1500 g jabłek
80 ml wody
2 galaretki cytrynowe
120 g cukru
10 g mąki ziemniaczanej
szczypta soli
250 g mascarpone
120 g cukru pudru
10 g cukru z wanilią
1 łyżka ekstraktu waniliowego
2 łyżeczki żelatyny
30 ml wody
1 3/4 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1/2 łyżeczki suchych drożdży
2 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
3/4 szklanki mleka
1 łyżka oliwy
Do misy miksera wlać ciepłe mleka, dodać cukier i drożdże, dobrze wymieszać. Przykryć miskę i pozwolić mieszance wyrosnąć przez 10 minut. Do miski miksera wsypać mąkę, sól, oliwę, całość wymieszać hakiem do ciasta, aż mieszanka się połączy. Całość wyrabiać przez około 7 minut, a następnie ułożyć ciasto w misce wysmarowanej oliwą i pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Po pierwszym wyrośnięciu wyciągnąć ciasto i delikatnie wyrabiać przez minutę. Z ciasta uformować kulkę i włóż ciasto do wysmarowanej tłuszczem miski do drugiego wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie wyłożyć je na posypany mąką blat, podzielić na 4 równe części. Każdą z części ciasta spłaszczyć na grubość 1,5 centymetra i uformować w kształt łezki. Za pomocą foremki do ciastek wciąć pierścień z wąskiej części rozwałkowanego ciasta, lekko pociągnąć ciasto, aby wydłużyć kształt. Chlebki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachy przykryć i odstawić do wyrastania na 30 minut, aż chlebki wyrosną.
1 jajko
ziarna sezamu
Wyrośnięte chlebki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Blachy z ciastem włożyć do naparowanego piekarnika nagrzanego do 220° C i piec przez około 12 minut, aż chlebki się ładnie zrumienią.
Ka’ak - libański chleb uliczny na blogach:
Akacjowy blog
Kuchnia Alicji
Kuchennymi drzwiami
Tajemnice smaku
Weekendy w domu i ogrodzie
Chłodnik z botwinki na maślance,
to idealna zupa na ciepłe dni, wspaniale ochładza organizm i przynosi
ulgę, jest zdrowa, pełna chrupiących warzyw i pachnie świeżymi ziołami.
Lekki i zdrowy chłodnik doprawiony czosnkiem, podany w towarzystwie ryb lub innych owoców morza i gotowanego jajka będzie smakował każdemu.