Klasyczny keks angielski z przepisu Pierra Herme jest bardzo smaczny i może być pieczony nie tylko na święta. Ciasto jest szybkie do przygotowania, długo zachowuje świeżość i jest mięciutkie, mocno rumowe i absolutnie fantastyczne.
430 g mieszanych suszonych owoców
150 ml rumu
210 g masła
150 g cukru
4 jajka
300 g mąki pszennej
15 g proszku do pieczenia
szczypta soli
Dzień przed pieczeniem, bakalie wsypać do miseczki i zalać rumem, odstawić. W misce utrzeć masło z cukrem i solą na jasną, puszystą masę. Cały czas ucierając dodawać jajka, jedno po drugim, do połączenia się składników. Do utartej masy dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem i wymieszać do połączenia składników. Na samym końcu wmieszać do masy bakalie z rumem z miseczki. Ciasto przełożyć do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Keks piec w temperaturze 160° C przez około 20 minut, następnie zwiększyć temperaturę do 175º C i dopiekać kolejne 40 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy.
Zapowiada się pysznie! Uroczo wygląda upieczone w takiej formie :)
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie! Zapraszam do siebie :)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądający keks:)
OdpowiedzUsuńJest pyszny! To jeden z moich ulubionych keksów.
OdpowiedzUsuńA Twój dodatkowo w świątecznej scenografii.
U nas się keksów nie robi, bo nie lubią bakalii :-(
OdpowiedzUsuń