3 żółtka
50 g cukru
10 g cukru z wanilią
10 g skrobi kukurydzianej
5 g mąki pszennej
20 g cukru
skórka z 1/2 cytryny
10 g mąki ziemniaczanej
10 ml wody
5 g suchych drożdży
210 g mleka
60 g cukru
1 jajko
10 g soli
40 g masła
W majowej piekarni Amber pyszne letnie, lekkie pieczywo o aromacie cytryny i rozmarynu z przepisu Zoory. Aby upiec chleb z rozmarynem i cytryną, jego przygotowanie należy rozłożyć w czasie. Wieczorem należy przygotować zaczyn z drożdżowy oraz zaparkę z semoliny z pszenicy durum. Oba zaczyny sprawiają, że chleb jest wilgotny i dłużej zachowuje świeżość. Chleb jest przepyszny, bardzo lekki, o wspaniałym aromacie rozmarynu i cytryny.
70 g mąki pszennej
40 g wody
0,5 g drożdży
W misce dobrze zagnieść wszystkie składniki ciasta wstępnego. Pozostawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 3 godziny, a następnie wstawić miskę z ciastem na noc do lodówki.
20 g semoliny
100 g wody
Aby przygotować zaparkę, umieść semolinę i wodę w małym garnku i zagotować, ciągle mieszając. Mieszać, aż powstanie ciasto, takie jak ciasto parzone. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie przechować w lodówce do następnego dnia.