Puszysty biszkopt z z kremem pasticcera z dodatkiem ricotty i rodzynek aromatyzowanych rumem, do tego sos karmelowy i słodkie owoce. Przepis na torcik z sera ricotta z rodzynkami i sosem karmelowym pochodzi z "Kuchni włoskiej". Torcik dodaję do szlachetnej akcji Różowy Tydzień.
3 żółtka
75 g cukru
20 g mąki pszennej
250 ml mleka
2 łyżki cukru waniliowego
200 g sera ricotta
80 g rodzynek
1 łyżka rumu
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać przesianą mąkę i cukier waniliowy, dokładnie wymieszać. W rondelku doprowadzić do wrzenia mleko, zdjąć ognia i dodać do masy z żółtek i mąki, rozmieszać, wlać ponownie do rondla i ponownie doprowadzić do wrzenia, gotować 7 minut na umiarkowanym ogniu, aż krem zgęstnieje. Krem schłodzić w lodówce. Przetrzeć ser ricotta przez sito, dodać do kremu pasticcera, następnie dodać namoczone w rumie i osączone rodzynki, wymieszać.
125 g cukru
25 g wody
60 g śmietany kremówki
By przygotować sos karmelowy, do głębokiego rondla wlać wodę i wsypać cukier, gotować do otrzymania karmelu o ciemnozłocistej barwie. Zdjąć rondel z ognia, dodać śmietanę, ponownie ustawić na ogniu i mieszać, aż karmel kompletnie się rozpuści.
100 g wody
100 g cukru
20 g rumu
1 laska wanilii
By
przygotować syrop do nasączenia, należy doprowadzić do wrzenia wodę i
dodać cukier, laskę wanilii i gotować minutę, zdjąć z ognia, odstawić
do ostygnięcia, dodać rum i schłodzić.
150 g cukru
6 jaj
150 g mąki pszennej
Utrzeć
żółtka z cukrem, dodać mąkę i delikatnie dodać ubite na pianę białka
jaj. Rozprowadzić równo ciasto biszkoptowe na blasze wyścielonej
papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°
C przez około 15 minut. Podzielić ciasto biszkoptowe na dwa jednakowej
wielkości prostokąty, powierzchnię jednego płata ciasta posmarować
pędzlem namoczonym w syropie, ułożyć równą warstwę kremu z sera ricotta,
przykryć płatem ciasta, posmarować syropem i odstawić do lodówki na 2
godziny. Wyciąć z ciasta okrągłe lub kwadratowe formy i układać na
pojedynczych talerzach. Posypać cukrem pudrem. Podawać z sosem
karmelowym i dekorować wedle uznania owocami i gałązką mięty.