Koper włoski to według źródła gatunek rośliny dwuletniej, czasem byliny, zaliczany do rodziny selerowatych. Nasiona są używane jako aromatyczna przyprawa do mieszanek ziołowych. Korzeń kopru włoskiego ma silny anyżkowy zapach i świetnie nadaję się do sałatek. Sałatka z kopru włoskiego i jabłek to jedna z moich ulubionych. Sałatka składa się z fenkułu i jabłka z dodatkiem dresingu, którego można przygotować większą ilość i doprawiać inne sałatki. Przepis na sałatkę podpatrzyłam u Michael Smith.
2 jabłka
1 szklanka octu jabłkowego
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżka musztardy diżońskiej
1 szklanka oliwy
sól
pieprz
Jabłka pokrojone na ćwiartki z usuniętym gniazdem nasiennym włożyć do garnka,
dodać ocet, cukier i musztardę i poddusić, aż jabłka zmiękną.
Zmiksować z oliwą na gładko i doprawić do smaku solą i pieprzem.
1 jabłko
Koper włoski cienko poszatkować. Jabłko, z usuniętym gniazdem nasiennym, pokroić na cienkie plasterki. Wszystko to włożyć do miski, dodać kilka łyżek dressingu i wymieszać.
No pyszna!
OdpowiedzUsuńFenkuł bardzo lubię.Niektórym przeszkadza jego zapach i smak,mi pasuje.Najczęściej u mnie jest na ciepło.
Pozdrowienia!
No i po co mi było zaglądać na Twoje salony Kamilko.. czytając zaległości lekturowe .. wrażenia wizualne plus wyobraźnia.. ojojoj :))
OdpowiedzUsuńmniam! palce lizać:)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na połączenie smaków. A koper włoski jest smaczny:) Niedawno także robiłam z nim sałatkę.
OdpowiedzUsuńPozdrowienia:)
Amber, ja lubię go na ciepło i tak świeżo pokrojonego. Grillowany też smakuje :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńGrażynko, Twoje słowa sprawiły mi mnóstwo radości. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMaugustyna, dziękuję i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMajana, prosto też może być smacznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo dobra sałatka ;)
OdpowiedzUsuńShaday, dziękuję i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń