Ciasto francuskie z gorgonzolą, ćwiartkami fig, polane dresingiem z oliwy wymieszanej z miodem a do tego świeże posiekane oregano i pieprzna rukola. Pyszna tarta z figami i gorgonzolą to zmodyfikowany przepis z programu "Donna Hay - szybkie, świeże, proste".
125 g ciasta francuskiego
80 g gorgonzoli
2 łyżeczki świeżego oregano
3 figi
1 łyżka miodu
1 łyżka oliwy
pieprz
50 g rukoli
6 plastrów prosciutto
Wyciąć
z płatów ciasta dwa prostokąty i umieścić je na blasze wyłożonej
papierem do pieczenia. Posmarować ciasto gorgonzolą, posypać posiekanym
oregano i rozłożyć pokrojone na ćwiartki figi. Wymieszać w miseczce
miód z oliwą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem i polać tarty połową
dressingu. Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200° C, aż ciasto
się zrumieni. Przybrać rukolą i prosciutto, polać resztą dressingu i
podawać.
Zestawienie idealne!!!
OdpowiedzUsuńTak mnie kusisz tymi figami, że muszę je kupić. Jak sięgam po nie to zawsze się zastanawiam po co mi one. Ale chyba już wiem jakie będą miały zastosowanie :)
OdpowiedzUsuńTarta pyszna!
OdpowiedzUsuńFigi i ser bardzo do siebie pasują.Także bez ciasta.
Angie, tez tak uważam :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńGrażynko, zjesz ze smakiem, gwarantuje :)
OdpowiedzUsuńAmber, oj pasują i szynka i rukola :)
OdpowiedzUsuńCiekawe i smaczne połączenie,mniam!:)
OdpowiedzUsuńto musi być absolutnie pyszne:) zjadłabym sobie taki kawałeczek na kolację:)) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńMajana, bardzo smaczne :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńGosiu, jest absolutnie jest :)
OdpowiedzUsuńco za pyszne smaki:)
OdpowiedzUsuńWiesz, ze wreszcie dostałam figi? :):):)ALe nie ma kiedy ich sfotografować a nawet upiec czegoś pysznego - pójdą ot tak, prosto do buzi:)
OdpowiedzUsuńEgzotyczne smaki, odważne połączenia. ;) Spróbowałabym z chęcią, jak może to wszystko razem smakować.
OdpowiedzUsuńShaday, wszystko to razem to naprawdę idealna kompozycja :)
OdpowiedzUsuń