codzienność

czwartek, 30 grudnia 2021

keks z rodzynkami


Keks jest bardzo aromatyczny i pyszny, podczas pieczenia pięknie pachnie dzięki dodatkowi skórki z cytryny, wanilii oraz rumu. Keks z rodzynkami, upieczony na podstawie przepisu z książki "Kuchnia warszawska" jest miękki i jego dużą zaletą jest to, że długo utrzymuje swoją świeżość.

140 g mąki pszennej
150 g masła
140 g cukru pudru
10 g cukru z wanilią
4 jajka
120 g rodzynek
skórka z 1/2 cytryny
20 ml rumu
szczypta soli
cukier puder

Do miseczki wsypać rodzynki, zalać rumem, dodać skórkę startą z cytryny, odstawić na chwilę. W misce utrzeć masło z cukrami na jasną, puszystą masę. Cały czas ucierając dodawać kolejno 3 żółtka i 1 jajko, jedno po drugim, do połączenia się składników. Do utartej masy dodać przesianą mąkę, rodzynki z rumem, wymieszać do połączenia składników. Na samym końcu wmieszać do masy pozostałe białka ubite z solą na sztywno. Ciasto przełożyć do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Keks piec w temperaturze 170° C przez około 60 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Keks podawać posypany cukrem pudrem.

niedziela, 26 grudnia 2021

tort piernikowy z kremem ajerkoniakowym


Tort piernikowy, w którym piernikowe blaty zostały przełożone powidłami oraz pysznym ajerkoniakowo - budyniowym kremem. Tort piernikowy z kremem ajerkoniakowym, jest bardzo aromatyczny, blaty są napakowane dużą ilością bakalii, a krem doskonale do nich pasuje. Tort warto przygotować kilka dni przed podaniem, by piernikowe blaty zwilgotniały, a smaki doskonale połączyły się w całość.

375 g miodu
100 g cukru
200 g masła
30 g kakao
30 g przyprawy do piernika
750 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 jajek
30 ml rumu
50 g rodzynek
50 g mielonych orzechów
50 g suszonej żurawiny
50 g migdałów w słupkach
100 g suszonych śliwek

W rondelku podgrzać miód, dodać masło, kakao, cukier oraz przyprawę do piernika, całość podgrzewać na małym ogniu, często mieszając, aż do rozpuszczenia, po czym masę ostudzić. Do miski wsypać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, dodać jajka, orzechy oraz posiekane bakalie oraz masę miodową i staranie wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na trzy części. Każdą wyłożyć w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec oddzielnie około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180° C, aż ciasto się ładnie zarumieni. Blaty ostudzić.


4 żółtka
500 ml mleka
160 g cukru
40 g mąki ziemniaczanej
30 g mąki pszennej
200 g masła
125 ml ajerkoniaku
250 g mascarpone

Połowę mleka zagotować z cukrem, drugą zmiksować z żółtkiem i mąką, dodać do gotującego się mleka, zagotować. Ostudzić, przykrywając budyń folią spożywczą. Masło i mascarpone utrzeć na puch, stopniowo dodawać wystudzony budyń, cały czas ucierając. Na koniec wmieszać do masy ajerkoniak.

100 ml wody
60 ml rumu
200 g powideł śliwkowych

W szklance wymieszać wodę i alkohol. Pierwszy blat ułożyć na talerzu i skropić go 1/3 ilości nasączenia, na nim rozsmarować połowę ilości powideł oraz 1/3 ilości kremu, położyć drugi blat, skropić go 1/3 nasączenia, rozsmarować pozostałe powidła oraz 1/3 ilości krem. Na kremie położyć ostatni blat, skropić nasączeniem, na wierzchu oraz bokach toru rozsmarować pozostały krem. Tort schłodzić przed podaniem. 

piątek, 24 grudnia 2021

Wesołych Świąt


W te Święta uwierz w to,
że ktoś myśli o Tobie częściej i cieplej!
Pogłaskaj psa lub kota,
w Wigilię powiedz mu, że wierzysz w szczęście!
I poczekaj na znak.
Wesołych i zdrowych
Świąt Bożego Narodzenia
życzy

Kamila

czwartek, 23 grudnia 2021

Basler Läckerli


Basler Läckerli, to tradycyjne pierniczki łączące w sobie smak korzennych przypraw z dużą ilością miodu, mielonych migdałów i kandyzowanych skórek cytrusowych. Te łakocie z Bazylei zawierają Kirsch, czyli wysokoprocentowy napój alkoholowy z owoców czereśni, który jest wytrawny i bezbarwny. W Szwajcarii można je kupić w różnych wersjach smakowych, pierniczki są lekko ciągnące w środku i bardzo aromatyczne. Można je jeść od razu, ale nabierają smaku po kilku dniach leżakowania w puszcze, można je tam przechowywać nawet do czterech miesięcy. Wspaniałe pierniczki z Bazylei upieczone z przepisu Sarah Kelly Iaia z książki "Festive Baking: Holiday Classics in the Swiss, German, and Austrian Traditions".
 

210 g miodu
165 g cukru
3/4 łyżki cynamonu
1/8 łyżeczki mielonych goździków
1/8 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
150 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
85 g migdałów
skórka z 1/2 cytryny
85 ml Kirschu
335 g mąki pszennej tortowej
1/2 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Do rondla wlać miód, dodać cukier oraz przyprawy, całość podgrzewać, aż się rozpuści. Rondel zdjąć z ognia i dodać kandyzowaną skórkę pomarańczową, posiekane migdały, skórkę startą z cytryny oraz Kirsch, wymieszać. Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodą, sól i dodać masę miodową. Zmiksować do połączenia składników na gładką masę. Masę przełożyć do formy w której dno wyłożone zostało papierem do pieczenia. Wierzch ciasta wygładzić lekko zmoczoną w wodzie dłonią i wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 175º C i piec na  złoty kolor przez około 30 minut.

80 g cukru pudru
65 ml wody

W rondlu zagotować wodę, dodać cukier i całość gotować około 6 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika i jeszcze gorące posmarować kilkakrotnie przy pomocy pędzla syropem cukrowym. Ciasto odstawić na noc do wystudzenia. Na drugi dzień pokroić piernik na kwadraty i przełożyć do puszki.
 

wtorek, 21 grudnia 2021

kostka miodowa z kremem chałwowym



Kostka miodowa z kremem chałwowym, to ciasto składające się z czterech miodowych blatów przełożonych powidłami śliwkowymi i kremem na bazie masy budyniowej wzbogaconej chałwą pistacjową. Blaty miodowe można upiec kilka dni przed złożeniem ciasta, a samo ciasto należy przygotować kilka dni przed podaniem i schłodzić, bo kostka zyskuje w smaku z każdym dniem.

500 g mąki pszennej
150 g masła
70 g cukru
90 g miodu
2 jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej

W garnuszku rozpuścić masło, dodać miód, cukier i całość podgrzewać, aż cukier się rozpuści, masę ostudzić. Do miski wsypać mąkę, dodać sodę oraz ostudzoną masę miodową, dodać jajka i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na cztery części. Jedną część wyłożyć w mniejszej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec około 15 minut. Ciasto ostudzić. Pozostałe części ciasta upiec tak samo.



250 ml mleka
100 g cukru
20 g mąki ziemniaczanej
15 g mąki pszennej
200 g chałwy pistacjowej
250 g masła

Połowę mleka zagotować z cukrem, drugą zmiksować z żółtkiem i mąką, dodać do gotującego się mleka, zagotować. Ostudzić, przykrywając budyń folią spożywczą. Masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać wystudzony budyń, cały czas ucierając. Na koniec dodać pokruszoną chałwę i zmiksować do połączenia się składników.

200 g powideł śliwkowych
cukier puder
100 g pistacji

Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć pierwszy miodowy blat. Na blacie równomiernie rozsmarować 1/3 ilości powideł, na powidłach rozsmarować 1/3 ilości kremu. Przykryć drugim blatem i postąpić tak samo. Położyć trzeci blat i na nim rozsmarować pozostałe powidła, a na nich rozsmarować ostatni krem, położyć ostatni miodowy blat. Ciasto obciążyć deseczką, owinąć folią i odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 24 godziny. Ciasto posypać cukrem pudrem i posiekanymi pistacjami. Podawać pokrojone w kostkę.

niedziela, 19 grudnia 2021

marcepanowe ciastka spekulatius


Marcepanowe ciastka spekulatius, to kruche, pyszne korzenne ciasteczka. Ciastka są płaskie, chrupiące i trzymają kształt po upieczeniu. Do ich przygotowania, używa się specjalnych foremek ze wzorami. W przypadku braku foremek można ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie i wykrawać foremkami różne kształty i odciskać dowolne wzory. Ciastka przygotowane na podstawie przepisu dołączonego do foremek są łatwe do przygotowania i bardzo smaczne, a dodatkowo mogą stać się ozdobą świątecznych wypieków, na przykład piernika kawowego.

250 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g cukru
2 łyżeczki przyprawy do speculoos
1 jajko
125 g masła
50 g masy marcepanowej
szczypta soli

Do miski wsypać mąkę i proszek do pieczenia, dodać cukier, sól, przyprawę i jajko. Następnie dodać pokrojone na kawałki masło i pokruszony marcepan. Wszystko wstępnie wyrabiać mikserem, a następnie zagnieść na gładkie ciasto. Formę do ciastek oprószyć mąką, kawałki rozwałkowanego ciasta wciskać w foremkę, nadmiar odcinając i wyrównując nożem. Ciastka wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180º C przez około 15 minut. Po upieczeniu przestudzić na kratce.

piątek, 17 grudnia 2021

ciasteczka z orzechów laskowych


Ciasteczka z orzechów laskowych, są bardzo łatwe do przygotowania i mają w składzie tylko kilka składników. Ciasteczka są bardzo smaczne i mogą stać się słodkim upominkiem, wtedy warto upiec je z większej porcji.

160 g mielonych orzechów laskowych
1 jajko
150 g cukru pudru
50 g mąki pszennej
1 łyżka przyprawy do piernika
50 g orzechów laskowych

W misce połączyć mąkę z cukrem, mielonymi orzechami i przyprawą, dodać jajko, zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić przez w lodówce, co najmniej godzinę. Po tym czasie z ciasta formować kulki, lekko spłaszczyć, w środek każdego wcisnąć orzecha. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180º C, i piec około 12 minut, aż się ładnie zarumienią. Ciasteczka studzić na kratce.

środa, 15 grudnia 2021

pierniczki orzechowe

Pierniczki o orzechowym aromacie, udekorowane połówkami orzecha włoskiego zatopionego w bezie, są idealne do podgryzania, sprawdzą się także jako słodki upominek. Pierniczki z tego przepisu wychodzą idealne równe, więc można wycinać z ciasta dowolne kształty i dowolnie ozdabiać. Pierniczki orzechowe, można upiec dużo wcześniej, bo nie stracą nic ze swojego smaku, pozostaną lekko aromatyczne i wspaniale orzechowe.

400 g mąki pszennej
1 jajko
1 żółtko
250 g masła
170 g cukru pudru
10 g cukru z wanilią
100 g mielonych orzechów
2 łyżki przyprawy do piernika


 
W misce wymieszać mąkę, mielone orzechy z przyprawą do piernika, dodać posiekane masło, cukry i wymieszać. Do masy dodać jajko, żółtko i szybko zagnieść gładkie ciasto. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość kilku milimetrów i foremką wycinać pierniczki w dowolnym kształcie. Pierniczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

1 białko
40 g cukru
100 g orzechów

W misce ubić białko na sztywną pianę, dodać cukier i ubić. Na każdym pierniczku łyżeczką układać bezę, w środek wcisnąć połówkę orzecha. Pierniczki piec około 12 minut w temperaturze 180º C, aż się ładnie zarumienią. Pierniczki studzić na kratce.

poniedziałek, 13 grudnia 2021

dyniowe bułki na zakwasie


W grudniowej przedświątecznej piekarni Amber goszczą dyniowe bułki na zakwasie. Bułki z przepisu The perfect Loaf są mięciutkie i pyszne, mają ładny kolor dzięki dyniowemu puree. Bułki są uniwersalne i pasują do wytrawnych i słodkich dodatków, zasmakują każdemu. 

48 g mąki pszennej
48 g wody

Godzina 8.00: W pojemniku wymieszać podane składniki, odstawić w temperaturze pokojowej do 4 godzin.

cały zaczyn
549 g mąki pszennej
113 g masła
90 g mleka
42 g miodu
131 g wody
12 g soli


Godzina 11.30: Do miski miksera wlać wodę, mleko, dodać mąkę, zaczyn, miód, puree z dyni, sól i mieszać łopatką do ciasta z prędkością 1, przez 2 minuty, aż składniki się połączą i nie pozostaną suche kawałki. Przełączyć na hak do ciasta i miksować ciasto na średnich obrotach przez 5 minut, aż ciasto zacznie twardnieć i zbijać się wokół haka. W tym momencie jest to twarde ciasto, zlepi się na haku do ciasta i całkowicie wyczyści boki miski. Pozostawić ciasto w misce na 10 minut. Włączyć mikser na prędkość 1 i dodawać kawałki miękkiego masła w odstępach, czekając z dodawaniem każdego kawałka, aż poprzedni całkowicie połączy się z masą. się wchłonie. Dodanie całego masła może zająć do 8 minut. Ciasto przenieś do miski i zostawić w temperaturze pokojowej do godziny 16.30. W czasie fermentacji rozciągnąć i złożyć ciasto dwa razy w 30 minutowych odstępach. Pierwszy zestaw rozpoczyna się po 30 minutach od rozpoczęcia fermentacji. Przy rozciąganiu zmoczyć ręce, chwyć jedną stronę ciasta i rozciągnąć w górę i nad ciastem na drugą stronę. Obrócić miskę o 180° i wykonać kolejne rozciągnięcie i złożenie. Następnie obróć miskę o 90° i ponownie rozciągnąć i złożyć ciasto. Na koniec obróć miskę o 180° i jeszcze raz rozciągnąć i złożyć ciasto. Ciasto powinno być starannie złożone w misce. Po drugim rozciąganiu i składaniu odstawić ciasto pod przykryciem na pozostały czas fermentacji. Posypać je lekko mąką. Pod koniec fermentacji ciasto powinno wyrosnąć w pojemniku, ale nie za bardzo. Powinny być widoczne oznaki silnej fermentacji, gładka konsystencja, wzrost elastyczności i bąbelki powietrza. Po tym czasie na posypanym mąką blacie podzielić ciasto na 16 różnych kawałków i z każdej utworzyć bułeczkę. Bułki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Formę włożyć do foliowego worka i odstawić na noc do lodówki. Po tym czasie blachę z bułkami wyciągnąć na blat do wyrastania na około 5 godzin. 

1 jajko
20 g mleka

Przed pieczeniem posmarować bułeczki mieszaniną roztrzepanego jajka z mlekiem i posypać dowolnymi dodatkami. Formę wstawić do piekarnik nagrzanego do 220° C i piec je przez 10 minut. Po tym czasie obróć formę w piekarniku i zmniejszyć temperaturę do 175° C, piec dodatkowo przez 20 minut, aż wierzchy bułek będą złote. Bułki odstawić do ostudzenia. 


Dyniowe bułki na zakwasie na blogach:

czwartek, 9 grudnia 2021

drożdżowy wieniec dyniowy z orzechowym nadzieniem


Wieniec, to maślane, miękkie ciasto drożdżowe z dodatkiem dyniowego puree z dużą ilością orzechowego nadzienia o pomarańczowym aromacie. Nadzienie jest przepyszne, nadaje ciastu wilgotności i w wyglądzie przypomina nadzienie z białego maku. Ten przepyszny drożdżowy wieniec dyniowy z orzechowym nadzieniem dobrze smakuje i będzie pięknie wyglądał na świątecznym stole, ale także przy każdej innej okazji. Ten i inne pyszne przepisy, nie tylko na drożdżowe wypieki na okres Bożego Narodzenia znajdziecie na portalu Przepisy.pl. Portal ten, to źródło inspiracji na każdą okazję. W łatwy sposób można tam też znaleźć kulinarne porady i praktyczne rozwiązania oraz stworzyć swoją indywidualną książkę kulinarną. Przepisy.pl, to ciągle rosnąca baza przepisów na dania z całego świata dostosowana do każdej pory roku i okazji oraz dostępnych składników spożywczych.

160 g mielonych orzechów
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
100 g masła
60 g cukru

W misce wymieszać orzechy z roztopionym masłem, cukrem oraz kandyzowaną skórką, odstawić.

160 ml mleka
9 g suchych drożdży
60 g cukru pudru
120 g masła
200 g puree z dyni
2 jajka
540 g mąki pszennej tortowej
szczypta soli
 

Do mleka dodać drożdże i cukier, wymieszać, odstawić na 10 minut. Następnie dodać puree z dyni, jajka, mąkę, stopione i ostudzone masło oraz sól i wyrabiać, aż ciasto będzie sprężyste. Uformować z niego kulę, włożyć do wysmarowanej olejem miski, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętości. Na podsypanym mąką blacie rozwałkować ciasto na prostokąt, na nim rozłożyć nadzienie zostawiając kilka centymetrów wolnego miejsca z każdej strony. Ciasto zwinąć jak roladę, rulon przeciąć wzdłuż na pół i obie części ciasta zwijać naprzemiennie w warkocz, starając się, aby rozcięcia znajdowały się na wierzchu warkocza. Na koniec połączyć oba końce warkocza, formują okrągły wieniec. Wieniec ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wieniec przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.

1 jajko
150 g cukru pudru
30 ml wody
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Wieniec posmarować rozbełtanym jajkiem. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180º C i piec go na złoto, przez około 40 minut. Ostudzony wieniec udekorować lukrem przygotowanym z wody i cukru pudru. Wieniec udekorować kandyzowaną skórką pomarańczową. 
 

piątek, 3 grudnia 2021

ciasto dyniowe z orzechami


Ciasto dyniowe z orzechami, przełożone powidłami śliwkowymi i oblane czekoladą jest bardzo wilgotne i pyszne. Ciasto o korzennym aromacie, można szybko upiec i cieszyć się jego smakiem do popołudniowej kawy.

180 g mąki pszennej
300 g puree z dyni
160 g cukru
120 ml oleju
1 jajko
1 łyżka przyprawy do piernika
1 łyżka ekstraktu waniliowego
150 g mielonych orzechów
1 łyżeczka proszku do pieczenia



W misce ubić jajko z olejem, cukrem oraz dyniowym puree. Do masy dodać mąkę, orzechy, proszek do pieczenia, sól oraz przyprawę do piernika i całość ubić, aż składniki się połączą. Masę wyłożyć do mniejszej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piec przez około 35 minut w 175 °C. Ciasto ostudzić a następnie przekroić w poprzek na dwie części.

150 g powideł śliwkowych
50 g czekolady
20 ml śmietany do ubijania

W formie wyłożyć pierwszy blat ciasta, na nim rozsmarować powidła, przykryć drugim blatem. W garnuszku podgrzać śmietanę, dodać rozkruszoną czekoladę i mieszać do połączenia. Udekorować wierzch ciasta.

sobota, 27 listopada 2021

ciasteczka maślane

Ciasteczka maślane z konfiturą, są bardzo aromatyczne, chrupiące i pyszne. Do upieczenia tych wspaniałych ciasteczek z przepisu Anny można użyć ulubionej dżemolady. Dżem doskonale równoważy słodkość ciasteczek, są doskonałym dodatkiem do kawy.

300 g mąki pszennej tortowej
75 g cukru
200 g masła
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 żółtka
1/2 łyżeczki soli
150 g dżemu

W misce utrzeć masło z cukrem na kremową masę, dodać żółtka, ekstrakt i wymieszać. Do masy przesiać mąkę, sól i zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta formować małe kuleczki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Spłaszczyć kulki i pośrodku każdego ciasteczka zrobić dołek zakrętką od butelki, dołeczki wypełnić porcjami dżemu. Ciastka wstawić do piekarnika nagrzanego do 170º C na około 12 minut. Ciasteczka studzić na kratce.

poniedziałek, 22 listopada 2021

babeczki orzechowe z jabłuszkami i czekoladą


Babeczki orzechowe z jabłuszkami i czekoladą, są szybkie w przygotowaniu, pięknie pachną i jeszcze lepiej smakują. Babeczki można upiec w dowolnych foremkach i różnych kształtach, są bardzo aromatyczne i wilgotne. Zamiast rajskich jabłuszek można wykorzystać ulubioną odmianę jabłek. 

120 g orzechów włoskich
100 g cukru
125 ml oleju
3 jajka
120 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g rajskich jabłuszek


Rajskie jabłuszka pokroić na cztery część i wyciąć gniazda nasienne. W misce wymieszać zmielone orzechy z cukrem, rozbełtanymi jajkami, olejem, mąką i proszkiem do pieczenia. Na samym końcu wmieszać do masy jabłuszka. Masę przelać do foremek wysmarowanych masłem. Babeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 15 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy.

50 g czekolady
15 ml śmietany do ubijania

W garnuszku rozpuścić czekoladę z śmietaną, babeczki maczać w rozpuszczonej czekoladzie, odstawić do stężenia.

czwartek, 11 listopada 2021

kostka czarny las


Kostka czarny las, to bardzo popularne ciasto, w którym kusząco został połączony ciemny kakaowy biszkopt, z dwoma kremami, mocno czekoladowym i śmietankowym oraz warstwą wiśni. Ciasto nie jest przesłodzone, tylko bardzo smaczne i nadaje się na uroczystości rodzinne oraz na każdy świąteczny stół. Ciasto warto przygotować dzień przed podaniem, by je schłodzić w lodówce, co sprawi, że łatwo można je będzie kroić, a smaki dobrze się połączą.

5 jajek
165 g cukru
65 g mąki pszennej tortowej
20 g kakao
30 g masła
szczypta soli
300 g kandyzowanych wiśni

Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i dalej ubijając, aż cukier się całkowicie rozpuści. Następnie dodać żółtka i nadal ubijać. Dodać przesianą mąkę, kakao i delikatnie wymieszać. Na samym końcu wmieszać do masy rozpuszczone i ostudzone masło. Masę wyłożyć do mniejszej formy w której dno zostało wyłożone papierem do pieczenia. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170° C, na około 40 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Blat ostudzić, a następnie przekroić w poprzek na dwie części. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć pierwszy biszkoptowy blat, na nim rozłożyć wiśnie.


500 ml śmietany do ubijania
250 g mascarpone
200 g czekolady
30 g cukru pudru 

Do garnka wlać śmietanę, zagotować. Zestawić z ognia, dodać czekoladę i mieszać, aż się rozpuści. Śmietanę z czekoladą odstawić do lodówki na noc do schłodzenia. W misce ubić śmietanę z czekoladą, mascarpone i cukrem na sztywno. Na wiśnie wyłożyć krem czekoladowy. Na kremie ułożyć drugi biszkoptowy blat.

500 ml śmietany do ubijania
60 g cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
30 ml wody
50 g czekolady

W garnuszku rozmieszać żelatynę w podanej ilości wrzącej wody. W misce ubić śmietanę z cukrem na sztywną masę, pod koniec ubijania dodać rozpuszczoną żelatynę i ubić. Krem wyłożyć równomiernie na drugim biszkoptowym blacie. Całość posypać startą na tarce czekoladą. Ciasto schłodzić, przed podaniem.

piątek, 5 listopada 2021

ciasto Louise z kokosem i śliwkami



Ciasto Louise z kokosem i śliwkami.
Pierwowzorem tego ciasta (choć nasze jest zupełnie inne) było ciastko Louise, niezwykle popularny w Nowej Zelandii przysmak na podwieczorek. Tradycyjnie ma płaski biszkoptowy spód posmarowany dżemem malinowym, a na wierzchu cienką warstwę bezy kokosowej. Zachowaliśmy te warstwy, ale wprowadziliśmy wiele zmian.
W naszych cukierniach sprzedajemy je jako ciasto na lato i używamy do niego owoców pestkowych, na które akurat jest sezon - od brzoskwiń przez morele po wiśnie. Owoce, które weźmiesz do ciasta, powinny być dojrzałe, ale jędrne.
Tradycyjnie ciastka Louise piecze się w prostokątnej formie i kroi na dość cienkie kwadraty. My pieczemy nasze w wysokiej kwadratowej formie o boku 20 cm i z luźnym dnem. Po pokrojeniu porcje są mniej więcej trzy razy wyższe niż oryginalne. Bardzo nam się to podoba, bo można się poczuć jak dziecko, które dostało wielkie ciacho. Możesz też użyć tortownicy o średnicy 23 cm. Okrągłe ciasto po pokrojeniu nie wygląda tak ładnie jak kwadraty, ale smakuje równie wspaniale.
Yotam Ottolenghi
Helen Goh
Słodko
 
 
125 g masła
100 g cukru
skórka z 1 cytryny
3 żółtka
125 g mąki pszennej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
20 g wiórków kokosowych
80 ml mleka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

W misie miksera utrzeć na gładko masło, cukier i skórkę startą z cytryny. Dodawać kolejno żółtka i po każdym dobrze zmiksować. Następnie do masy maślanej dodawać partiami wiórki kokosowe, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól na przemian z mlekiem i ekstraktem waniliowym. Ciasto wyłożyć równomiernie w mniejszej formie do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 185º C i piec ciasto przez 25 minut.

60 g płatków migdałowych
3 białka
1/8 łyżeczki soli
185 g cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka białego octu winnego
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
5 śliwek

W misce ubić białka z solą na sztywno, następnie cały czas ubijając dodawać cukier, aż otrzymamy sztywną i lśniąca masę. Do bezy wmieszać ekstrakt waniliowy, skrobię, ocet oraz uprażone płatki migdałowe. Na podpieczonym cieście ułożyć wypestkowane śliwki przecięciem na dół. Na owocach ułożyć bezę. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 200º C i natychmiast obniżyć do 180º C i piec 35 minut, aż na wierzchu bezy utworzy się twarda skorupka, która zacznie się rumienić. Ciasto odstawić do ostudzenia.    
  

niedziela, 31 października 2021

ciasteczka na Halloween


Kruche i delikatne ciasteczka idealnie nadają się na Halloween, z ciastem bardzo dobrze się pracuje, można wycinać z niego dowolne kształty oraz wyciskać przeróżne wzory, gdyż podczas pieczenia ciastka trzymają kształt i nie odkształcają się. Ciasteczka na Halloween, są idealnym dodatkiem do kawy, sprawdzą się też jako słodki upominek dla najbliższych, choć wtedy radzę upiec z podwójnej porcji, ponieważ trudno powstrzymać się przed podjadaniem ich.

200 g masła
150 g cukru pudru
360 g mąki pszennej
1 jajko
szczypta soli

Z podanych składników zagnieść szybko ciasto. Z ciasta zrobić kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość kilku milimetrów i wycinać ciastka w dowolnym kształcie. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180º C przez około 12 minut. Ciastka studzić na kratce.

czwartek, 21 października 2021

sernik z gruszkami


Sernik, jest aksamitny w smaku i bardzo kremowy, przygotowany na spodzie z herbatników z dodatkiem soczystych gruszek. Sernik z gruszkami, jest pyszny i umili chwile przy jesiennej kawie, sernik najlepiej upiec dzień przed podaniem i schłodzić go w lodówce.

200 g herbatników
100 g masła
4 gruszki

Pokruszone herbatniki wymieszać z roztopionym masłem i starannie ugnieść na dnie mniejszej blachy wyłożonej papierem do pieczenia, na spodzie ułożyć pokrojone w plasterki obrane gruszki.

120 g mąki pszennej
50 g cukru
10 g cukru z wanilią
60 g masła

Składniki umieścić w misce i rozcierając dłońmi uformować kruszonkę.


750 g twarogu sernikowego
160 g cukru
4 jajka
4 białka
40 g mąki ziemniaczanej
1 łyżka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
cukier puder

W misce utrzeć jajka z białkami, cukrem i solą na puszystą masę, dodać ser i ubić masę. Następnie dodać ekstrakt, mąkę i ubić wszystko razem na gładką masę. Masę wylać na gruszki, wygładzić. Całość posypać kruszonką. Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 160° C i piec około 60 minut. Sernik podawać posypany cukrem pudrem.

sobota, 16 października 2021

chleb pszenno - żytni z suszonymi jabłkami


16 października, to wyjątkowa data zarówno dla piekarzy, jak i dla wszystkich miłośników chrupiących wypieków, tego dnia wypada Światowy Dzień Chleba. Za sprawą Zorry kolejny raz możemy uczestniczyć w tym szczególnym dniu. Chleb pszenno - żytni z suszonymi jabłkami, jest smaczny, bardzo zdrowy, ma piękny kolor, wilgotne wnętrze i wspaniałą chrupiącą skórkę, pasuje do słodkich i wytrawnych dodatków.

100 g mąki żytniej
100 g wody

W misce wymieszać składniki zaczynu i pozostawić na noc w temperaturze pokojowej.

cały zaczyn
200 g mąki krupczatki
100 g mąki żytniej
20 g mleka w proszku
20 g pestek dyni
20 g ziaren słonecznika
20 g siemienia lnianego
2 łyżeczki soli
150 g wody
80 g suszonych jabłek

W misce zagnieść wszystkie składniki na gładkie ciasto, a na końcu wgnieć ziarna i suszone jabłka. Po wyrobieniu pozwolić, aby ciasto dojrzewało w naoliwionej misce przez 90 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto na posypaną mąką blat, uformować bochenek, ułożyć go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i pozostawić do wyrastania na około 3 godziny. Blachę z chlebem wstawić do piekarnika nagrzanego do 200° C i piec chleb około 40 minut, aż będzie miał ładny kolor i błyszczącą skórkę.

Banner World Bread Day, October 16, 2021

poniedziałek, 11 października 2021

nocne bułki śniadaniowe z maślanką i ziarnami


W październikowej piekarni Amber przepis na wspaniałe bułki, które rosną nocą, a fermentacja dobrze działa na jakość ciasta i smak. Bułeczki mają chrupiące brzegi, miękki miękisz, a sposób wyrastania pozwala cieszyć się ich smakiem już na śniadanie, bez potrzeby wczesnego wstawania. Nocne bułki śniadaniowe z maślanką i ziarnami, z przepisu Zorry, są łatwe do przygotowania, receptura nie wymaga ugniatana ciasta, które wyrasta przez noc na kuchennym blacie.

 
3 g suchych drożdży
240 g maślanki
60 g mąki żytniej razowej
240 g mąki pszennej
20 g pestek dyni
10 g sezamu
10 g siemienia lnianego
7 g soli



Dzień przed pieczeniem do miski wsypać drożdże i wlać zimną maślankę, wymieszać. Dodać pozostałe składniki i wszystko dobrze wymieszać drewnianą łyżką. Przykryć miskę i pozwolić, aby ciasto fermentowało przez noc w temperaturze pokojowej. Po tym czasie ciasto wyłożyć na dobrze posypaną mąką blat i wyciągnąć je ręcznie na prostokąt o grubości około 2 centymetrów. Ciasto podzielić na 6 prostokątnych bułek za pomocą szpatułki, pozostawić na 30 minut. Uformować bułki i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 230° C i piec bułki około 25 minut, aż się ładnie zrumienią. Bułki studzić na kratce.

 
Nocne bułki śniadaniowe z maślanką i ziarnami na blogach:
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect