Zupa z gąskami kiszonymi, to dobra propozycja na jesienne chłody, zupa dobrze rozgrzewa i smakuje. To zupa mocno jarzynowa wzbogacona aromatem parzonego boczku, a grzyby dodatkowo dodają jej niezwykłego aromatu. Ta prosta do ugotowania zupa, jest idealna na co dzień i od święta.
300 g boczku parzonego
2 szklanki kiszonych gąsek zielonych
5 ziemniaków
2 marchewki
1 pietruszka
1/4 selera
1/3 pora
4 szklanki wody
3 ziarna ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu ziarnistego
2 liście laurowe
sól
1/2 pęczka natki pietruszki
Do garnka włożyć boczek, zalać wodą, dodać pokrojone w kostkę warzywa, przyprawy i całość zagotować. Zupę gotować około 35 minut, aż warzywa zmiękną. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki grzyby, całość zagotować i gotować około 5 minut, zupę doprawić do smaku solą. Zupę podawać z posiekaną natką pietruszki.
Ciekawa zupa! Kiszone gąski uwielbiam, więc i zupa pewne by mi też smakowała!
OdpowiedzUsuńMmmmm...fantastyczna!
OdpowiedzUsuńZaproś mnie do stołu...
Ale mi narobiłaś smaka. Tylko skąd wezmę kiszone gąski;-(?
OdpowiedzUsuń