Keks jest bardzo aromatyczny i pyszny, podczas pieczenia pięknie pachnie dzięki dodatkowi skórki z cytryny, wanilii oraz rumu. Keks z rodzynkami, upieczony na podstawie przepisu z książki "Kuchnia warszawska" jest miękki i jego dużą zaletą jest to, że długo utrzymuje swoją świeżość.
140 g mąki pszennej
150 g masła
140 g cukru pudru
10 g cukru z wanilią
4 jajka
120 g rodzynek
skórka z 1/2 cytryny
20 ml rumu
szczypta soli
cukier puder
Do miseczki wsypać rodzynki, zalać rumem, dodać skórkę startą z cytryny, odstawić na chwilę. W misce utrzeć masło z cukrami na jasną, puszystą masę. Cały czas ucierając dodawać kolejno 3 żółtka i 1 jajko, jedno po drugim, do połączenia się składników. Do utartej masy dodać przesianą mąkę, rodzynki z rumem, wymieszać do połączenia składników. Na samym końcu wmieszać do masy pozostałe białka ubite z solą na sztywno. Ciasto przełożyć do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Keks piec w temperaturze 170° C przez około 60 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Keks podawać posypany cukrem pudrem.