełożony konfiturą jeżynową, oblany czekoladą i udekorowany jeżynami, pozostałymi z przygotowania likieru, jest przepyszny. Piernik jest bardzo wilgotny, aromatyczny i nieskomplikowany, można go przygotować na ostatnią chwilę, choć zyskuje w smaku z każdym dniem. Piernik z jabłkami, przygotowany na podstawie przepisu z Poradnika Domowego, dodaję do akcji Festiwal Pierniczków.
250 g masła
300 g mąki pszennej
180 g cukru
60 g miodu
1 łyżeczka sody
500 g jabłek
4 jajka
1 łyżka przyprawy do piernika
szczypta soli
300 g mąki pszennej
180 g cukru
60 g miodu
1 łyżeczka sody
500 g jabłek
4 jajka
1 łyżka przyprawy do piernika
szczypta soli
Do garnka włożyć jabłka starte na drobnej tarce, podsmażyć i ostudzić. W misce zmiksować masło z solą, miodem i cukrem na puszystą masę. Cały czas miksując dodawać po jednym jajku, kolejne jajko dodawać, kiedy poprzednie całkowicie połączy się z masą. Do masy dodać jabłka, przyprawę do piernika, mąkę, sodę i zmiksować przez chwilę do połączenia składników. Ciasto przełożyć do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec około 60 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Upieczony piernik wystudzić na kratce.
200 g konfitury jeżynowej
100 g czekolady
2 łyżki mleka
Piernik wyjąć z formy przekroić na cztery blaty, każdy przełożyć konfiturą. W garnuszku podgrzać mleko, dodać rozkruszoną czekoladę i mieszać do połączenia. Udekorować wierzch piernika.
i jak gęsto przełożony! mniam:)
OdpowiedzUsuń