codzienność

sobota, 31 sierpnia 2024

ciasto ucierane z owocami lata


Ciasto ucierane z owocami lata, jest przepyszne, bardzo miękkie i puszyste, ma oczywiście jedną wadę, a mianowicie znika szybko. To ucierane ciasto można szybko upiec, a potem już tylko cieszyć się jego wspaniałym smakiem podanym do kawy lub herbaty.

225 g masła
170 g cukru
10 g cukru z wanilią
4 jajka
80 g mąki ziemniaczanej
300 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
250 g śliwek
100 g borówki amerykańskiej
100 g malin
cukier puder

W misce utrzeć miękkie masło z cukrami i solą na jasną i puszystą masę. Cały czas miksując dodawać po jednym jajku, kolejne jajko dodawać, kiedy poprzednie całkowicie połączy się z masą. Do masy wmieszać przesiane mąki oraz proszek do pieczenia. Masę przelać do mniejszej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu poukładać wypestkowane śliwki oraz owoce jagodowe. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 40 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Ciasto podawać posypane cukrem pudrem.

poniedziałek, 19 sierpnia 2024

duńskie bułki śniadaniowe

Duńskie bułki śniadaniowe, to propozycja Amber do sierpniowej piekarni. Przepis na te doskonałe drożdżowe bułeczki pochodzi z bloga Let the baking begin. Bułeczki, są puszyste i mięciutkie, doskonale smakuję jedzone o każdej porze dnia. Bułeczki mają kruszonkę oraz nadzienie z serka śmietankowego zwieńczone ulubionym dżemem. Autorka przepisu nazywa je też bułeczkami sernikowymi. Duńskie bułeczki z serem śmietankowym znane są z charakterystycznego słodkiego i lekko cierpkiego nadzienia przypominającego sernik. Bułeczki są łatwe w przygotowaniu, a ciasta bazowego można użyć, aby przygotować dowolny rodzaj ciast, bułek czy też słodkich wypieków. Z tego ciasta można przygotować bułki makowe, brioszki z nadzieniem jabłkowym, a nawet chałkę.


1 szklanka mleka
2 łyżeczki suchych drożdży
4 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany
1/3 szklanki cukru
3 szklanki mąki pszennej
1/4 łyżeczki soli
85 g masła

W misce wymieszać drożdże z odrobiną mleka i cukru, pozostawić na 10 minut. Do misy miksera wlać pozostałe letnie mleko, dodać cukier, żółtka, śmietanę, sól, mąkę oraz mieszankę drożdży, miksować całość na 3 prędkości miksera przez około dziesięć minut. Następnie dodawać kawałki miękkiego masła i zagniatać około 8 minut, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek misy. Ciasto przenieś do naoliwionej miski, na wierzchu posmarować olejem, aby ciasto nie wysychało podczas wyrastania, miskę przykryć i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 90 minut.

300 g serka śmietankowego
1/2 szklanki cukru
1 łyżka ekstraktu waniliowego

W misce ubić serek z cukrem i ekstraktem na gładką masę, odstawić.

1/3 szklanki cukru
1/3 szklanki mąki pszennej
3 łyżki masła

W misce wymieszać mąkę z cukrem i masłem, aż powstanie kruszonka.

1/2 szklanki dżemu

Na blacie posypanym mąką podzielić ciasto na 16 równych części. Uformować każdy kawałek ciasta w kulkę, podwijając końce pod siebie. Położyć zwinięte bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 10 minut, a następnie dnem szklanki obtoczonej w mące, zrobić w każdej bułeczce wgłębienie. Napełnić wgłębienia nadzieniem z serka śmietankowego. W środek serowego nadzienia włożyć łyżeczkę dżemu. Bułeczki pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut.

2 żółtka
1 łyżka wody

W miseczce ubić widelcem żółtka z wodą. Mieszanką posmarować wierzch bułeczek, a następnie posypać je kruszonką. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180º C i piec bułeczki przez około 20 minut. Wyjąć i wystudzić na kratce. 
 

Duńskie bułki śniadaniowe na blogach:

 

czwartek, 15 sierpnia 2024

sernik jeżynowy


Sernik jeżynowy na zimno, to orzeźwiający serowy deser na ciepłe dni. Ciasto składa się z jeżynowego puree, które sprawia, że ma piękny kolor a lekki serek sprawia, że jego konsystencją jest lekka. Sernik jest przepyszny i nie zbyto słodki.

200 g herbatników
50 g masła

Pokruszone ciasteczka wymieszać z roztopionym masłem i starannie ugnieść na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

500 g jeżyn
180 g cukru pudru
10 g cukru z wanilią
500 g kremowego serka
200 ml śmietany do ubijania
50 ml wody
6 łyżeczek żelatyny


Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do przestudzenia. Oczyszczone jeżyny wsypać do miski, zmiksować na gładką masę, przetrzeć przez gęste sitko. W misce ubić serek z cukrami i śmietaną na gładką masę. Dodać puree jeżynowe, żelatynę i całość delikatnie zmiksować.

250 g jeżyny

Do masy serowej dodać jeżyny i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć równomiernie na spód ciasteczkowy. Ciasto schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect