wtorek, 28 lipca 2015

kandyzowane wiśnie


Wiśnie czarne przesypywane cukrem
Do funta wybranych wisien bierze się funt i pół cukru miałkiego, a wiśnie ułożone w szerokim porcelanowym lub fajansowem naczyniu, przesypuje się tym cukrem, uważając, żeby na spodzie i na wierzchu wisien było po warstwie cukru. Tak stać powinny 12 godzin, po tym przeciągu czasu odlewa się uformowany sos, przegotowuje i nalewa wiśnie gorącym, na drugi dzień powtarza się to samo; na trzeci po odlaniu syropu wysadza się do gęstości właściwej, wrzuca wiśnie, zagotowuje kilka razy, nie zapominając szumować i wylewa do ostudzenia. Wiśnie zostaną tym sposobem w całości, ale będą twardsze.
Lucyna Ćwierczakiewiczowa
Jedyne praktyczne przepisy

Kandyzowane wiśnie są lekko słodkie, pięknie zachowują kształt i są trwałe. Wiśnie to wspaniały dodatek do wypieków i deserów, tortów chałwowych i ciast czekoladowych, pasują do drożdżowych bułeczek, można przy ich pomocy dodać smaku mięsu, ale też trudno się powstrzymać by, nie podjadać ich prosto ze słoiczka.


1000 g wiśni
700 g cukru 

Wiśnie wydrylować, zasypać cukrem, pozostawić na dobę. Zlać sok, wiśnie pozostawić w garnku, a sok zagotować, zalać od razu owoce i odstawić na około 12 godzin. Znów zlać sok, zagotować, zalać owoce i odstawić na 12 godzin, powtarzać tak, co najmniej 5 razy. Po ostatnim przełożyć do wyparzonych słoików i odwrócić do góry dnem. 

4 komentarze:

  1. Przydałby mi się jeden słoiczek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne, nigdy takich nie robiłam, warto podjąć trud przygotowania takich pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  3. nawet do głowy by mi nie przyszło, żeby je zrobić:) Brawo:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam i ja wiśnie , ale robię takie smażone, choć pewnie z słoiczek takich tez by się przydał , pięknie wyglądają twoje Kamilka

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect