Pyszne, lekkie, drożdżowe paszteciki z dużą ilością pysznego nadzienia. Kapustę z grzybami, można przygotować dużo wcześniej, a potem tylko zawinąć farsz w ciasto i upiec. Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami, to idealny dodatek do barszczu wigilijnego.
500 g kiszonej kapusty
50 g suszonych grzybów
1 cebula
2 łyżki oleju
sól
pieprz
Grzyby zalać wodą i odstawić na godzinę, odcedzić, następnie zalać znowu wodą i gotować do miękkości. Kapustę umieścić w garnku, zalać wodą i gotować, aż będzie miękka, następnie odcedzić. Na oleju podsmażyć posiekaną cebulę, dodać posiekane grzyby oraz ugotowaną kiszoną kapustę, całość podsmażyć, doprawić do smaku solą i pieprzem.
350 g mąki pszennej tortowej
3 żółtka
100 g masła
8 g suchych drożdży
1 łyżka cukru
250 ml mleka
3/4 łyżeczki soli
2 łyżki sezamu
W misce wymieszać drożdże z letnim mlekiem i cukrem, odstawić na około 10 minut. Po tym czasie dodać mąkę, sól oraz stopniowo żółtka cały czas mieszając, aż ciasto będzie gładkie. Cały czas zagniatając dodać miękkie masło i wyrabiać do czasu, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie na podsypanym mąkę blacie rozwałkować ciasto na duży prostokąt, podzielić go na trzy pionowe paski. Po środku każdego paska ułożyć nadzienie i zwinąć długi rulonik wzdłuż dłuższego boku, ruloniki podzielić na kawałki. Paszteciki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Po tym czasie posmarować je mlekiem i posypać sezamem. Paszteciki wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180° C i piec przez około 25 minut, aż się ładnie zrumienią.