Kakaowe kruche ciasto z masą serową o waniliowym aromacie, soczystymi śliwkami i kruszonką, to połączenie idealne. Sernik ze śliwkami, to jesienna wariacja smakowa, idealna do podania podczas spotkań przy kawce, podczas których ciasto znika szybko ze stołu. Ciasto warto upiec dzień przed podaniem, by smaki wspaniale się połączyły, a masa serowa stała się stabilna.
150 g masła
250 g mąki pszennej
90 g cukru
10 g cukru z wanilią
25 g kakao
2 żółtka
50 ml mleka
szczypta soli
Posiekać razem mąkę, kakao, sól, masło oraz cukry, dodać żółtka, mleko i szybko zagnieć spójne ciasto. Na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, rozkruszyć 2/3 ilości ciasta, całość ugnieść. Ciasto podpiec w piekarniku nagrzanym do 180° C przez około 12 minut.
1000 g twarogu sernikowego
50 g masła
160 g cukru
10 g cukru z wanilią
2 jajka
60 g mąki ziemniaczanej
skórka z 1 cytryny
szczypta soli
250 g śliwek
cukier puder
W misce utrzeć masło z cukrami i solą na jasną masę, dodać jajka i utrzeć. Do masy dodać w porcjach ser i utrzeć, dodać mąkę ziemniaczaną, skórkę startą z cytryny i utrzeć. Na podpieczonym spodzie równomiernie wyłożyć masę serową, ułożyć przepołowione śliwki, na wierzch rozkruszyć jak kruszonkę pozostałe ciasto. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 60 minut. Ciasto ostudzić w lekko uchylonym piekarniku. Podawać posypane cukrem pudrem.