To klasyczne ucierane ciasto z truskawkami jest łatwe do upieczenia i bardzo pyszne, można je piec z każdym owocem sezonowym. Ciasto to ma bardzo delikatną strukturę, jest wilgotne i doskonale komponuje się z truskawkami.
6 jajek
1 szklanka oleju
1 szklanka cukru
2 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka sody
szczypta soli
300 g truskawek
cukier puder
W misce ubić białka z solą na sztywną masę, pod koniec dodać cukier i ciągle ucierając dodawać kolejno żółtka, a następnie wlewać cienkim strumieniem olej. Na koniec delikatnie wmieszać do masy przesianą mąkę z sodą. Ciasto wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia na wierzchu ułożyć pokrojone na części truskawki. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 50 minut w temperaturze 180º C, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Ciasto przed podaniem osypać cukrem pudrem.