codzienność

piątek, 30 września 2022

sernik z ricotty z brzoskwiniami


Sernik, jest aksamitny w smaku i bardzo kremowy, przygotowany na spodzie z kakaowych herbatników z dodatkiem soczystych brzoskwiń. Sernik z ricotty z brzoskwiniami, jest pyszny i umili chwile przy jesiennej kawie, sernik najlepiej upiec dzień przed podaniem i schłodzić go w lodówce.

200 g herbatników kakaowych
100 g masła

Pokruszone herbatniki wymieszać z roztopionym masłem i starannie ugnieść na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

1000 g ricotty
160 g cukru
4 jajka
1 budyń waniliowy
1 łyżka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
4 brzoskwinie
cukier puder

W misce utrzeć jajka z cukrem i solą na puszystą masę, dodać ser i ubić masę. Następnie dodać ekstrakt, budyń i ubić wszystko razem na gładką masę. Masę wylać na herbatniki, wygładzić, na wierzchu ułożyć pokrojone na ćwiartki brzoskwinie. Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 160° C i piec około 60 minut. Sernik schłodzić przez noc, podawać posypany cukrem pudrem.

poniedziałek, 26 września 2022

pszenny chleb na zakwasie z nasionami Chia


Pszenny chleb na zakwasie z nasionami Chia gości we wrześniowej piekarni Amber. Chleb jest bardzo prosty do upieczenia, wymaga tylko czasu. Chleb z przepisu Oli pieczony w garnku żeliwnym po wyjęciu z piekarnika ma chrupiącą skórką i apetyczny, miękki miękisz, a nasiona Chia są wspaniałym jego uzupełnieniem.
 
500 g mąki pszennej 
370 g wody
10 g soli 
garść nasion Chia

W misce wymieszać wodę z zakwasem i mąką, tak aby wszystko dobrze się połączyło i nie było widać suchej mąki, przykryć i odstawić na godzinę. Po tym czasie dodać sól i nasiona Chia, dokładnie połączyć z masą. Odstawić ciasto na 45 minut pod przykryciem. W czasie wyrastania składać ciasto 3 razy co 45 minut, do momentu widocznego zwiększenia objętości i wytworzenia się mocnej siatki glutenowej. Ciasto przełożyć na blat posypany mąką i uformować podłużny bochenek, przełożyć go do koszyczka rozrostowego. Odstawić do wyrastania, można włożyć do lodówki do 18 godzin. Piec bezpośrednio po wyjęciu z lodówki w garnku żeliwnym. Pierwsze 20 minut z pokrywką w 245° C, kolejne 20 minut bez pokrywki w 220° C.


Pszenny chleb na zakwasie z nasionami Chia na blogach:
 
 

piątek, 23 września 2022

krem kawowy


Krem kawowy, to deser w którym zostały połączone dwa rodzaje serka: mascarpone oraz ricotta z jajeczną masą, całość aromatyzuje likier waniliowego oraz kawa, która gra tutaj pierwsze skrzypce. Kawę do przygotowania deseru można zakupić w sklepie internetowym, w którym to kawa jest podstawowym produktem. To właśnie z pasji do kawy i poszukiwania jej wymarzonego smaku powstał sklep Venosa.pl. W ich ofercie znaleźć można starannie wyselekcjonowane kawy z całego świata. Można tam kupić: kawę w ziarnach, kawę mieloną, kawę rozpuszczalną, w kapsułkach, Bio oraz kawę w puszce. Znajdziecie tam kawę do: ekspresu automatycznego, ekspresu ciśnieniowego, ekspresu kolbowego, ekspresu na kapsułki, ekspresu na saszetki, ekspresu przelewowego, kawę nadającą się do parzenia po turecku. Sklep Venosa.pl oferuje również: herbaty, miód, orzechy i owoce suszone, takie które są starannie wyselekcjonowane  i pochodzą z krajowej dystrybucji.


250 g mascarpone
250 g ricotty
120 g cukru
2 jajka
30 ml likieru waniliowego
szczypta soli
1 łyżeczka mielonej kawy
30 ml espresso
6 podłużnych biszkoptów

W kubeczku zalać mieloną kawę gorącym espresso, odstawić do ostudzenia. W mice ubić żółtka z cukrem na jasną i puszystą masę, dodać ricottę, mascarpone, alkohol, espresso i ubić na gładką masę. Na samym końcu delikatnie wmieszać do kremu białka ubite z solą na sztywno. Krem rozłożyć w salaterkach, w każdy wcisnąć po biszkopcie, deser schłodzić przed podaniem.

niedziela, 18 września 2022

gruszkowa chmurka


Gruszkowa chmurka, to ciasto na kruchym spodzie, z dużą ilością gruszkowej galaretki, z kremową masą śmietankową i wieńcząca ciasto chrupiącą bezą z płatkami migdałowymi. Ciasto warto przygotować dzień przed podaniem, aby wszystkie smaki dobrze się połączyły, a ciasto po nocy spędzonej w lodówce dobrze można pokroić na kawałki. To ciasto jest idealne na przyjęcia lub rodzinne spotkania przy kawce.

200 g mąki pszennej tortowej
150 g masła
4 żółtka
40 g cukru pudru
szczypta soli

Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Ciasto wyłożyć na dnie mniejszej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na 30 minut, aż ciasto będzie rumiane i kruche. Kruchy spód ostudzić, a następnie ułożyć na dnie blachy wyłożonej papierem do pieczenia.


1200 g gruszek
1000 ml wody
3 galaretki gruszkowe

Galaretki rozpuści w podanej ilości wrzącej wody, dodać pokrojone w kostkę gruszki, odstawić do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę wyłożyć na kruche ciasto wyłożone w formie, odstawić do całkowitego stężenia.

4 białka
200 g cukru
20 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta soli
30 g płatków migdałowych

W misce ubić białka z solą na sztywną pianę, cały czas ubijając dodawać powoli cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Pod koniec ubijania dodać do masy sok z cytryny i przesianą mąkę ziemniaczaną i ubić. Masę bezową równomiernie wyłożyć na mniejszej blasze w której dno zostało wyłożone papierem do pieczenia, na wierzchu rozsypać płatki migdałowe. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180º C i od razu zmniejszamy do 140º C, piec bezę przez około 40 minut, aż beza będzie chrupka, wypieczona i lekko popękana. Bezę dobrze wystudzić.

250 ml śmietany do ubijania
250 g mascarpone
10 g cukru pudru
10 g cukru z wanilią
1 łyżka ekstraktu waniliowego
2 łyżeczki żelatyny
30 ml wody
cukier puder

W garnuszku rozmieszać żelatynę w podanej ilości wrzącej wody, odstawić do lekkiego ostudzenia. W misce ubić śmietanę, mascarpone z cukrami i ekstraktem na gęstą masę. Na samym końcu wmieszać do masy żelatynę i jeszcze chwilę ubijać. Krem wyłożyć równomiernie na galaretce, na krem wyłożyć bezę. Ciasto schłodzić przed podaniem, podawać posypane cukrem pudrem.

poniedziałek, 12 września 2022

tarta z kokosowym kremem i malinami


Połączenie chrupkiego kruchego spodu z dodatkiem mąki kokosowej, z aksamitnym kremem na bazie śmietany i białej kokosowej czekolady z malinami, tworzy pyszne ciasto. Tarta z kokosowym kremem i malinami, jest doskonała dla fanów białej czekolady i kokosa, wymaga co prawda czasu na przygotowanie, ale warto, bo jest przepyszna i rozpływa się w ustach.

170 g mąki pszennej
30 g skrobi kukurydzianej
20 g mąki kokosowej
100 g masła
1 jajko
szczypta soli

Do miski wsypać mąki, sól, dodać kosteczki masła i rozetrzeć je palcami z sypkimi składnikami. Dodać jajko i zagnieść ciasto na gładką kulę. Spłaszczyć je, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. Ciasto wywałkować w formie do tarty, ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 25 minut, aż się ładnie zrumieni. Spód ostudzić.


330 ml śmietany do ubijania
250 g białej czekolady kokosowej
2 łyżeczki żelatyny
350 g malin

Do garnka wlać śmietanę, zagotować. Zestawić z ognia, dodać czekoladę i mieszać, aż się rozpuści. Dodać żelatynę i wymieszać. Garnek odstawić do lekkiego stężenia. Masę wyłożyć na spód. Na wierzchu równomiernie ułożyć maliny. Całość odstawić do całkowitego stężenia.

200 g malin
30 ml wody
60 g cukru
1 łyżeczka żelatyny

Do garnka wsypać maliny zalać wodą i całość zagotować. Gotować, aż maliny się rozpadną. Owoce przetrzeć przez gęste sitko. Masę wlać do garnka, dodać cukier, całość zagotować. Garnek zestawić z ognia, dodać żelatynę i dobrze wymieszać. Całość odstawić do lekkiego stężenia. Galaretkę malinową wylać na maliny, odstawić do całkowitego stężenia.

poniedziałek, 5 września 2022

kwiaty cukinii zapiekane z trzema serami

Kwiaty cukinii, nadziewane masą z ricotty, mozzarelli i Gorgonzoli, doprawione czosnkiem i zapiekane z wytrawnym białym winem, z którego podczas pieczenia wytwarza się smakowity sos. Kwiaty cukinii zapiekane z trzema serami, to doskonałe danie na jeszcze letni obiad, podane w towarzystwie pieczywa i lampki wina.

16 kwiatów cukinii
250 g ricotty
100 g mozzarelli
100 g sera Gorgonzola
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
2 łyżki oliwy
30 ml wytrawnego białego wina
1/2 pęczka szczypiorku

W mice wymieszać ricottę z drobno posiekanym czosnkiem, dodać pokrojoną drobno mozzarellę oraz połowę ilości sera pleśniowego, doprawić do smaku solą oraz pieprzem, wymieszać. Napełnić masą szprycę cukierniczą, zaopatrzoną w dużą, prostą końcówkę. Delikatnie opłukać kwiaty cukinii i osuszyć, wyciąć słupki i układać je na papierowym ręczniku. Ostrożnie rozchylić płatki tak, by ich nie oberwać i wycisnąć do środka porcje masy ze szprycy. Nadziane kwiaty ułożyć w naczyniu do zapiekania, całość posypać pozostałym serem pleśniowym, polać je oliwą, na dno wlać wino. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na 20 minut, aż się delikatnie zrumienią. Kwiaty podawać posypane posiekanym szczypiorkiem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect