2 jabłka
1/4 szklanki oleju
1 jajo
1 szklanka brązowego cukru
1 szklanka mleka
1 szklanka mąki razowej
1 łyżka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki startego cheddara
1/2 szklanki daktyli
1 łyżka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki startego cheddara
1/2 szklanki daktyli
Jabłka
obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Do miski
wlać olej i jajko, wsypać cukier i wymieszać. Wlać mleko i wymieszać
wszystko dokładnie. Do drugiej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia
i sól, wsypać do płynnych składników i starannie wymieszać. Dorzucić
pokrojone jabłka i ser, dodać pokrojone daktyle i wymieszać. Ciasto wlać
do keksówki i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175º C i piec około
70 minut, aż wbity w środek ciasta patyczek będzie suchy po wyjęciu.
Zostawić ciasto do przestygnięcia w foremce.