codzienność

poniedziałek, 31 października 2011

makaron z pieczonymi warzywami


Makaron z pieczonymi warzywami, to propozycja na smaczny posiłek w ciągu dnia. W takim zestawie mogą się znaleźć wszystkie warzywa, do tego ulubiony makaron, parmezan i posiłek gotowy.


bakłażan
cukinia
papryka
pomidor
czosnek
makaron
sól
pieprz
oliwa
parmezan 
bazylia

Warzywa umyć, pokroić na części, ułożyć na blasze do pieczenia, dodać posiekany czosnek, posypać solą, skropić oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i zapiekać aż zmiękną. Ugotować makaron według przepisu podanego na opakowaniu. Makaron osączyć i dodać do ciepłych warzyw. Posypać potartym serem i posiekaną bazylią oraz świeżo zmielonym pieprzem, dokładnie wymieszać. Rozłożyć na talerze i natychmiast podawać.


niedziela, 30 października 2011

tort chałwowy


Puszysty biszkopt kakaowy, nasączony kawą z dodatkiem spirytusu, przełożony pyszną, kremową i słodką masą chałwową, powstałą z połączenia masła i waniliowej chałwy a do tego wiśnie, to wszystko składa się na tort chałwowy. Przepis na tort pochodzi z Kwestii Smaku.


4 jajka
1 szklanka cukru pudru
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Mikserem ubijać jajka z cukrem pudrem aż masa będzie gęsta i biała, przez około 10 minut. Przesiać mąkę pszenną razem z kakao, mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, wymieszać i stopniowo dodawać do masy z jajek, delikatnie mieszając łyżką. Masę wyłożyć do posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 26 centymetrów. Piec przez 35 minut w piekarnik nagrzanym do 180° C. Wyjąć z piekarnika, ostudzić, a następnie wyjąć biszkopt z formy. Upiec drugi biszkopt według tej samej procedury.


400 g masła
400 g chałwy waniliowej
2 łyżki spirytusu
200 g konfitury wiśniowej

240 g kandyzowanych wiśni
50 g gorzkiej czekolady   
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 

Masło zmiksować mikserem do białości i stopniowo dodawać pokruszoną chałwę, ciągle miksując aż otrzymamy jednolitą masę, dodać alkohol i wymieszać. Kawę wymieszać w 1/2 szklance wrzątku i ostudzić. Każdy biszkopt przekroić na 2 placki, a okruszki pozostawić na posypanie boków tortu. Na tortownicę położyć 1 placek, nasączyć go 1/4 ilości rozpuszczonej kawy i rozsmarować 1/4 masy chałwowej. Wyłożyć 1/3 ilość wiśni. Położyć drugi placek i powtórzyć z nasączeniem, masą i wiśniami, następnie trzeci i czwarty. Wierzch tortu nasączyć ostatnią 1/4 częścią kawy i posmarować ostatnią częścią masy, pozostawiając trochę na boki tortu. Posmarowane masą boki posypać okruszkami z biszkoptu a wierzch udekorować startą czekoladą.

sobota, 29 października 2011

sałatka z rukolą, owocami i kozim serem


Zakupiłam miód faceliowy i od pierwszej łyżeczki stałam się jego wielką fanką. Miód jest jasnożółtawy, bardzo przyjemny w smaku, delikatny i aromatyczny, stanowi dużą rzadkość, bowiem ta cenna roślina, jaką jest facelia, zajmuje marginalne miejsce w strukturze zasiewów. Po skrystalizowaniu miód uzyskuje jasnokremowy lub nawet biały odcień. Stosuje się go w leczeniach przeziębienia, jest idealny na nieżyt żołądka. Miodu użyłam do przygotowania dresingu do bardzo smacznej, soczystej i orzeźwiająca sałatki z rukolą, owocami i kozim serem.


2 łyżki soku z pomarańczy
1 łyżka miodu
3 łyżki oleju z pestek winogron
sól
pieprz


Wymieszać sok z pomarańczy z miodem, powoli dolewać olej, doprawić do smaku.

100 g rukoli
150g sera koziego
1 pomarańcza
1/2 granatu
1 szklanka winogrona


Na talerzu rozłożyć rukolę. Na sałacie rozłożyć pomarańczę obraną i podzieloną na części, kulki winogrona podzielone na połówki oraz posypać ziarenkami granatu, rozłożyć kawałki sera koziego. Całość polać dresingiem.

piątek, 28 października 2011

ciasteczka z czekoladą


Idealna na jesienną chandrę, mocno czekoladowe chrupiące ciasteczka z czekoladą. Dobrze przechowują się przez kilka dni zamknięte w szczelnym pojemniku. Świeżo upieczone są miękkie, po ostudzeniu twardnieją i stają się chrupiące. Przepis na ciasteczka z czekoladą znalazłam tutaj


450 ml mąki pszennej razowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
200 g masła
190 ml brązowego cukru
2 jajka
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
200 g gorzkiej czekolady 

W misce zmiksować zimne pokrojona w kostkę masło z cukrem, wbijać po jednym jajku, następnie dodać wanilię i ciągle miksując, wsypać suche składniki. Na końcu dodać połamaną na kawałki czekoladę. Blachy wyłożyć papierem do pieczenia i używając łyżeczki, robić z masy kulki, układać je na blasze, lekko rozpłaszczyć dłonią, zostawiając między nimi odstępy. Piekarnik nagrzać do 190° C, wstawić ciasteczka i piec około 15 minut.

czwartek, 27 października 2011

racuszki z ricottą


Smaczne  i mięciutkie racuszki z ricottą  z dodatkiem aromatycznej pomarańczy i rodzynek maczanych w rumie. Przepis znalazłam na blogu Wypiecz Wymaluj, cytuję za autorką.

1/4 szklanki rodzynek
2 łyżki rumu
1 1/2 szklanki mąki
1/8 łyżeczki sody
szczypta soli
250 g ricotty
3 jajka
1/3 szklanki cukru
skórka otarta z 1 pomarańczy
oleju do smażenia
cukier puder

Rodzynki namoczyć w rumie, odstawić do następnego dnia, następnie odcedzić i osuszyć. Przesiać mąkę, sodę i sól do miski. Do osobnej włożyć serek ricotta, dodać jajka, cukier i skórkę pomarańczową oraz rodzynki, wsypać mąkę z dodatkami. Wymieszać dokładnie, by powstała jednolita masa, odstawić na godzinę. Rozgrzać mocno tłuszcz na głębokiej patelni i wkładać łyżką porcje na gorący tłuszcz, smażyć partiami przez około 5 minut, aż się zarumienią. Osuszyć na papierowym ręczniku i posypać cukrem pudrem.



środa, 26 października 2011

sałatka z kopru włoskiego i jabłek


Koper włoski to według źródła gatunek rośliny dwuletniej, czasem byliny, zaliczany do rodziny selerowatych. Nasiona są używane jako aromatyczna przyprawa do mieszanek ziołowych. Korzeń kopru włoskiego ma silny anyżkowy zapach i świetnie nadaję się do sałatek. Sałatka z kopru włoskiego i jabłek to jedna z moich ulubionych. Sałatka składa się z fenkułu i jabłka z dodatkiem dresingu, którego można przygotować większą ilość i doprawiać inne sałatki. Przepis na sałatkę podpatrzyłam u Michael Smith.


2 jabłka 
1 szklanka octu jabłkowego 
2 łyżki brązowego cukru 
1 łyżka musztardy diżońskiej 
1 szklanka oliwy
 sól 
pieprz

Jabłka pokrojone na ćwiartki z usuniętym gniazdem nasiennym włożyć do garnka, dodać ocet, cukier i musztardę i poddusić, aż jabłka zmiękną. Zmiksować z oliwą na gładko i doprawić do smaku solą i pieprzem.

1 koper włoski
1 jabłko


Koper włoski cienko poszatkować. Jabłko, z usuniętym gniazdem nasiennym, pokroić na cienkie plasterki. Wszystko to włożyć do miski, dodać kilka łyżek dressingu i wymieszać.

wtorek, 25 października 2011

krupnik


Zaczęły się chłodne jesienne dni, talerz gorącej zupy krupnik idealnie nadaje się na rozgrzewkę. Zupa z krup, bo tak niegdyś nazywano kasze ma wiele odmian. Klasyczną przygotowuje się ze średnio grubej kaszy jęczmiennej, ale równie smaczna wychodzi z pęczaku. Krupnik, według przepisu mojej mamy zawiera kaszę z dodatkiem ryżu, suszone grzybki oraz dużo warzyw i cząstki pomidorów.


400 g żeberek wieprzowych
4 ziemniaki
4 łyżki kaszy
2 łyżki ryżu
2 marchewki
2 pietruszki
1 seler
2 łodygi selera naciowego
2 pomidory
1 por
1/2 szklanki suszonych grzybów
1 liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
1000 ml bulionu
sól
pieprz

Obrać marchewkę, seler, pietruszkę, ziemniaki i pokroić w kostkę. Seler naciowy i pora pokroić na talarki, pomidora pokroić w kostkę. Włożyć do garnka umyte mięso, wlać bulion, dodać przyprawy i całość zagotować. Następnie dodać warzywa, kaszę, ryż oraz suszone grzyby. Gotować wszystko na wolnym ogniu, aż mięso i warzywa zmiękną. Mięso wyjąć z zupy, obrać z kości, pokroić na kawałki i dodać do zupy. Całość doprawić do smaku.

poniedziałek, 24 października 2011

sałatka z rukolą i mozzarellą


Korzystając z dobrodziejstwa ogródka i jego skarbów, przygotowuje jeszcze sałatki. Rukola pięknie nam obrodziła i jeszcze jest więc dziś sałatka z rukolą i mozzarellą.

250 g rukoli
2 pomidory
1 czerwona cebula
1 ogórek
150 g mozzarelli
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka miodu
sól
pieprz

Rukolę umyć i osuszyć. Kulki mozzarelli odsączyć z zalewy. Pomidory pokroić na części, a ogórka na plasterki, cebule posiekać. Ocet balsamiczny wymieszać z miodem, a następnie dodać oliwę i wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Rukolę ułożyć w misce, a na niej poukładać pozostałe składniki sałatki. Całość polać sosem winegret.



niedziela, 23 października 2011

szarlotka tatrzańska


Wysoka warstwa kwaskowatych jabłek z dodatkiem aromatycznego cynamonu, zapieczona w pysznym kruchym cieście składa się na szarlotkę tatrzańską. Bardzo ważne jest by do pieczenia tego ciasta użyć jabłek odmiany szara reneta, która nie rozpada się podczas długiego pieczenia, w niskiej temperaturze. Przepis na tę wyjątkową szarlotkę znalazłam tutaj.


500 g mąki krupczatki
250 g masła
90 g cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 żółtka
2 łyżki śmietany

Posiekać razem mąkę, proszek, masło i cukier puder, dodać żółtka, śmietanę i szybko zagnieć spójne ciasto. Wyłożyć formę wielkości około 22x30 centymetry  papierem do pieczenia, dno wylepić 2/3 ciasta i wstawić razem z formą do lodówki na około godzinę. Resztę ciasta schować w woreczku do zamrażarki.

3000 g szarej renety
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cynamonu

Jabłka obrać na ćwiartki i pozbawić gniazd nasiennych, pokroić za pomocą malaksera na cienkie plasterki. Do miski, w której są jabłka, dodać cukier puder oraz cynamon i delikatnie wymieszać, by przyprawy oblepiły wszystkie jabłka. Na wychłodzone ciasto wyłożyć jabłka układając plasterki poziomo, dokładnie dociskając i wyrównując powierzchnię. Na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażalnika. Piec około 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 160° C, aż ciasto się zezłoci na wierzchu. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. 

sobota, 22 października 2011

bitki cielęce z jabłkami


Cielęcina według źródła należy do mięs czerwonych, ma jasnoróżowy lub różowy, połyskujący kolor i charakterystyczny, lekko kwaśny zapach. Delikatne, luźne mięso jest silnie poprzerastane równie delikatną tkanką łączną i prawie nie zawiera tkanki tłuszczowej. Cielęcinę można przyrządzać się na wiele różnych sposobów, smażyć, gotować, piec na grillu czy nadziewać. Ja postanowiłam z niej przyrządzić bitki cielęce z jabłkami, z tego przepisu i podać do nich kluski śląskie oraz surówkę z marchewki z dodatkiem rodzynek.

800 g cielęciny
2 łyżki mąki pszennej
3 łyżki masła
4 jabłka
majeranek
250 ml bulionu
cukier
sól
pieprz

Cielęcinę opłukać, oczyścić z błon, pokroić w poprzek włókien na niezbyt grube plastry. Zbić tłuczkiem na grubość około 1 centymetra, oprószyć mąką, pieprzem i solą. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła, włożyć kawałki mięsa, zrumienić z obu stron. Jabłka umyć i obrać. Skórkami wyłożyć rondel, posypać majerankiem. Bitki ułożyć na skórkach, podlać bulionem, dusić aż będą całkiem miękkie. Jabłka pokroić na cząstki, oczyścić z gniazd nasiennych posypać cukrem i majerankiem. Masło rozgrzać w rondelku, włożyć jabłka, poddusić uważając, by się nie rozgotowały. Na półmisku ułożyć bitki, na nich ułożyć cząstki jabłek. Sos przecedzić przez sitko.


500 g ugotowanych ziemniaków
125 g mąki ziemniaczanej
sól

Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę, połączyć z mąką ziemniaczaną, dodać sól i wyrobić ciasto. Oprószonymi mąką rękami formować małe kulki z wgłębieniem, wrzucić do osolonego wrzątku, a gdy wypłyną, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze około 2 minut. 
  
500 g marchwi
100 g rodzynek
2 łyżki soku z cytryny
cukier 
2 łyżki śmietany

Marchewkę obrać i zetrzeć na grubej tarce. Rodzynki zaparzyć wrzątkiem, osączyć i dodać do marchewki. Doprawić do smaku cukrem, sokiem z cytryny, dodać śmietanę i wszystko razem wymieszać.

piątek, 21 października 2011

sałatka z cykorii i szynki


Szybka w przygotowaniu i bardzo lekka sałatka z cykorii i szynki.

1 szalotka
1 ząbek czosnku
sok z 1/2 cytryny 
1 łyżeczka cukru 
50 ml oliwy

Szalotkę i czosnek drobno posiekać, a następnie wymieszać wszystkie składniki dresingu, potem powoli wlewać oliwę, cały czas mieszając.


100 g szynki
1 ogórek 
1 cykoria  
3 pomidory 
sól 
pieprz

Szynkę, cykorię i pomidora pokroić w paski. Ogórka obrać i pokroić w paski. Wszystkie składniki sałatki wymieszać z dresingiem. 
 

środa, 19 października 2011

sałatka kuskus z pieczonymi warzywami


Pieczony fioletowy bakłażan, zielona cukinia, słodki czerwony pomidor i soczysta papryka, wszystko to razem zawarte w jednej sałatce kuskus z pieczonymi warzywami i marynowaną fetą w czosnku, ze świeżym ziołami.

150 g kaszy kuskus
bulion
1 bakłażan
1 cukinia
1 papryka
1 pomidor
sól
oliwa
świeża kolendra

Warzywa umyć, pokroić na części, ułożyć na blasze do pieczenia, posypać solą, skropić oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i zapiekać aż zmiękną. Kuskus zalać bulionem, wymieszać i odstawić na 5 minut, po czym spulchnić widelcem. Kuskus wymieszać z warzywami, dodać oliwę z marnowania fety i wymieszać. Na wierzchu ułożyć kosteczki fety, posypać posiekana kolendrą.

wtorek, 18 października 2011

jajecznica z chorizo, szpinakiem i ricottą


Jajecznica z chorizo, szpinakiem i ricottą, to zmodyfikowany przepis z programu "Donna Hay - szybkie, świeże, proste".

2 kiełbaski chorizo
1 łyżka liści szałwii
80 g liści młodego szpinaku
4 jajka
250 ml śmietanki
sól
pieprz
150 g ricotty

Rozgrzać patelnię teflonową i usmażyć chorizo pokrojone na plasterki, dodać szałwię i smażyć 5 minut, aż się zrumieni. Dodać szpinak i mieszać, aż zwiędnie. Ubić jajka ze śmietanką, solą i pieprzem, i wlać masę na patelnię. Łyżką wyłożyć na wierzch ricottę, zmniejszyć ogień i smażyć 3 minuty, co jakiś czas mieszając.

poniedziałek, 17 października 2011

sałatka z jabłkiem, granatem i marynowaną fetą

  
Pyszna i zdrowa sałatka z jabłkiem, granatem i marynowaną fetą. Pomysł na marynowaną fetę podpatrzony w książce "Kuchnia włoska", wydanego przez Rzeczpospolitą.

1 łyżeczka skórki z cytryny 
2 łyżeczki świeżych liści tymianku 
1 ząbek czosnku 
125 g fety 
180 ml oliwy

W słoiku wymieszać skórkę z cytryny, tymianek i przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać pokrojony w kostkę ser, wlać oliwę. Dobrze zamknąć i delikatnie potrząsnąć by pokryć ser miksturą. Zostawić do następnego dnia. 


125 g marynowanej fety 
80 g rukoli
1 jabłko 
ziarenka z 1/2 granatu
1/4 szklanki orzechów włoskich 
sól
pieprz

Na talerzu rozłożyć rukolę, oprószyć solą i pieprzem. Rozłożyć pokrojone na plasterki jabłko oraz posypać ziarenkami granatu, rozłożyć kosteczki marynowanej fety. Całość posypać posiekanymi orzechami włoskimi oraz polać oliwą z marynowania fety.



niedziela, 16 października 2011

kaczka z pyzami drożdżowymi i gotowaną modrą kapustą


Klasyczny wielkopolski niedzielny obiad to pieczona kaczka z pyzami drożdżowym i gotowaną modrą kapustą.


1 kaczka
2 łyżki majeranku
1 1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu
1 cebula
4 ząbki czosnku
1 łyżka smalcu 
1/2 szklanka wody
2 łyżki mąka pszenna

Umytą i osuszoną kaczkę podzielić na części, natrzeć przyprawami i obłożyć pokrojoną na talarki cebulą i posiekanym czosnkiem, odstawić na co najmniej dwie godziny. W brytfannie na rozgrzanym smalcu obsmażyć z każdej strony części kaczki, dodać cebule i czosnek i jeszcze chwilkę smażyć, podlać wodą, przykryć brytfankę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 90 minut i piec, aż będzie miękka i rumiana. Wyjąć porcje upieczonej kaczki, do sosu powstałego z pieczenia z kaczki dodać mąkę rozmieszaną w niewielkiej ilości wody, zagotować i doprawić do smaku.


Gotowana czerwona kapusta z dodatkiem śliwek i jabłek oraz goździków.

1 główka czerwonej kapusty
80 g boczku wędzony
4 śliwki
1 jabłko
1/2 łyżeczki goździków
sól 
cukier
pieprz 
ocet

Kapustę poszatkować, ugotować w niewielkiej ilości posolonej wody z dodatkiem pokrojonego na kawałki jabłka, podzielonych na części śliwek i goździków. Boczek pokroić w kostkę i usmażyć, dodać do kapusty. Przyprawić do smaku solą, cukrem, pieprzem, octem i wymieszać.


Pyzy drożdżowe gotowane na parze według przepisu z "Kuchni Polskiej" z 1975 roku.

400 g mąki pszennej
20 g drożdży
2 jajka
50 g masła
250 ml mleka
15 g cukru
sól

Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek. Do ciepłego mleko, dodać drożdże i szczyptę soli, zrobić rozczyn. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać do wyrośniętego rozczynu i mąki. Wyrobić ciasto, wybijając je łyżką, aż do ukazania się pęcherzyków. Dodać stopione masło, jeszcze chwile wyrabiać. Ciasto pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie i dwukrotnie zwiększy swoją objętość, wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę, lekko rozwałkować na grubość 2 centymetrów i wykrawać krążki. Pozostawić by wyrosły. Przygotować naczynie do gotowania na parze ze wrzącą wodą, kłaść krążki, przykryć pokrywka i gotować około 5 minut. 

sobota, 15 października 2011

torcik z sera ricotta z rodzynkam i sosem karmelowym


Puszysty biszkopt z z kremem pasticcera z dodatkiem ricotty i rodzynek aromatyzowanych rumem, do tego sos karmelowy i słodkie owoce. Przepis na torcik z sera ricotta z rodzynkami i sosem karmelowym pochodzi z "Kuchni włoskiej". Torcik dodaję do szlachetnej akcji Różowy Tydzień.
 
3 żółtka
75 g cukru 
20 g mąki pszennej
250 ml mleka
2 łyżki cukru waniliowego 
200 g sera ricotta
80 g rodzynek
1 łyżka rumu

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać przesianą mąkę i cukier waniliowy, dokładnie  wymieszać. W rondelku doprowadzić do wrzenia mleko, zdjąć ognia i dodać do masy z żółtek i mąki, rozmieszać, wlać ponownie do rondla i ponownie doprowadzić do wrzenia, gotować 7 minut na umiarkowanym ogniu, aż krem zgęstnieje. Krem schłodzić w lodówce. Przetrzeć ser ricotta przez sito, dodać do kremu pasticcera, następnie dodać namoczone w rumie i osączone rodzynki, wymieszać.

125 g cukru  
25 g wody 
60 g śmietany kremówki

By przygotować sos karmelowy, do głębokiego rondla wlać wodę i wsypać cukier, gotować do otrzymania karmelu o ciemnozłocistej barwie. Zdjąć rondel z ognia, dodać śmietanę, ponownie ustawić na ogniu i mieszać, aż karmel kompletnie się rozpuści. 


100 g wody
100 g cukru
20 g rumu
1 laska wanilii
 


By przygotować syrop do nasączenia, należy doprowadzić do wrzenia wodę i dodać cukier, laskę wanilii i gotować minutę, zdjąć z ognia, odstawić do ostygnięcia, dodać rum i schłodzić.

150 g cukru  
6 jaj 
150 g mąki pszennej

Utrzeć żółtka z cukrem, dodać mąkę i delikatnie dodać ubite na pianę białka jaj. Rozprowadzić równo ciasto biszkoptowe na blasze wyścielonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180° C przez około 15 minut. Podzielić ciasto biszkoptowe na dwa jednakowej wielkości prostokąty, powierzchnię jednego płata ciasta posmarować pędzlem namoczonym w syropie, ułożyć równą warstwę kremu z sera ricotta, przykryć płatem ciasta, posmarować syropem i odstawić do lodówki na 2 godziny. Wyciąć z ciasta okrągłe lub kwadratowe formy i układać na pojedynczych talerzach. Posypać cukrem pudrem. Podawać z sosem karmelowym i dekorować wedle uznania owocami i gałązką mięty.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect