Chłodnik z botwinki na maślance,
 to idealna zupa na ciepłe dni, wspaniale ochładza organizm i przynosi 
ulgę, jest zdrowa, pełna chrupiących warzyw i pachnie świeżymi ziołami. 
Lekki i zdrowy chłodnik doprawiony czosnkiem, podany w towarzystwie ryb lub innych owoców morza i gotowanego jajka będzie smakował każdemu. 
1 pęczek botwinki z buraczkami 
250 ml bulionu
1 ogórek wężowy
1 pęczek rzodkiewek
1 pęczek szczypiorku 
1 pęczek koperku 
3 ząbki czosnku 
1000 ml maślanki
2 łyżki oleju
sól
pieprz
cukier 
sok z cytryny 
4 jajka
W
 garnku na oleju podsmażyć drobno posiekany czosnek, dodać pokrojone w 
drobną kostkę buraczki oraz posiekane łodygi botwinki, dusić kilka 
minut. Do garnka wlać wodę, dodać drobno pokrojone liście botwinki i 
całość zagotować, dodać soku z cytryny i odstawić do ostudzenia. Do 
ostudzonej botwinki dodać maślankę, starte na tarce ogórki, rzodkiewkę 
oraz posiekany szczypiorek i koperek. Chłodnik doprawić do smaku solą, 
pieprzem oraz cukrem. Chłodnik odstawić do schłodzenia. Podawać z 
ugotowanym jajkiem.


Pyszności. Uwielbiam. W tym sezonie jadłam za rzadko niestety...
OdpowiedzUsuń