Ciasto, to połączenie znakomitego sernika na ciasteczkowym spodzie z musem owocowym, do którego wykorzystujemy mieszankę ulubionych owoców leśnych. Kostka sernikowa z owocami leśnymi, inspirowana przepisem z Moje Wypieki, pysznie smakuje, ma piękny kolor i jest delikatnie kwaskowata dzięki dodatkowi musu.
750 g twarogu sernikowego
160 g cukru
10 g cukru z wanilią
250 ml śmietany do ubijania
2 jajka
20 g mąki ziemniaczanej
200 g herbatników
Na dnie mniejszej blachy wyłożonej papierem do pieczenia równomiernie ułożyć herbatniki. W misce ubić twaróg ze śmietaną, jajkami, cukrami oraz mąką ziemniaczaną, nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej. Masę serową przelać na spód, wyrównać. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160º C i piec przez około 50 minut, aż powierzchnia sernika będzie wypieczona. Ciasto ostudzić.
750 g owoców leśnych
sok z 1/2 cytryny
100 g cukru
5 łyżeczek żelatyny
250 g mascarpone
250 ml śmietany do ubijania
Do garnka wsypać owoce, dodać sok z cytryny i całość zagotować. Gotować, aż owoce się rozpadną. Owoce przetrzeć przez gęste sitko. Masę wlać do garnka, dodać cukier, całość zagotować. Do masy dodać żelatynę i dobrze wymieszać. Całość odstawić do lekkiego stężenia i ostudzenia. W misce ubić śmietanę z mascarpone, pod koniec ubijania dodać mus owocowy i ubić. Masę wyłożyć równomiernie na masę serową, odstawić do całkowitego stężenia. Kostkę podawać dowolnie udekorowaną.